Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Szórólapkampányba kezd a Fidesz

2005.01.28. 13:02
Szórólapkampányba kezd a nagyobbik ellenzéki párt, hogy felhívja a figyelmet az indokolatlan mértékű áremelésekre. Rogán Antal frakcióvezető-helyettes pénteki sajtótájékoztatóján közölte, a kormányzatnak nagyobb figyelmet kellene fordítani az emberek mindennapi életének könnyítésére, például a közüzemi díjak mérséklésével.

A Fidesz a következő hónapban felkeresi a magyar háztartások jelentős részét, és szórólapban hívja fel az emberek figyelmét az árak indokolatlan mértékű növekedésére, mondta a párt parlamenti frakciójának helyettes vezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Közüzemi díjakat csökkentene a Fidesz

"A kormányzatnak a következő időben nagyobb hangsúlyt kell fektetnie az egyébként általa befolyásolható, kifejezetten a közüzemi díjak mértékének alakulását mutató árak csökkentésére, az emberek mindennapi életének könnyítésére" - hangsúlyozta Rogán Antal, aki egy áruval megrakott bevásárlókocsival érkezett a sajtótájékoztatóra.

Rogán Antal szerint a kenyér, a hús, a gyógyszer, az energia, a gáz, az illetékek, a BKV-bérletek, valamint az autópálya-matricák árának emelkedése drasztikusan nagy volt az elmúlt két és fél évben. Hozzátette: az árcsökkentés érdekében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sem tudott semmit felmutatni az elmúlt fél évben, "csak lyukat beszélt a hasunkba".

"Kétszázharmincra emelkedik a kenyér"

A fideszes politikus elmondta, hogy a kenyér ára a 2002. december 31-ei 151 forintról idén február közepére 220-230 forintra emelkedik, ezen belül - mint mondta - csak a következő hetekben legalább 10-15 százalékkal.

Közölte, hogy a becslések szerint 2005-ben az egy számjegyű infláció mellett két számjegyű lesz a sertéshús árának emelkedése, és február 1-től 15 százalékkal nő a tb-kassza által támogatott gyógyszerek ára, "amelynek egy jelentős részét az emberekre fogják hárítani".

Mint elhangzott, az energiaárak 2002. decembere óta 47 százalékkal emelkedtek, és "februárra tovább 10 százalék körüli emelést valószínűsítenek". Rogán Antal közölte: a gázárak 61,5 százalékkal emelkedtek két év alatt.

Indokolatlan illeték emelés

Az ellenzéki párt szerint semmi nem indokolta, hogy az útlevelek illetéke négyezer forintról hatezer forintra (a tíz évre szólóé hatezerről tízezer forintra) emelkedett, mint ahogy azt sem, a vállalkozói engedélyeké száz százalékkal nőjön.

A BKV-bérletek árának emelkedése kapcsán különösen furcsának tartja Rogán Antal, hogy 2,5 év alatt az éves bérletár száz százalékkal, a tanuló-nyugdíjas bérlet ára 140 százalékkal emelkedett. Megjegyezte azt is, hogy az autópálya-matricák árának 15 százalékkal történő emelése szintén jóval az infláció feletti mértékű.

A kormány nem beszél az árak növekedéséről, pedig az a mindennapi életben számtalan területen kézzel fogható, és nehezíti az emberek életét - mondta Rogán Antal.