Mátyás
-6 °C
1 °C

Változatlan a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben

2005.03.26. 10:06
A Szonda Ipsos friss felmérése szerint továbbra is a Fidesz-MPSZ vezeti a pártnépszerűségi listát, az MSZP csaknem tíz százalékkal van lemaradva a legnagyobb ellenzéki párt mögött. Az SZDSZ stabil befutó lenne ha most tartanák a parlamenti választásokat, viszont az MDF-nek továbbra sem sikerülne az ehhez szükséges szavazatokat begyűjteni.

A Fidesznek az összes megkérdezett körében öt, a biztos pártválasztók körében kilenc százalékpont előnye van az MSZP-vel szemben, áll a Népszabadságban közzétett Szonda Ipsos jelentésben. A friss adatok szerint semmilyen érdemi mozgás nem következett be a választói pártpreferenciákban, annak ellenére, hogy mozgalmas márciust tudhat maga mögött a húsvéttal lazító magyar közélet.

Kinn az MDF, benn az SZDSZ

A biztosan szavazók csaknem fele - 49 százalék - a Fidesz-MPSZ-t választaná, negyven százalékuk pedig a jelenleg is kormányzó MSZP-re adná szavazatát. Februárban 49 és 41 százalék volt ez az arány, úgy tűnik sem a gazdatüntetések, sem a március 15-i villongások nem zavarták meg a biztos pártválasztók szeretetét.

Az SZDSZ megtartotta a februárra szerzett hat százalékos szavazótáborát, és ezzel biztosan a parlamentbe kerülne a Magyar Liberális Párt, ha most vasárnap tartanák az országgyűlési választásokat, ellenben a bejutási küszöb alatt lavírozó MDF a két százalékos támogatottságával nem sok jót remélhetne a választóktól.

Népszerű vezérek

A Fidesz és az MSZP küzdelme választói csoportok (fiatalok-idősek, vidékiek-fővárosiak) versengése is: a fiatalok körében, de a falvakban főleg, a polgári szövetséget támogatók vannak többen, míg az idősek és a budapestiek körében az MSZP iránti szimpátia az erősebb. A fiatal demokratákra szavazók optimistábbak a jövőt illetően: a Fidesz szimpatizánsok nyolcvanöt százaléka, míg az MSZP-t támogatóknak csak hatvan százaléka bízik a következő választások sikerében.

A két párt miniszterelnökei saját szavazótáboraikban igen népszerűek, a Fidesz-szavazók 84 százaléka Orbán Viktort, míg az MSZP-szavazók 80 százaléka Gyurcsányt látná szívesen az ország élén 2006-ban. Az ország sorsa irán leginkább az ellenzéket támogatók aggódnak, 78 százalékuk szerint rossz irányba tartanak a dolgok Magyarországon, míg a kormánypárti szavazók többsége (54 százaléka) szerint jó a jelenlegi irány. Ezzel kapcsolatban az MSZP-szavazók háromnegyede szerint a politikai vitáknak a parlamentben van a helyük, a fideszesek hat tizede viszont úgy véli, hogy az utcán is teret kell adni az ország dolgaival kapcsolatos véleményeknek.

Stagnálás

A két nagy párt támogatói eltérően látják az Európai Unióhoz való viszonyunkat is. A Fidesz-re szavazók 49 százaléka szerint hátrányos, és csak 37 százaléka szerint előnyös a csatlakozás eddigi mérlege. Az MSZP hívei ezzel szemben optimistábbak: 54 százalékuk szerint hazánk nyert a csatlakozással, és csak 30 százalék mondja, hogy gondok vannak az uniós tagsággal.

Mindezek alapján kevéssé valószínűsíthető, hogy a közeljövőben az MSZP szimpatizánsai érzékelhető mértékben átpártolnának a Fideszhez és viszont. Ennél jóval nagyobb lehetőséget nyújt a szavazatnyerésre a félmillió választókorú polgárt magába foglaló "aktív bizonytalanok" csoportja. Ha bennük kialakulnának szilárd politikai preferenciák, az nagyban megváltoztathatná a stagnáló párterőviszonyokat.

Módszertan
Az adatfelvétel ideje: 2005. március 17-23. A kérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár. A kapott adatok 1500 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 2,5 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna.