Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Elfordulnak a pártoktól a választók

2005.04.25. 09:44
A pártok erőviszonyai nagyjából megegyeznek a korábbi hónapok eredményeivel, azonban kiugróan magas lett, negyvenkét százalékra nőtt a bizonytalanok aránya.
A pártok erőviszonyai kevésbé változtak, viszont a pártoktól távolságot mutatók aránya, közöttük is a bizonytalanoké lényegesen nőtt az elmúlt időszakban a Szonda Ipsos friss kutatása szerint, melyet a Népszabadsági ismertet hétfői számában.

A Fidesztől és az MSZP-től is sokan elfordultak, s a távozók nem találtak menedéket a kisebb pártoknál. Jelenleg a politikai szervezetek inkább taszítják a választópolgárokat, mintsem magukhoz vonzanák őket.

Az idén folyamatosan romlott a pártok pozíciója a közvéleményben, januárban még az emberek 70 százalékának volt rokonszenves valamelyik párt, most már csak 58 százalékuk van kedvence. A keresgélő, szemlélődő és a pártokat, a részvételt elutasító polgárok jóval többen (42 százaléknyian) vannak, mint bármelyik párt tábora (a Fidesz mögött 28 százalék, az MSZP-nél 23 százaléknyi támogató áll).

Az eddigi parlamenti választások előtt egy évvel közelebb álltak az emberek a pártokhoz, nem volt a mostanihoz hasonló mértékű elfordulás. Tizenkét éve a pártokhoz nem kötődők aránya 33 százalék, nyolc éve 38 százalék, négy éve 35 százalék volt, most pedig 42 százalék. E távolságtartó csoporton belül a pártválasztásukban bizonytalanok (a "nem tudom, melyik pártra szavazzak" - véleményen lévők) aránya a korábbi időpontokban 12, 12, 13 százalékot tett ki, most pedig 19 százaléknyian vannak.