Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Negyedmillió új MSZP-támogató

2002.08.28. 09:00
A Mediánhoz, a Tárkihoz és a Magyar Gallup Intézethez hasonlóan a Szonda Ipsosnál is jelentős előnyre tett szert az MSZP a Fidesszel szemben. Az intézet legújabb felmérése szerint az önkormányzati választások előtt minden településtípusnál kormánypárti előny tapasztalható.
Mind a négy nagy közvélemény-kutató cég szerint jelentős előnyre tett szert az MSZP a Fideszhez képest az elmúlt hónapokban. A Medián, a Tárki és a Gallup után a Szonda Ipsos is stabil szocialista vezetést mért augusztusi vizsgálatában.

Erősödik az MSZP és Medgyessy

A Medián huszonnyolcszázalékos MSZP-előnyt mért a Fideszhez képest. Az általuk megkérdezettek több mint fele véli úgy, hogy a jelenlegi kormány elődjénél jobban végzi dolgát. A Tárkinál Medgyessy Péter holtversenyben a vezető helyre lépett előre Mádl Ferenc köztársasági elnök mellé a politikusok népszerűségi listáján. A miniszterelnöknek a jelek szerint kifejezetten használtak az szt tiszti múltját firtató események.

Orbán Viktor elfogadottsága viszont a Tárki szerint is tovább romlott, a volt kormányfő jelenleg a 24-es lista 18. helyét foglalja el. A Magyar Gallup Intézetnél is jelentős előnyre tett szert az MSZP a Fidesszel szemben. A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy a kormánypárti oldal és a szélesebb baloldal támogatottsága nőtt, a parlamenti ellenzéké, illetve a jobboldal pártjaié csökkent.

Még a Fidesz-szavazók sem bíznak pártjuk győzelmében

A Szonda Ipsos szerdán nyilvánosságra hozott felmérése megerősíti a többi cég eredményeit. Eszerint a szocialisták jó pozícióban kezdhetik el az önkormányzati választások kampányát, hiszen az aktív választók több mint fele rájuk szavazna. Ráadásul javítja helyzetüket, hogy ma egyértelműen az MSZP-t tekintik a legerősebb pártnak. A megkérdezettek 50 százaléka szerint egy mostani parlamenti választáson az MSZP szerezné meg a győzelmet, míg a Fidesz első helyére 22 százalék számítana.

Még a fiatal demokrata szavazók sem egyöntetűen bíznak pártjuk győzelmében: 58 százalékuk úgy véli, hogy a Fidesz nyerné meg a választást, de viszonylag sokan, 22 százaléknyian a szocialista párt győzelmét feltételezik, és 20 százalékuk nem tudja megítélni a jelenlegi erőviszonyokat. Az MSZP hívei rendkívül magabiztosak: 86 százalékuk gondolja nyertesnek pártjukat.

Negyedmillió új szocialista támogató

A jelenlegi támogatottsági adatokat a választási eredményekkel összevetve megállapítható, hogy az MSZP jelentős mértékben tudott új szavazókat szerezni. Az áprilisi első fordulóban 2,35 millióan támogatták a Szocialista Pártot, most biztos szavazóik 2,6 millióan vannak, tehát, állapítja meg a Szonda Ipsos, körülbelül 250 ezer új támogató érkezett hozzájuk az elmúlt hónapokban.

Ezzel szemben a Fidesz veszített táborából, hiszen a választások 2,3 millió szavazójával szemben a biztos pártválasztók ezúttal 1,9 millió főt képviselnek. A jobboldal helyzetét nehezíti, hogy az MDF-nek nagyon kicsi a támogatottsága: alatta marad az egy százaléknak, néhány tízezer főben mérhető. A MIÉP sem találja magát a választások óta, jelenleg a magyar lakosság egy százalékának támogatását élvezi.

Kormánypárti Budapest

A Szonda szerint az őszi önkormányzati választások előtt az MSZP fölényesen vezet a fővárosban: a biztos pártválasztók hat tizede voksolna rájuk, míg a Fideszt egy negyedük támogatja. Budapesten áll legjobban az SZDSZ is, egytizednyi szavazóval. A megyeszékhelyeken is az MSZP vezeti a listát 56 százalékkal, de itt a Fidesz közelebb áll hozzá: 39 százalékon. A vidéki közepes és kis városokban még szorosabb a két párt versenye: a szocialisták 50 százalékával szemben a Fidesz 44 százalékon áll. A falvakban lényegében kiegyensúlyozott erőviszonyok érzékelhetők kettejük viadalában: a szocialisták 49 százalékot, a fiatal demokraták 46 százalékot tudhatnak támogatóként a táborukban.

Nem lankad a részvételi kedv, augusztusban a megkérdezettek 76 százaléka egy mostani választás biztos résztvevőjének tekinti magát. Vannak rétegek, amelyek körében az aktivitás kivételesen magas, 85 százalék fölötti. Ezek közé tartoznak az érettségizettek, a diplomások, a vezető beosztásúak (náluk 94 százalékos). A két nagy párt támogatói jelenleg egyformán - és nagymértékben - eltökéltek, 88-88 százalékuk biztos részvételben gondolkodik.

Módszer
Az adatfelvétel ideje: 2002. augusztus 3-13. A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár. A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1500 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 2,5 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!