Ödön
2 °C
11 °C

Iszik vagy vezeti az Orbán-bizottságot?

2005.08.02. 16:52
Talál-e végre az MSZP a frakció tagjainak sorában egy feddhetetlen embert? - tette fel a kérdést a Fidesz, miután az Orbán-bizottság második számú vezetõje, Szabó Zoltán szombaton éjjel megtagadta az alkoholellenõrzést. Az MSZP-frakció szerint a Fidesz minden ügyet felfúj annak érdekében, hogy Orbán Viktort megpróbálja tisztára mosni.

A Fidesz országgyûlési képviselõje szerint Szabó Zoltán MSZP-s honatya azzal, hogy nem fújta meg az alkoholszondát egy igazoltatás során, megadta a választ a kormány sms-kérdésére, hogy iszik vagy vezet. Vidoven Árpád keddi sajtótájékoztatóján hozzátette: "A válasz egyértelmû volt".

Gyorsabban szabadult

Az I. kerületi járõrök vasárnapra virradó éjszaka, háromnegyed egykor intették le az MSZP-s képviselõ, Szabó Zoltán autóját. A Hattyú utcában lezajlott gépjármû-ellenõrzés során a képviselõ élve mentelmi jogával megtagadta a helyszíni alkoholellenõrzést. Szabó az Indexnek nyilatkozva azt állította, hogy a rendõr metakommunikációja alapján úgy gondolta, gyorsabban szabadulnak mindketten, ha a fújást megtagadva megspórolja az ellenõrzést. Szabó az éjszakai nagy meleget okolta, hogy cserbenhagyta veszélyérzete, holott az Orbán-bizottság elnökének példájából okulva tudhatta volna, hogy az információ kikerül a sajtóhoz.

Miért nem szólal meg

A fideszes képviselõ az esettel kapcsolatban azt mondta, az utóbbi idõben elõforduló hasonló szondaügyek miatt Lamperth Mónika belügyminiszter kampányba kezdett: törvénymódosítással akarja elérni, hogy a képviselõk ne tudjanak kibújni a szondáztatás alól. "Most, amikor nem ellenzéki, hanem kormánypárti képviselõrõl van szó, miért nem szólal meg a belügyminiszter?" - kérdezte Vidoven Árpád. Emlékeztetett arra is, hogy a mentelmi bizottság májusban elfogadott egy állásfoglalást, amelyben azt javasolja a képviselõknek, hogy minden esetben fújják meg az alkoholszondát, sõt Filló Pál, a testület szocialista tagja még azt is jelezte az ülésen, hogy az MSZP-frakció tagjai írásban is elkötelezik magukat amellett, hogy közúti ellenõrzés során megfújják a szondát. Vidoven Árpád feltette a kérdést, vajon a frakció tagjai valóban megtették-e az írásos nyilatkozatot, és ha igen, akkor Szabó Zoltán milyen szankcióra számíthat.

Erkölcsi-etikai normák

"Tekinthetjük-e továbbra is Szabó Zoltánt az Orbán-bizottság kvázi kijelölt vezetõjének (...) talál-e végre az MSZP a frakció tagjainak sorában egy olyan feddhetetlen embert, aki méltó arra mind atekintetben, hogy nem követett el eddigi élete során bûncselekményeket, mind abban a tekintetben, hogy nem csak a jogszabályoknak, hanem az erkölcsi-etikai normáknak is maximálisan megfelel, aki képes, alkalmas és méltó arra, hogy egy vizsgálóbizottságot vezessen" - mondta a politikus. Hozzátette: az eset kapcsán azt a következtetést lehet levonni, hogy Szabó Zoltán, mint kijelölt vizsgálóbizottsági elnök "még el sem kezdte a munkáját, de máris megbukott".

Nevetségesnek és szánalmasnak tartják

Az MSZP frakciója a szombat éjjeli esettel kapcsolatban közleményt adott ki, amelyben felhívják a figyelmet, hogy Szabó Zoltán is elismerte: hibázott. "A korábbi képviselõi esetektõl eltérõen azonban (Kovács Zoltán, fideszes képviselõ balesetet okozott, nem volt hajlandó a szondába fújni; Vincze László, fideszes képviselõ kocsijával az árokba hajtott, nem volt hajlandó a szondába fújni; Fenyvesi Máté, fideszes képviselõ autójával megcsúszott és letörte a szembejövõ autó visszapillantóját, nem volt hajlandó a szondába fújni) az igazoltatás nem baleset okozása, esetleg szabálysértés miatt történt, hanem egy szokványos közúti ellenõrzés volt." - áll a közleményben, amely leszögezi, hogy az MSZP képviselõcsoportjának véleménye ettõl az esettõl sem változott, hogy a képviselõknek minden ilyen esetben meg kell fújniuk a szondát, és együtt kell mûködniük a hatóságokkal. "Ugyanakkor nevetségesnek és szánalmasnak tartjuk, hogy a Fidesz minden ügyet felfúj annak érdekében, hogy Orbán Viktort megpróbálja tisztára mosni" - fogalmazott a szocialista frakció nevében kiadott írás.

Az Index próbálta elérni a belügyminisztert is az eset kapcsán, de Lamperth Mónika szabadságon van. Szabadságon van Lendvai Ildikó frakcióvezető is, akitől az iránt érdeklődtünk volna, hogy a frakcióvezetés tervez-e valamilyen szankciót a képviselővel szemben. Burány Sándor frakcióvezető-helyettest pedig nem értük el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?