Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

A kérdések sem hangozhattak el a parlamentben

2001.12.18. 15:20
Valamennyi szabad demokrata képviselőtől megvonta a szót Áder János házelnök, az Országgyűlés keddi ülésén az azonnali kérdések és válaszok órájában. Az ellenzéki képviselők Orbán Viktor miniszterelnökhöz kívántak kérdéseket intézni, ám a kormányfő "halaszthatatlan közfeladatai ellátása" miatt mást jelölt ki maga helyett. Áder arra hivatkozva vonta meg a szót a képviselőktől, mert arra a kérdésre, hogy elfogadják-e a válaszadó személyét, nem igennel, vagy nemmel feleltek, hanem igyekeztek elmondani legalább kérdésük címét, amit a házelnök, a szokásjogtól eltérően nem ismertetett.
Személyeskedésektől és bekiabálásoktól sem mentes közjáték alakult ki Áder János házelnök és a szabad demokrata frakció több tagja között az első azonnali kérdés elhangzását követően kedden a parlamentben. Keller László (MSZP) azonnali kérdése, illetve az arra adott válasz után Szent-Iványi István következett volna.

Halaszthatatlan közfeladat

Az SZDSZ-es képviselő a miniszterelnökhöz kívánt kérdést feltenni, aki azonban "halaszthatatlan közfeladataira" tekintettel mást jelölt ki a válaszadásra. Mivel Szent-Iványi István nem igennel vagy nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy elfogadja-e a válaszadó személyét, Áder János megvonta tőle a szót. A szabad demokrata frakcióvezető szerette volna ismertetni legalább kérdésének címét, de erre nem kapott lehetőséget, mert kikapcsolták a mikrofonját.

Így járt a szabad demokrata képviselők közül Kovács Kálmán, Bauer Tamás, Béki Gabriella, Fodor Gábor, Dornbach Alajos, Mécs Imre, T. Asztalos Ildikó és Eörsi Mátyás is. Miután a Ház elnöke a szót a képviselőktől megvonta, azok hangos bekiabálásokkal adtak hangot nemtetszésüknek.

Áder János Mécs Imrét és Eörsi Mátyást rendre utasította és közölte, hogy a házszabály szerint igennel vagy nemmel lehet felelni a válaszadó személyének elfogadására, illetve elutasítására. Jelezte azt is, hogy a miniszterelnöknek a szabály alapján a során következő harmadik ülésen kell személyesen válaszolnia a neki kérdést, illetve interpellációt feltevőknek.

El nem hangzott kérdések

A szabad demokrata képviselők többek között szembesíteni szerették volna a kormányfőt az autópályaépítéssel kapcsolatos ígéreteivel. Meg szerették volna tudni, hogyan vélekedik a miniszterelnök a kormány adóforintokból feladott hirdetéseiről, de kíváncsiak lettek volna arra is: Orbán Viktor egyetért-e a Szabadi-üggyel kapcsolatos rész-vizsgálóbizottság megállapításaival, vagyishogy felelősség terheli az FVM-nél történtek miatt személy szerint Orbánt is.

A kérdéseket már csak a választási kampány vitáiban tehetik fel a képviselők, mert a parlament jövőre már csak három napot ülésezik.

Az azonnali kérdés
Az azonnali kérdések és válaszok óráját az előző ciklus félidejében vezették be. Lényege, hogy a képviselők korábban hetente, ma csak háromhetente megy órán át közvetlenül faggathatják a kormánytagokat. A házszabály lehetőséget ad arra, hogy a megkérdezett csak a harmadik azonnali kérdés órájában válaszoljon személyesen a felvetésre. Így például a miniszterelnök is hivatkozhat halaszthatatlan közfeladatasira, s elég ha csak kilenc hetente áll szóba a kellemetlenkedő kérdéseket firtató ellenzékkel.

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
3200 Ft
2720 Ft