Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kissé csökkent a Fidesz előnye

2007.05.29. 07:43
A biztos pártválasztók 58 százaléka a Fidesz-re, 29 százaléka az MSZP-re, 6 százaléka az MDF-re és 3 százaléka az SZDSZ-re szavazna, ha most vasárnap lennének a parlamenti választások.

Továbbra is jelentős, bár a korábbinál néhány százalékkal kisebb Fidesz-előnyt mért májusban a Szonda Ipsos közvélemény-kutató intézet. A szocialista párt népszerűségének csökkenése májusban megtorpant, azonos az áprilisival, míg a Fidesz támogatottsága valamelyest visszaesett, írja a Népszabadság. A Fidesznek még így is kétszer annyi támogatója van mint az MSZP-nek: kétmillió elkötelezett szavazója van a legnagyobb ellenzéki pártnak, míg a kormány párt mögött egymillió biztos szavazó áll.

A teljes népesség 17, a biztos pártválasztók 29 százaléka az MSZP-t, míg a teljes népesség 33, a biztos pártválasztók 58 százaléka a Fideszt támogatja. A politika egésze iránti érdeklődés és aktivitás igen alacsony szintjét jelzi, hogy az emberek 39 százaléka nem menne el szavazni, ha most vasárnap lennének a választások.

A pártok népszerűségi listáján az MDF áll a harmadik helyen négy százalékkal, az SZDSZ két százalékon áll a választók teljes körében. Az MDF jobban áll a biztos választók körében, hat százalékkal biztosabbnak tűnik a párt parlamentben maradása, mint a három százalékot elérő SZDSZ. Herényi Károly (MDF) és Eörsi Mátyás (SZDSZ) a Napkeltében mindketten úgy fogalmaztak a közvélemény-kutatási eredményekkel kapcsolatban, hogy választásokat kell nyerni, nem közvélemény-kutatásokat.

A Szonda Ipsos május 16. és 23. között végezte a felmérést 1500 megkérdezettel.