Ágnes
-1 °C
2 °C

Összességében a Fidesz áll jobban a választások előtt

2006.01.26. 07:38
Továbbra is döntetlenre áll a két nagy párt versenye a Szonda-Ipsos közvélemény-kutatása szerint. A másodlagos preferenciák és a tartalékok elemzése azonban jobboldali diadalt vetít előre.

Nincs egyértelmű esélyese az áprilisi választásoknak, derült ki a Szonda-Ipsos a Népszabadságban közölt januári felméréséből. A közvélemény-kutató adatai szerint a biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz 45, az MSZP 43 százalékon áll. Az ellenzéki párt előnye tehát kisebb a felmérés hibahatáránál.

A Szonda adatai szerint kétpárti parlament jöhet létre áprilisban, hiszen az SZDSZ 4, az MDF 3 százalékon áll, és a MIÉP-Jobbik szövetség is csak 2 százalékos eredményre számíthat.

Jobboldali tartalékok

A teljes választókorú népességre vonatkozó adatok szerint a Fidesz 29, az MSZP 27 százalékon áll. A Fidesz ezek szerint 2,3 millió szavazó támogatását élvezi, ebből 1,6 millióan számítanak biztos választónak. Az MSZP 2,2 millió támogatójából 1,5 milliónyian ígérték biztosra választási részvételüket. A közvélemény-kutató mérése szerint mindkét pártnak mintegy 400 000 fős könnyen mozgósítható tartaléka van.

A Szonda-Ipsos mérése szerint jelenleg a lakosság 35 százaléka bizonytalan, közülük mintegy 5-600 000 ember mozgósítható. A bizonytalanok táborában a Fidesznek vannak nagyobb tartalékai, az MSZP felé hajló 100 000-rel szemben 250 000-en szimpatizálnak inkább a Fidesszel.

A rejtőzködő szavazók 600 000 táborának a Szonda becslése szerint a fele baloldali, harmada jobboldali szimpatizáns.

Csalódott liberálisok

A szocialisták választási esélyei a felmérés szerint nagyban függnek a parlamenten kívül maradó SZDSZ támogatóinak magatartásától. A 250 000-es liberális táborból mindössze 100 000-en mutatnak hajlandóságot arra, hogy a második fordulóban a szocialistákra szavazzanak, de ők is csak akkor, ha pártjuk az első fordulóban bejut a parlamentbe. Márpedig a tartalékokat is figyelembe véve enélkül a százezer szavazat nélkül a szocialistáknak már kevés esélye lenne a választások megnyerésére.

Az MDF 200 000-es táborának negyede szavazhat át a Fideszre a második fordulóban.