Gerzson
-3 °C
3 °C

Lamperth megszondáztatná a képviselőket

2005.03.29. 19:30
A belügyminiszter azt javasolja, hogy vonjon maga után szankciót az, ha ellenőrzéskor a mentelmi joggal rendelkező személy nem hajlandó megfújni a szondát. A javaslat szerint, ha a képviselő nem fújja meg a szondát, akkor a rendőrök automatikusan feltételezik, hogy alkoholszintje eléri a 0,8 ezreléket.

A képviselői mentelmi joggal kapcsolatban a belügyminiszter olyan javaslatot fog a kormány elé terjeszteni, hogy amennyiben egy parlamenti képviselő nem hajlandó megfújni közúti ellenőrzéskor az alkoholszondát, annak legyen szankciója. Ez annyit jelentene, hogy a képviselő ellen eljárás indulna, mégpedig úgy, hogy feltételezik, alkoholszintje elérte a 0,8 ezreléket, a szabálysértés felső határát.

Szankcionálnák

A szakemberek három változatot dolgoztak ki az ügy szabályozására. Az általa javasolt mellett felmerült, hogy a mentelmi jog semmilyen módon nem vonatkozna a közúti szondáztatásra, illetve az azt követő intézkedésekre. Egy másik változat szerint kizárólag közlekedési baleset bekövetkezése esetén kerülne sor szondáztatásra. Lamperth Mónika az előzőt túl szigorúnak tartja, az utóbbi pedig véleménye szerint túlságosan szűkítené a vonatkozó esetek körét. Hozzátette: célja az, hogy szankcionálják a szondáztatás megtagadását.

"Én azon az állásponton vagyok, hogy a jogszabály kötelezzen egyértelműen, és ha valaki nem hajlandó ennek eleget tenni, akkor legyen szankció, hiszen így válik a dolog végrehajthatóvá. Így el lehet kerülni azt a káros következményt, hogy a közvéleményben az a nézet alakul ki, hogy azok, akik mentelmi joggal rendelkeznek bármilyen cselekményt megtehetnek" - fogalmazott a belügmiiszter, hozzátéve, hogy a mentelmi jogot nagyon fontosnak tartja, olyan intézménynek, ami garantálja a független és befolyásolástól mentes tevékenységet.

Mentelmi jogukra hivatkoznak

Legutóbb két hete utasította vissza egy képviselő, hogy megfújja a szondát. A képviselő Csongrád és Felgyő között megcsúszott és árokba fordult autójával. A honatyát, aki egyedül utazott az autóban, könnyebb sérülésekkel Szentesre szállította a mentő. A megyei rendőrségi szóvivő sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta azt MTI-nek azt az értesülését, hogy Vincze László fideszes parlamenti képviselő szenvedett balesetet.

Az idén február végén Fenyvesi Máté fideszes képviselő hivatkozott mentelmi jogára közúti baleseténél, s megtagadta az alkoholszondás ellenőrzést.