Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Szonda Ipsos: csúcson az MSZP,
mélyponton a Fidesz

2002.11.22. 07:05
A Szonda Ipsos november első felében végzett, a Népszabadság pénteki számában közölt közvélemény-kutatásából kitűnik: az önkormányzati választások után az MSZP pozíciója erősödött, a Fideszé gyengült. A múlt hónaphoz képest a szocialisták szavazóbázisa körülbelül negyedmillió emberrel bővült, a fiatal demokraták háromszázezer támogatót veszítettek. A biztos pártválasztók listáján az MSZP 55 százalékon, a Fidesz 35 százalékon áll. Rajtuk kívül csak az SZDSZ-nek lenne esélye bejutni a parlamentbe.
Az önkormányzati választások után az MSZP pozíciója erősödött, a Fideszé gyengült. A múlt hónaphoz képest a szocialista párt három százalékponttal - körülbelül negyedmillió emberrel - bővítette szavazóbázisát, a fiatal demokraták szövetsége négy százalékpontnyi - nagyjából háromszázezer főnyi - támogatót veszített.

A falvakban is erősített az MSZP

Ezek a változások a biztos pártválasztók körében is jelentkeznek, az MSZP 55 százalékon, a Fidesz 35 százalékon áll - olvasható a Népszabadságban közzétett felmérésben. Rajtuk kívül még az SZDSZ-nek lenne esélye bejutni a parlamentbe: az elmúlt hónapok legmagasabb támogatottsági arányát, öt százalékot mértek a szabad demokraták mellett. Az MDF-nek, a MIÉP-nek és a Centrumnak egyenként egy százalék körüli, azaz 50 és 100 ezer közötti támogatója van - foglalhatók össze és értelmezhetők azok az eredmények, amelyek a Szonda Ipsos november első felében az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából származnak.

A parlamenti választások óta most áll legjobban az MSZP. A felnőtt lakosság negyven százaléka tartozik a párt hívei közé, amivel egy jelenlegi választáson 55 százalékos támogatottságot érhetne el. A Fidesz viszont mélypontra került, a választásra jogosultak 25 százaléka támogatja, és ez a tábor - a biztos részvételt ígérők nagyságát is figyelembe véve - 35 százalékos eredményt hozhatna. Nincs már olyan meghatározó társadalmi-demográfiai csoport, ahol ne az MSZP vezetne. Még az olyan, hagyományosan Fidesz-szimpatizáns rétegekben is, mint a fiatalok vagy a tanulók, gyesen, gyeden lévők, megfigyelhető a szocialista párt első helye.

Azt már az október elején készített Szonda Ipsos-vizsgálat is jelezte, hogy a falvakban az MSZP mind jobb helyzetbe került, lényegében befogta a Fideszt. Az önkormányzati választások eredményei azt mutatták, hogy a kisebb településeken leadott szavazatokból az MSZP többet tudott megszerezni, mint a Fidesz. A trendek folytatódtak: a mostani felmérés is egyértelmű szocialista előnyről tanúskodik, a falvakban élők 37 százaléka szavazna rájuk, míg a fiatal demokraták mögött 32 százalékuk található.

Ellenszenv

Az elmúlt hónapokban a másik párt iránt érzett ellenszenvek is nőttek, és eddig nem látott méretűvé váltak. A Fidesz-tábor elutasító magatartása mindinkább az MSZP-nél összpontosul: 52 százalékuk elsőként a szocialista pártot zárja ki abból a körből, amelyikre szavazna. A MIÉP-pel szemben jóval kisebb az ellenszenvük, mindössze tíz százalékuk fogalmazott meg ilyen heves ellenérzéseket. Nem maradnak adósok az MSZP támogatói sem, bár körükben a Fideszen kívül (41 százalék) a MIÉP-nek is számos elutasítója van (28 százalék).

Kedvencek

A két nagy párt szavazótáborának egyre markánsabban megnevezhető a második kedvence. A szocialista szimpatizánsok azon része, amelyik rendelkezik másodlagos preferenciával, legnagyobb arányban - kétharmaduk - az SZDSZ-t nevezte meg. Hasonlóképpen: a Fidesz tartalék pártot is megnevező támogatói között hattizednyien az MDF-et említették meg.

A népszerűségi listán kialakult erőviszonyok jól leképeződnek a várakozásokban. A megkérdezettek hatvan százaléka szerint egy mostani választás favoritja az MSZP lenne, a Fidesz első helyére 16 százalék számít. Már a fiatal demokraták sem igazán bíznak pártjukban. Szavazóik 46 százaléka úgy gondolja, hogy a Fidesznek lenne esélye arra, hogy megnyerje a választást, de viszonylag sokan, 37 százaléknyian a szocialista párt első helyével számolnak.

Nemcsak az MSZP-nek, hanem az SZDSZ-nek is javára vált az önkormányzati választás. Azóta némileg nőtt a szabad demokraták szavazótábora, elérte a bejutási küszöböt. Sőt, a másodlagos tábor is emelkedett: jelenleg a választókorú népesség 14 százaléka tartja őket számon második támogatottként.