Boglárka
19 °C
35 °C

Szűkült a Fidesz előnye

2003.10.21. 07:00
Úgy tűnik, nem sikerült stabilizálnia magát 30 százalék fölött a Fidesznek. Az előző hónapban jelentős, 6 százalékpontos emelkedéssel a választás utáni legjobb eredményét érte el. Most viszont szinte az összes növekményét elveszítette, 5 százalékpontot csökkent a tábora. A biztos pártválasztók körében is kisebb lett a különbség, a múlt havi 11 százalékpontos fiatal demokrata előny 4 százalékpontosra olvadt.
Az elmúlt másfél év adatai arról tanúskodnak, hogy nehéz a pártoknak szavazótábort bővíteniük, és különösen nehéz azt hosszabb távon megtartaniuk - írja keddi számában a Népszabadság, a Szonda Ipsos legfrissebb közvéleménykutatása alapján írott cikkében. Több jel utal arra, hogy egyik párttól a másikhoz a bizonytalanokon keresztül mennek a szavazók. Legutóbb most nyáron, először az MSZP táborából vándoroltak el szimpatizánsok, s ezzel párhuzamosan nem a Fidesz, hanem a bizonytalanok aránya nőtt meg.

A következő hónapban a hezitálók arányának csökkenésével a Fidesz támogatottságának növekedése járt együtt. Azokban a hónapokban nyomon követhető volt az ötvenes éveikben járók, az érettségizettek, vidéki városokban élők egy részének útja a szocialistáktól a bizonytalanokon át a fiatal demokratákig. A mostani eredmények pedig a visszautat jelzik esetükben, mint ha csak ideiglenesen tartózkodtak volna a Fidesznél. Éppen ezekben a csoportokban figyelhető meg leginkább a Fidesz vesztesége és a bizonytalanság elterjedése.

Elpártoltak a fiatalok

Figyelemreméltó az is, hogy a fiatalok (a 33 év alattiak) körében az elmúlt egy hónapban az átlagot meghaladó mértékben csökkent a fiatal demokraták támogatottsága (41 százalékról 32 százalékra). Eközben a bizonytalanok, passzívak aránya 29 százalékról 36 százalékra emelkedett körükben. Mindkét változás szokatlan irányú és mértékű. A Fidesz talán legstabilabb és legnagyobb bázisa a falvakban található, az elmúlt hónapok változásai itt kevésbé figyelhetők meg, nagyjából állandó, 35 százalékos volt a támogatók aránya.

Az MSZP és a Fidesz szavazóinak nagy és mostanság szinte azonos a "harci kedve", részvételi hajlandósága. A szocialista szimpatizánsok 75, a fiatal demokraták 73 százaléka biztosan elmenne voksolni egy mostani választáskor. A többi párttal rokonszenvezők körében kisebb az elszántság. Az elmúlt három hónap összevont adatai alapján az SZDSZ-esek 67, a MIÉP-esek 64, az MDF-esek 62, a Centrum-osok 60 százaléka lenne résztvevője egy mostani voksolásnak.

Módszertan
Az adatfelvétel október 4-e és 14-e között történt. A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár. Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik. A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1500 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 2,5 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban. Minden hónapban más-más 1500, 2000 vagy 3000 főt kérdeznek meg, személyes megkereséssel, kiválasztásuk az ún. kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.