Mátyás
-6 °C
1 °C

Kevesebb a bizonytalan szavazó

2005.07.29. 06:57
A Gyurcsány-Orbán-vita után jelentősen megnőtt a politika iránti Érdeklődés, gyengült a fél éve tartó közéleti apátia és jóval kisebb lett a bizonytalanok aránya. Ezzel párhuzamosan számottevő mértékben nőtt a Fidesz és az MSZP szimpátiatábora is, de a köztük lévő erőviszonyok nem módosultak – derül ki az új Szonda-jelentésből.
Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor vitája kiemelte a politikai közönyből a választópolgárok egy részét, derül ki a Szonda Ipsos friss kutatásából, melyet a Népszabadság részletesen ismertet pénteki számában.

A választási kedv növekedése elsősorban a közép- és a felső státusú rétegekben, valamint vidéken figyelhető meg. Nincs jellegzetes mozgásiránya a most aktivizálódó csoportoknak, viszonylag egyenletesen sorakoztak fel a szocialisták és a fiatal demokraták mögé. Így a szokásos társadalmi-demográfiai különbségek élnek tovább. A Fidesz például a fiatalok és a vidéken élők körében, míg az MSZP az idősebbek körében áll jobban az átlagnál.

Hinni kezdtek

Ha nem szerzett is több új szimpatizánst az MSZP, mint a Fidesz, a vita számukra valamivel mégis "többet hozott a konyhára", hiszen szavazóikat kimozdította apátiájukból. Amíg az előző hónapokban nagyjából felerészük hitt abban, hogy képesek lesznek megnyerni egy választást, addig most 60 százalék reménykedik ebben.

Az ellenzéki párt hívei a korábbi időszakban nagyon magas, 85 százalék körüli arányban gondolták, hogy képesek lesznek választást nyerni. Jelenleg 80 százalék bízik ebben.

Az általános aktivizálódás növelte a két pártot biztosan választók létszámát is. Az MSZP-nek ezúttal 1,25 millió, a Fidesznek 1,65 millió elkötelezett támogatója van.

A kisebb pártok támogatottsága továbbra is az öt százalékos parlamenti küszöb alatt marad, az SZDSZ 3, az MDF 2 százalékon áll.

A július 15-21. közötti adatfelvétel során országszerte 1500 legalább 18 éves és annál idősebb lakost kérdeztek meg személyesen a közvélemény-kutatók.