Mátyás
-6 °C
1 °C

Januártól nem drágább a szippantott szennyvíz elszállítása

2004.12.22. 16:08
Januártól nem kell többet fizetni a szippantott szennyvíz elszállításáért, viszont a díjakat az elfogyasztott, nem pedig az elszállított szenny alapján számlázzák, döntött szerdai ülésén a kormány. Határoztak az Egyenlő Bánásmód Hatóság felállításáról és a pályakezdők diplomások munkába állásának támogatásáról is.

A kormány igazságosabbá akarja tenni a háztartási hulladék díjazását, különös tekintettel a szennyvízszállításra, jelentette be Batiz András kormányszóvivő a szerdai kormányülést követő tájékoztatón. Ennek érdekében a jövőben egységesíteni kívánják a szippantással, illetve a csatornahálózaton keresztül elszállított szennyvíz díját. Kifejtette, eddig a rendszer úgy működött, hogy csak a csatornahálózatra kötött háztartások fizettek csatornadíjat a felhasznált vízmennyiség után. 2005. január 1-jétől a szennyvízszippantást is a felhasznált vízmennyiség után kell fizetni.

Szerinte mostanáig aránytalanság volt a rendszerben, mivel egy köbméter szennyvíz elszállítása a csatornahálózaton keresztül maximum 500 forintot tehetett ki, míg szippantással ez a mennyiség 1500-2000 forintot jelenthetett. A kormányszóvivő elmondta, 2005. január 1-jétől azoknak sem kell többet fizetni a szennyvíz elszállításáért, akik nem csatornahálózattal ellátott környéken élnek.

Batiz András megjegyezte, a kormány ezzel az intézkedéssel hozzájárul a környezet megóvásához is, mivel eddig rendszeresen előfordult az, hogy akik szippantással távolították el a szennyvizet az emésztőgödrükből, azok a szennyvíz egy részét szétlocsolták a kertjükben vagy a közeli területeken.

A tájékoztatón kiderült az is, hogy január elsejével feláll az Egyenlő Bánásmód Hatóság, amely tizenhét munkatárssal kezd dolgozni, de kineveznek egy hatfős tanácsadó testületet is, amelybe a tagokat a kormányfő delegálhatja. A hatósághoz bárki fordulhat majd, aki úgy érzi, hogy negatívan diszkriminálták, a hatóságnak bírságolási joga lesz a mellett, hogy eltilthatja a jogsértőt a további törvénysértésektől.

Az ötvenezertől hatmillió forintig terjedő bírságok az esélyegyenlőségi alapot növelik majd, mondta Batiz András, aki az Index kérdésére ismertette, hogy 142,9 millió forintba kerül az új hatóság felállítása. Batiz szerint arról még nincs döntés ki vezeti az esélyegyenlőségi tárca alá tartozó szervezetet, az azonban bizonyos, hogy a tanácsadó testületben helyet kapnak majd kisebbségek és fogyatékkal élők.