Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Szonda Ipsos: csúcson az MSZP,
mélyponton a Fidesz

2002.11.22. 07:05
A Szonda Ipsos november első felében végzett, a Népszabadság pénteki számában közölt közvélemény-kutatásából kitűnik: az önkormányzati választások után az MSZP pozíciója erősödött, a Fideszé gyengült. A múlt hónaphoz képest a szocialisták szavazóbázisa körülbelül negyedmillió emberrel bővült, a fiatal demokraták háromszázezer támogatót veszítettek. A biztos pártválasztók listáján az MSZP 55 százalékon, a Fidesz 35 százalékon áll. Rajtuk kívül csak az SZDSZ-nek lenne esélye bejutni a parlamentbe.
Az önkormányzati választások után az MSZP pozíciója erősödött, a Fideszé gyengült. A múlt hónaphoz képest a szocialista párt három százalékponttal - körülbelül negyedmillió emberrel - bővítette szavazóbázisát, a fiatal demokraták szövetsége négy százalékpontnyi - nagyjából háromszázezer főnyi - támogatót veszített.

A falvakban is erősített az MSZP

Ezek a változások a biztos pártválasztók körében is jelentkeznek, az MSZP 55 százalékon, a Fidesz 35 százalékon áll - olvasható a Népszabadságban közzétett felmérésben. Rajtuk kívül még az SZDSZ-nek lenne esélye bejutni a parlamentbe: az elmúlt hónapok legmagasabb támogatottsági arányát, öt százalékot mértek a szabad demokraták mellett. Az MDF-nek, a MIÉP-nek és a Centrumnak egyenként egy százalék körüli, azaz 50 és 100 ezer közötti támogatója van - foglalhatók össze és értelmezhetők azok az eredmények, amelyek a Szonda Ipsos november első felében az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából származnak.

A parlamenti választások óta most áll legjobban az MSZP. A felnőtt lakosság negyven százaléka tartozik a párt hívei közé, amivel egy jelenlegi választáson 55 százalékos támogatottságot érhetne el. A Fidesz viszont mélypontra került, a választásra jogosultak 25 százaléka támogatja, és ez a tábor - a biztos részvételt ígérők nagyságát is figyelembe véve - 35 százalékos eredményt hozhatna. Nincs már olyan meghatározó társadalmi-demográfiai csoport, ahol ne az MSZP vezetne. Még az olyan, hagyományosan Fidesz-szimpatizáns rétegekben is, mint a fiatalok vagy a tanulók, gyesen, gyeden lévők, megfigyelhető a szocialista párt első helye.

Azt már az október elején készített Szonda Ipsos-vizsgálat is jelezte, hogy a falvakban az MSZP mind jobb helyzetbe került, lényegében befogta a Fideszt. Az önkormányzati választások eredményei azt mutatták, hogy a kisebb településeken leadott szavazatokból az MSZP többet tudott megszerezni, mint a Fidesz. A trendek folytatódtak: a mostani felmérés is egyértelmű szocialista előnyről tanúskodik, a falvakban élők 37 százaléka szavazna rájuk, míg a fiatal demokraták mögött 32 százalékuk található.

Ellenszenv

Az elmúlt hónapokban a másik párt iránt érzett ellenszenvek is nőttek, és eddig nem látott méretűvé váltak. A Fidesz-tábor elutasító magatartása mindinkább az MSZP-nél összpontosul: 52 százalékuk elsőként a szocialista pártot zárja ki abból a körből, amelyikre szavazna. A MIÉP-pel szemben jóval kisebb az ellenszenvük, mindössze tíz százalékuk fogalmazott meg ilyen heves ellenérzéseket. Nem maradnak adósok az MSZP támogatói sem, bár körükben a Fideszen kívül (41 százalék) a MIÉP-nek is számos elutasítója van (28 százalék).

Kedvencek

A két nagy párt szavazótáborának egyre markánsabban megnevezhető a második kedvence. A szocialista szimpatizánsok azon része, amelyik rendelkezik másodlagos preferenciával, legnagyobb arányban - kétharmaduk - az SZDSZ-t nevezte meg. Hasonlóképpen: a Fidesz tartalék pártot is megnevező támogatói között hattizednyien az MDF-et említették meg.

A népszerűségi listán kialakult erőviszonyok jól leképeződnek a várakozásokban. A megkérdezettek hatvan százaléka szerint egy mostani választás favoritja az MSZP lenne, a Fidesz első helyére 16 százalék számít. Már a fiatal demokraták sem igazán bíznak pártjukban. Szavazóik 46 százaléka úgy gondolja, hogy a Fidesznek lenne esélye arra, hogy megnyerje a választást, de viszonylag sokan, 37 százaléknyian a szocialista párt első helyével számolnak.

Nemcsak az MSZP-nek, hanem az SZDSZ-nek is javára vált az önkormányzati választás. Azóta némileg nőtt a szabad demokraták szavazótábora, elérte a bejutási küszöböt. Sőt, a másodlagos tábor is emelkedett: jelenleg a választókorú népesség 14 százaléka tartja őket számon második támogatottként.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?