Ágnes
-1 °C
2 °C

MSZP-Fidesz: 37-52

2005.06.27. 07:11
Az államfőválasztás történései nem tettek jót a két koalíciós párt megítélésének. A Szonda Ipsos júniusi felmérése szerint a Szocialista Párt 3 százalékpontnyi szimpatizánst veszített. A MDF mellé, a parlamenti küszöb alá szorult az SZDSZ is.
A köztársasági elnökválasztás fejleményei tovább növelték az emberek politikai közönyét és bizonytalanabbakká tették a kormánypártok szavazótáborait. Az MSZP támogatókat veszített, a múlt havi 23 százalékossal szemben jelenleg 20 százalékos a tábora. A Fidesz relatív győztes, tábora nem bővült, eddigi szimpatizánsai viszont magabiztosabbak és valamivel elszántabbak lettek. A felmérést a Népszabadság ismertette.

A kormánypártoktól távozó választók nem a Fideszhez, hanem a bizonytalanok közé kerültek. A fiatal demokratáknak - akárcsak májusban - 28 százalékos a táboruk, a pártoktól magukat távoltartók aránya viszont 42 százalékról 45 százalékra emelkedett.

Az e havi változások tovább erősítették az elmúlt hónapokban is markánsan jelenlévő politikai apátiát, közömbösséget. Ennek egyik jele, hogy minden eddiginél alacsonyabb, mindössze 35 százalékos a biztos pártválasztók aránya.

Küszöb alatt az SZDSZ is

Közöttük a Fidesznek 52, az MSZP-nek 37 százalékos szavazótábora van. A Szocialista Párt 3 százalékpontnyi szimpatizánst veszített, maradó táborának elszántsága, aktivitása ugyan nem változott, de az önbizalma megcsappant.

Nemcsak a szocialisták támogatottsága csökkent, hanem az SZDSZ is a parlamenti küszöb alatt maradt a részvételüket ígérő biztos pártválasztó válaszadók mostani szándékai szerint. Az MDF viszont, ha az öt százalékot nem is érte el, közel került az SZDSZ-hez.

Módszer
Az adatfelvétel ideje: 2005. június 15-22. A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár.