Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Belső Fidesz-kampány áldozata lett Szörényi

2007.06.08. 15:02
Hivatalosan nem kértek engedélyt Szörényi Leventétől, hogy díszpolgárságra terjesszék elő. Az Index információi szerint a zeneszerző képviselője erős szavakkal kérte számon a XIII. kerületi polgármesteri hivatalon, hogy Szörényi neve miként keveredett bele egy elvetélt kinevezési történetbe. A felterjesztő a Fidesz helyi frakcióvezetője volt, aki a sikertelen akciót azonnal nyilvánosságra is hozta, majd az ügyre az MSZP-SZDSZ koalíció elleni küzdelem mintapéldájaként kortesbeszédében is hivatkozott a helyi pártelnökválasztáson, ahol végül alulmaradt.

Nem lett elnök a XIII. kerületi Fideszben Spaller Endre frakcióvezető, pedig kortesbeszédében a belső harcok, "egymás gyilkolása" helyett a kormánypártok elleni fokozottabb fellépés mellett állt ki. A helyi frakcióvezető a küzdelem egyik követendő példájaként saját akcióját májusi akcióját hozta föl, amikor a sajótban az MSZP-SZDSZ-t hibáztatta, amiért Szörényi Levente nem lehetett díszpolgár a kerületben.

Hármas jelölés

A Fidesz újlipótvárosi szervezetének tisztújításán csütörtökön Spaller Endre, a XIII. kerületi Fidesz-KDNP frakcióvezetője, Szalay Péter eddigi elnök és Harrach Tamás, kerületi képviselő, Harrach Péter KDNP-s parlamenti képviselő fia indultak. A szavazást Szalay nyerte 47 szavazattal, Spaller 34 szavazatot kapott, míg a Kosztolányi Dénes stábját erősítő Harrachra mindössze 16-an szavaztak. Ezzel a kerületben alulmaradt a tavalyi választásokra a Kosztolányi háta mögött felsorakozott csapat.

Elnyomott jobb

A kerületben - szokás szerint zárt ajtók mögött - lezajlott díszpolgárválasztás részleteivel a múlt héten állt elő az elnökségre pályázó frakcióvezető. Akkori közleményében azzal vádolta XIII. kerület kormányoldali többségét, hogy Nádas Péter író és Oláh József néhai önkormányzati képviselő személyében csak baloldali kötődésű jelöltek kaphatták meg a kitüntető címet, Szörényi Levente viszont "méltatlanul kimaradt a kitüntetettek közül". A hír viszonylag nagy médiafigyelmet kapott, az Index is hírül adta, hogy Spaller még Nádas Péternél is nyilt levélben tiltakozott a XIII. kerületi jobboldaliak elnyomott helyzetéről.

Nem tudta

Úgy tudjuk, a Szörényi Leventét képviselő cég felháborodva kereste meg Tóth József XIII. kerületi polgármestert, ugyanis nem tudott arról, hogy őt jelölték díszpolgárnak. A Zikkurat a zeneszerző nevének meghurcolását is méltatlannak tartotta, mert az elvetélt próbálkozás megszellőztetésével azt a látszatot keltették, mintha Szörényi szeretett volna minden áron a címhez jutni. A polgármester péntekre összehívta a kerületi képviselőtestület frakcióvezetőit, és közölte velük aggályait az üggyel kapcsolatban. Így kifogásolta, hogy tudta nélkül hozták hírbe Szörényit, valamint azt is, hogy Spaller saját kampánycéljaira használta a zárt ülésen elhangzottakat.

Nem jött rosszul

Spaller az Indexnek azt mondta, nem kampányolt Szörényivel. "Kétségtelen, hogy egybeesett, és nem is jött rosszul", de mint mondta, Szörényi ügyével akkor is előállt volna, ha máskor történik. Spaller ugyanakkor elismerte, hogy az elnökválasztáson elmondott beszédében tényleg előkerült az eset. Spaller azt is elismerte, hallott arról, hogy a Zikkurat Kft. kifogásolta Szörényi nevezésének a módját, szerinte azonban csak a cég állítja, hogy az indítványt nem beszélte meg a zeneszerzővel. Neki ugyanis tanúi vannak arra, hogy a lehetőséget személyesen felvetette Szörényinek. A frakcióvezetőnek továbbra is határozott véleménye, hogy Szörényinek nem a Fidesz, hanem a szocialisták arroganciája ártott, mert nem szavazták meg a zeneszerzőt.

A Zikkurat Kft.-nél nem kívánták kommentálni a történteket.