Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A Szonda szerint is Demszky vezet

2006.09.15. 09:32
A Szonda elemzése szerint a megkérdezettek úgy vélik: jó irányba tartanak a a főváros ügye, és ezzel magyarázható Demszky magas támogatottsága - ami azonban még korántsem elegendő a Tarlós feletti győzelemhez.

A korábbi felmérésekkel szemben most fordulni látszik a kocka: míg egy héttel ezelőtt a Gallup, a Tárki és a Századvég is azt jelezte, hogy méréseik szerint Tarlós István beérte, sőt megelőzte Demszky Gábort, mostanra két másik közvéleménykutató cég elemzése azt mutatja, hogy az óbudai polgármester esélyei csökkentek arra, hogy megszorongassa, vagy leváltsa a jelenlegi főpolgármestert.

A Népszabadság pénteki számában közölte a Szonda Ipsos legfrissebb adatait, amik szerint a budapestiek 41 százaléka Demszkyt támogatná a választásokon, és csak 30 százalékuk Tarlóst. Katona Kálmán támogatottsága négyszázalékos. A Marketing Centrum legutóbbi adatai szintén Demszkyt mutatják biztos győztesnek: a biztos szavazó budapestiek 38 százaléka Demszky Gábort, 21 százalékuk Tarlós Istvánt támogatja. A két közvéleménykutató cég eltérő módszerekel jutott eredményre: a Szonda szeptember 13-án telefonon kérdezett meg egy 800 fős, a budapesti lakosságot reprezentáló csoportot, míg a MC személyes megkérdezéssel dolgozott.

A Szonda elemzése szerint a megkérdezettek viszonylag bizakodó Budapest-képével magyarázható Demszky magas támogatottsága, sokan úgy vélik, jó irányba tartanak a a főváros ügyei. Tarlós támogatottsága a cég szerint azért csökkent, mert nem tudja tartani a függetlenségéről kialakított képet, pedig ez az imidzs az önkormányzati választásokon általában előnyt jelent. Az emberek rokonszenveznének ugyanis egy független főpolgármesterrel, de Tarlóst a többségük nem tartja annak, fogalmazott a Szonda jelentése.

A két közvélménykutató cég egybehanzóan állítja: egyértelműen Demszky vezet, de a most mért előny önmagában kevés az októberi választások megnyerésére, mivel a különbség kisebb a két jelölt között, mint annak a választói csoportnak az aránya, amelyik még nem döntött, kire adja szavazatát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?