Huba
17 °C
33 °C

Iszik vagy vezeti az Orbán-bizottságot?

2005.08.02. 16:52
Talál-e végre az MSZP a frakció tagjainak sorában egy feddhetetlen embert? - tette fel a kérdést a Fidesz, miután az Orbán-bizottság második számú vezetõje, Szabó Zoltán szombaton éjjel megtagadta az alkoholellenõrzést. Az MSZP-frakció szerint a Fidesz minden ügyet felfúj annak érdekében, hogy Orbán Viktort megpróbálja tisztára mosni.

A Fidesz országgyûlési képviselõje szerint Szabó Zoltán MSZP-s honatya azzal, hogy nem fújta meg az alkoholszondát egy igazoltatás során, megadta a választ a kormány sms-kérdésére, hogy iszik vagy vezet. Vidoven Árpád keddi sajtótájékoztatóján hozzátette: "A válasz egyértelmû volt".

Gyorsabban szabadult

Az I. kerületi járõrök vasárnapra virradó éjszaka, háromnegyed egykor intették le az MSZP-s képviselõ, Szabó Zoltán autóját. A Hattyú utcában lezajlott gépjármû-ellenõrzés során a képviselõ élve mentelmi jogával megtagadta a helyszíni alkoholellenõrzést. Szabó az Indexnek nyilatkozva azt állította, hogy a rendõr metakommunikációja alapján úgy gondolta, gyorsabban szabadulnak mindketten, ha a fújást megtagadva megspórolja az ellenõrzést. Szabó az éjszakai nagy meleget okolta, hogy cserbenhagyta veszélyérzete, holott az Orbán-bizottság elnökének példájából okulva tudhatta volna, hogy az információ kikerül a sajtóhoz.

Miért nem szólal meg

A fideszes képviselõ az esettel kapcsolatban azt mondta, az utóbbi idõben elõforduló hasonló szondaügyek miatt Lamperth Mónika belügyminiszter kampányba kezdett: törvénymódosítással akarja elérni, hogy a képviselõk ne tudjanak kibújni a szondáztatás alól. "Most, amikor nem ellenzéki, hanem kormánypárti képviselõrõl van szó, miért nem szólal meg a belügyminiszter?" - kérdezte Vidoven Árpád. Emlékeztetett arra is, hogy a mentelmi bizottság májusban elfogadott egy állásfoglalást, amelyben azt javasolja a képviselõknek, hogy minden esetben fújják meg az alkoholszondát, sõt Filló Pál, a testület szocialista tagja még azt is jelezte az ülésen, hogy az MSZP-frakció tagjai írásban is elkötelezik magukat amellett, hogy közúti ellenõrzés során megfújják a szondát. Vidoven Árpád feltette a kérdést, vajon a frakció tagjai valóban megtették-e az írásos nyilatkozatot, és ha igen, akkor Szabó Zoltán milyen szankcióra számíthat.

Erkölcsi-etikai normák

"Tekinthetjük-e továbbra is Szabó Zoltánt az Orbán-bizottság kvázi kijelölt vezetõjének (...) talál-e végre az MSZP a frakció tagjainak sorában egy olyan feddhetetlen embert, aki méltó arra mind atekintetben, hogy nem követett el eddigi élete során bûncselekményeket, mind abban a tekintetben, hogy nem csak a jogszabályoknak, hanem az erkölcsi-etikai normáknak is maximálisan megfelel, aki képes, alkalmas és méltó arra, hogy egy vizsgálóbizottságot vezessen" - mondta a politikus. Hozzátette: az eset kapcsán azt a következtetést lehet levonni, hogy Szabó Zoltán, mint kijelölt vizsgálóbizottsági elnök "még el sem kezdte a munkáját, de máris megbukott".

Nevetségesnek és szánalmasnak tartják

Az MSZP frakciója a szombat éjjeli esettel kapcsolatban közleményt adott ki, amelyben felhívják a figyelmet, hogy Szabó Zoltán is elismerte: hibázott. "A korábbi képviselõi esetektõl eltérõen azonban (Kovács Zoltán, fideszes képviselõ balesetet okozott, nem volt hajlandó a szondába fújni; Vincze László, fideszes képviselõ kocsijával az árokba hajtott, nem volt hajlandó a szondába fújni; Fenyvesi Máté, fideszes képviselõ autójával megcsúszott és letörte a szembejövõ autó visszapillantóját, nem volt hajlandó a szondába fújni) az igazoltatás nem baleset okozása, esetleg szabálysértés miatt történt, hanem egy szokványos közúti ellenõrzés volt." - áll a közleményben, amely leszögezi, hogy az MSZP képviselõcsoportjának véleménye ettõl az esettõl sem változott, hogy a képviselõknek minden ilyen esetben meg kell fújniuk a szondát, és együtt kell mûködniük a hatóságokkal. "Ugyanakkor nevetségesnek és szánalmasnak tartjuk, hogy a Fidesz minden ügyet felfúj annak érdekében, hogy Orbán Viktort megpróbálja tisztára mosni" - fogalmazott a szocialista frakció nevében kiadott írás.

Az Index próbálta elérni a belügyminisztert is az eset kapcsán, de Lamperth Mónika szabadságon van. Szabadságon van Lendvai Ildikó frakcióvezető is, akitől az iránt érdeklődtünk volna, hogy a frakcióvezetés tervez-e valamilyen szankciót a képviselővel szemben. Burány Sándor frakcióvezető-helyettest pedig nem értük el.