Szilárda
-4 °C
2 °C

A MIÉP betelepítené a szórványmagyarságot

2000.12.20. 14:04
Csurka István szerint a magyarságnak harmadik utas költségvetésre és nemzetépítő államra van szüksége. A MIÉP elnöke sajtótájékoztatóján kijelentette: komoly veszély fenyegeti a szórványmagyarságot, ezért a megmentésük érdekében betelepítési programot kell indítani.
A MIÉP nemmel szavazott a kétéves költségvetésre, mert ,,az még túl szorosan kötődik az előző évtizedek világbankos, monetáris restrikciós költségvetéseihez" - közölte Csurka István, a MIÉP elnöke szerdai sajtótájékoztatóján. Hozzátette: ,,nyomul a globális tőke, épülnek a plazák, lakóparkok, miközben egyre több lakás és föld van veszélyben". Csurka szerint a rendszert alapjaiban kell megváltoztatni, harmadik utas költségvetést kell kidolgozni.

A MIÉP még nem készül kormányzásra

A MIÉP nem számít a koalíció felbomlására, és jelen állapotban nem is venne részt egy új koalícióban - jelentette ki az elnök. 2002-ben azonban sokkal nagyobb létszámban leszünk jelen a Parlamentben, és akkor már szívesen kezdenek tárgyalásokat - közölte.

Csurka elmondta: a párt üdvözli Surányi György távozását, mert az MNB-elnök óriási károkat okozott az országnak. Járai Zsigmond kinevezése fényévnyi előrelépést jelent, de ők még ennél nagyobb változást is szívesen látnának - tette hozzá.

A nemzetközi helyzet fokozódik

Nizza nem hozott áttörést, az országnak fel kell készülnie rá, hogy még sokáig nem lesz az EU tagja. Ezért a MIÉP álláspontja szerint nem szabad idegen célokhoz alkalmazkodni, nem szabad magyar földet idegen kézbe adni, gátat kell szabni a tőke nyomulásának.

Az elnök a Kárpát-medence helyzetét értékelve kijelentette: Ukrajna bármelyik pillanatban összeomolhat, óriási belpolitikai feszültségek vannak. Kiemelte: Kucsma elnököt egy újságíró megöletésével vádolják, és felháborító, hogy erről hallgat a magyar sajtó (az Index egyébként nem hallgatott, ld.: Bizonyítékok az ukrán elnök ellen). A MIÉP elnöksége szerint Szerbiában sem történt valódi változás, és Romániában ,,harcászatilag is veszélyes a helyzet, éhséglázadások várhatók".

Csurka kijelentette: nemzetépítő államra és státustörvényre van szükség, sőt, a nem egy tömbben élő, veszélyeztetett határon túli magyarság tagjainak érdekében betelepítési programot kell indítani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!