Gyurcsány Ferenc a reformok menetrendjéről

2006.06.24. 21:36
Jövő héten kedden jelenti be Hiller István az oktatási reform második ütemét, július 31-ig pedig elindul az egészségügyi reform - közölte Gyurcsány Ferenc szombaton Balatonőszödön, a kétnapos kormányülést követő sajtótájékoztatóján.
A miniszterelnök elmondta: Hiller István oktatási és kulturális miniszter jövő kedden részletes tájékoztatást ad a köz- és felsőoktatási reformról, majd benyújtják az ehhez kapcsolódó törvényjavaslatokat. Gyurcsány Ferenc az egészségügyi reformmal kapcsolatban úgy tájékoztatott, augusztus végéig kidolgozzák a szükséges törvénymódosításokat, az év végéig újabb törvénycsomagról és a nyugdíjról döntenek.

Hozzátette, 2007-ben elfogadhatják az ehhez kapcsolódó törvénymódosításokat, melyek 2008. január elsejétől lépnének hatályba. Újságírói kérdésre válaszolva a miniszterelnök szólt arról, hogy július 31-ig, de legkésőbb augusztus végéig döntenek arról, legyen-e vizitdíj, a több-biztosítós rendszer kérdésében pedig az év végéig hoz döntést a kormány.

A közigazgatáshoz kapcsolódó törvénymódosításokról szólva Gyurcsány Ferenc azt mondta, ha némelyikhez nem lesz meg a kétharmados támogatás, "pénzügyi ösztönzőkkel" teremtenek új feltételeket. A szakpolitikai reformokkal kapcsolatosan a kormányfő arról beszélt, hogy jövő héten szerdán ismertetik a szociális kompenzációs rendszert, ami a gázárra vonatkozik, az utána következő héten a helyközi tömegközlekedés átalakítása és finanszírozásának kérdései kerülnek napirendre.

Gyurcsány Ferenc elmondta még, hogy július 31-ig tárgyalják az Új Magyarország program fejlesztéseket illető részleteit, melyekről szeptember végéig döntenek, október elején nyújtják be Brüsszelnek és a következő év elején írják ki a pályázatokat.

"A nyár végén, augusztus 31-én és szeptember elején újra Balatonőszödön ülésezik a kormány, ekkor vitatjuk meg a konvergencia-programot, az egészségügyi reform első csomagját, a Nemzeti Fejlesztési Terv társadalmi vitájának tapasztalatait és az új bérezési szabályozást" - közölte a miniszterelnök.

Tíz alapelv köré rendezi munkáját a kormány

Tíz alapelv köré rendezi munkáját a jövőben a kormány, az alapelvek az egyensúly, a reformok és a fejlesztés kapcsolatára vonatkoznak - jelentette be a kormányfő. A miniszterelnök úgy fogalmazott, az alapelvek az államháztartási egyensúly megteremtésére, a reformokra és fejlesztéspolitikai célokra egyaránt vonatkoznak.

A kormányfő az alapelveket ismertetve elmondta: a kiigazítás célja a költségvetési, államháztartási egyensúly megteremtése és megőrzése. Hozzátette: az a cél, hogy a költségvetési hiány 2008-ra három százalék közelébe kerüljön, valamint az infláció - egy 2007-es átmeneti növekedés után - 2008-ra szintén stabilizálódjon.

Mint mondta, ugyancsak az alapelvek közé tartozik, hogy a reformokkal újraosszák a felelősségeket és a lehetőségeket, a fejlesztésekkel pedig megalapozzák az új Magyarországot. Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy fejlesztéspolitikai célként fogalmazzák meg a foglalkoztatottság növelését és a tartós gazdasági növekedést, a reformokkal új társadalmi szerződést hoznak létre a közszolgáltatások fenntarthatóságáért.

Ezzel kapcsolatban kitért arra, hogy rögzítenék: mennyit költenek a közszolgáltatásokra, illetve egy-két kivételtől eltekintve az adófizetők pénzéből és az igénybevevők által finanszíroznák. Az állam által nyújtott támogatásokról szólva a kormányfő elmondta, célzott szociális támogatások lennének, amelyet ártámogatás helyett a rászorulók kapnának.

Veres János pénzügyminiszter az elhangzottakhoz hozzátette: a költségvetés tervezésénél létrehoznak egy olyan felső korlátot, amellyel szabályozzák a kiadásokat. "Ezen felső korlát nem léphető át a tárcák által, (...) és negyedévente tájékoztatást kell adni róla" - fogalmazott a pénzügyminiszter hozzátéve, hogy a tárcáknak úgynevezett biztonsági tartalékot is kell képezniük. A politikus tájékoztatása szerint a következő évi költségvetés tervezésénél rugalmasabb bérgazdálkodást szeretnének érvényesíteni.  • Hírek
  • Személyi kölcsön