Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Most egy MSZP-s képviselő nem fújt szondát

2005.08.01. 16:19
Szombaton éjjel az I. kerületi rendőrök gyanúsnak találták az egyik ellenőrzésre leállított gépkocsi sofőrjét. A vezető, Szabó Zoltán szocialista képviselő az Indexnek azt mondta: a rendőrök metakommunikációját úgy értelmezte, hogy mindenkinek jobb, ha nem fúj.

Megtagadta a rendőröknek az alkoholszonda megfújását egy országgyűlési képviselő szombat éjszaka.

I. kerületi intézkedés

Az I. kerületi járőrök vasárnapra virradó éjszaka, háromnegyed egykor tartottak gépjármű-ellenőrzést a Hattyú utcában, amikor leintették egy honatya autóját is. A rendőröknek gyanússá vált a sofőr, ezért szerették volna megszondáztatni, ám a képviselő - mentelmi jogára való hivatkozással - megtagadta a szonda megfújását. Az ORFK Kommunikációs Igazgatóságán megerősítették: valóban volt rendőri intézkedés a hétvégén egy országgyűlési képviselővel szemben, aki élt mentelmi jogával.

A metakommunikációból úgy tűnt

Szabó Zoltán az Indexnek azt mondta, hogy a szombat éjszakai hőségben valószínűleg nem működött a veszélyérzete, amikor az igazoltatás során a helyzetet magyarázó rendőr szavaiból azt vette ki, hogy a rendőrök és ő is úgy ússza meg a leggyorsabban az ellenőrzést, ha él képviselői mentelmi jogával. Szabó elmondta, hogy hosszabb ideje követette a rendőrautót, amikor váratlanul megállították és igazoltatták. Az intézkedés során a rendőr vetette fel, hogy élhet mentelmi jogával. A szocialista honatya szerint a magyarázatból és a metakommunikációból úgy tűnt, mindenkinek ez a legkönnyebb megoldás. Szabó hangsúlyozta, nem ivott alkoholt, amit az is bizonyít, hogy a rendőrautó láttán nem fordult el az első kanyarban.

Egyetértettek a parlamentben

Az elmúlt időszakban valamennyi párt egyetértett abban, hogy a képviselőknek nem lenne szabad kibújniuk a rendőrségi ellenőrzés alól, mentelmi jogukra hivatkozva. A télen három fideszes képviselő gondolta úgy, hogy jogaival élve nem kell alávetnie magát a közúti alkoholellenőrzésnek. Lamperth Mónika belügyminiszter egyenesen úgy kívánt módosítani a vonatkozó jogszabályokon, hogy az aki nem fújja meg a szondát, az automatikusan ittasnak tekinthető. Két politikus törvénymódosítási javaslatot is benyújtott, ám a kétharmados jogszabály módosítására azóta sem került sor.