Valér
4 °C
8 °C

A koalícióról vitatkozott Kóka és Fodor

2008.05.24. 15:50
A koalíció visszaállításának kérdésén vitatkozott össze az SZDSZ két elnökjelöltje a párt országos tanácsának szombati ülésén. Kóka János azt állította, hogy Fodor Gábor egy új koalíció megkötésére törekszik, Fodor azonban cáfolta ezt. A párt két hét múlva esedékes tisztújító küldöttgyűlésén 748-an szavazhatnak.

A küldöttállítás és mandátumvizsgálat után 748 küldött vehet részt az SZDSZ június 7-i rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésen, közölte a párt országos tanácsának (ot) szombati ülése után Gulyás József, a testület elnöke. Elmondta, hogy a küldöttek közül 604-et most választottak meg, 144-en pedig alanyi jogon vesznek részt a tisztújító küldöttgyűlésen.

Kóka János pártelnök közölte, hogy az ot ülésén a felszólalók közül mindenki az önálló, független, saját jogán politizáló SZDSZ mellett érvelt. Megjegyezte, hogy emellett csaknem minden felszólalásban szerepelt a liberális gazdaságpolitika szükségessége.

Úgy tudjuk, az ülésen kemény politikai vita zajlott a párt vezetői között. Annak ellenére, hogy a koalícióba való viszalépés mellett a szombati tanácskozáson senki nem érvelt, Fodor Gáborról azt állították, hogy vissza akarja vinni az SZDSZ-t a koalícióba, ami vitát váltott ki az elnöki posztért versengő Kóka és Fodor között.

Kóka János szerdai, Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a Fodor Gábor által kínált alternatíva leglényegesebb eleme, hogy az SZDSZ minél hamarabb menjen vissza a szocialisták mellé egy koalícióba. Információink szerint Fodor Gábor éles szavakkal érvelt az ot előtt, és cáfolta, hogy Kóka állítása igaz lenne.

A költségvetésről a sajtótájékoztatón Kóka János azt mondta, jelenleg korai bármit is mondani, de a szabad demokraták kemény, határozott és nyilvános feltételeket szabnak ahhoz, hogy egyáltalán megfontolják a büdzsé megszavazását. Ennek legfontosabb feltételeként az adócsökkentést emelte ki.

Arra az újságírói kérdésre, hogy jelen pillanatban a megyék többsége Fodor Gábort támogatja, azt felelte, véleménye szerint az elnökválasztási küzdelem Budapesten kívül fej-fej melletti. Szintén újságírói kérdésre a pártelnök elmondta, nem tudja, mire utalt az Orbán Viktor azon a zártkörű szemináriumon, amelyről részletek szivárogtak ki, amikor arról beszélt, hogy "sokaknak sok minden fog fájni." Hozzátette, azt viszont tudja, hogy a Fidesz minden meghatározó politikusa próbálja tisztára mosni ezeket a kiszivárgott mondatokat.