Klaudia
-4 °C
2 °C

Az október is Gyurcsányé

2004.11.02. 09:25
A szocialista párt hívei két hónap alatt nagyon megkedvelték Gyurcsányt - derül ki a Szonda Ipsos legfrissebb felméréséből. Tizenkét ponttal növekedett a népszerűségi indexe, ekkora mértékű pozitív változást eddig csak a parlamenti választásokat követően mértek. A miniszterelnök ezzel az élvonal tagja lett, alig lemaradva a dobogós helyezésről.
A Népszabadság ismertetett kutatásból kiderül, hogy az MSZP hívei körében az augusztusi 53 pontról előbb 63 pontra, majd mostanra 73 pontra emelkedett a miniszterelnök rokonszenvmutatója. Ezzel az MSZP-sek számára a legszimpatikusabb politikussá vált, igaz, éppen hogy megelőzi elődjét, Medgyessy Pétert (71 pont). Eleinte nem, de az utóbbi hónapban az SZDSZ-esek véleménye is kedvező módon változott Gyurcsányról.

Miniszterként 58 pontra, kormányfőjelöltként 56 pontra értékelték, míg miniszterelnökként 66 pontra. A szabad demokraták ennél nagyobb rokonszenvet csak pártelnökükkel kapcsolatban mutatnak (Kuncze 76 pontot kapott tőlük).

Bármennyit változott is Gyurcsány pozíciója, ennek nyomán sem módosult a Fidesz-tábor hozzá való viszonya. A kormányzati főszerep nem hozta magával az ellenzék növekvő ellenérzéseit. Az augusztusi 32 pontról előbb 34 pontra, most 36 pontra változott a népszerűségi indexe.

A posztjáról távozó Medgyessy Péter megítélése is javult, a politikusi rangsor első harmadából kerül le a népszerűségi listáról.

Nem ismerik az új minisztereket

Az új miniszterek nevei egyelőre kevesek számára csengenek ismerősen: a lakosság 21 és 29 százaléka tudott róluk véleményt nyilvánítani. A közéletben régóta jelen lévő Baráth Etele ismertsége ennél nagyobb, 49 százalékos. Rokonszenvpontszámaik az alacsonyabb ismertség miatt az első hónapokban csupán tájékoztató jellegűek, október első felében 45 pont körül alakultak.

Kedvezően változott Hiller István megítélése, az ő pontszáma néggyel emelkedett. Az elmúlt hónapok nagy vesztesei a szabad demokrata politikusok voltak, most az ő társadalmi megítélésük is érzékelhetően javult. Általában is elmondható, hogy a politikai elit októberben elmozdult a mélypontról, ezeket a heteket sokkal inkább a javukra írta a közvélemény, mint az előző pár hónapot .

Módszertan
Az adatfelvétel ideje: 2004. október 5-15. A megkérdezettek száma: 1500 fő, ők együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár. Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik. Minden hónapban más-más 1500 főt kérdeznek meg személyes megkereséssel, kiválasztásuk az ún. kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.