Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szonda: Stabil előnnyel zárja az évet az MSZP

2002.12.21. 09:42
A választásokat követő időszak erőviszonyai alig változtak decemberre: a választókorúak 40 százalék az MSZP-t, 26 százaléka a Fideszt, 3 százaléka az SZDSZ-t és két százaléka az MDF-et támogatja: derül ki a Népszabadság által közölt Szonda Ipsos felmérésből.
A biztos pártválasztók körében a szocialisták 55 százalékos, a nagyobb ellenzéki párt 36 százalékos, míg a szabad demokraták 4 százalékos tábort tudhatnak maguk mögött.

Az előző kormányzati ciklus ugyanezen időszakában az akkor kormányon lévő Fidesz egy-két hónap alatt 29-ről 50 százalékra növelte biztos szavazótáborát, ám decemberre 43 százalékon álltak, míg a szocialisták akkor 39 százalékos tábort tudhattak maguk mögött.

A napilap által közölt kutatás szerint a pártok idei rangsorában az SZDSZ futott be a harmadik helyre: év elején 6-7 százalékos, az áprilisi választásokon 5,5 százalékos, azóta pedig stabil 4-5 százalékos népszersűségével.

A Szonda Ipsos mérése alapján az MDF szavazótábora decemberben "nem statisztikailag, hanem jelzésértékűen nagyobb", mint a korábbi hónapokban. Az elemzés ugyanakkor hozzáteszi, a kisebbik ellenzéki párt szavazóinak kevesebb , mint fele nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne a választásokon.