Vilhelmina
11 °C
28 °C

Szeptembertől adómentes a minimálbér

2002.06.14. 17:42
A kormány 13 vállalásából 11-et már teljesített - jelentette be Gál J. Zoltán. A kormányszóvivő a kabinet mai ülését követően elmondta, a nemzeti földalapról és az átlagos vagy átlag alatti keresetből élők adómentességéről szóló döntéssel folytatódott a 100 napos program megvalósítása. A szóvivő arra is kitért, hogy a Kehi megkezdte az Országimázs Központ és a Happy End szerződéseinek vizsgálatát. Az MFB igazgatóságának mai ülésén pedig az előző vezetéssel szemben felmerült gyanúk miatt elképzelhetővé vált, hogy a több száz milliós végkielégítés nélkül, rendkívüli felmondással küldik el a régi menedzsmentet.
A kormány mai ülésén véglegessé vált, hogy az ígérethez képest egy hónappal korábban, már szeptember elsejétől adómentes lesz a minimálbér. Ezzel 2, 7 millió ember nettó keresete növekszik majd. Az adó összege az érintettek többségénél havi 6000 forinttal csökken, vagyis ennyivel több marad a borítékban - jelentette ki Gál J. Zoltán. A kormányszóvivő elmondta, hogy az előző kabinet hivatali ideje alatt az alacsony keresetűek minden 100 forintjából 11-ről 23-ra nőtt az adóbefizetés, ellenben a Medgyessy kormány mostani döntésével lényegében 60000 forintra növelte a minimálbér összegét. Az adócsökkentés egyébként a kormány 150 milliárdos csomagjából 40 milliárd forintot érint.

Ismét terítéken a Happy End szerződései

A kormányszóvivő elmondta azt is, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal megkezdte az Országimázs Központ és a Happy End Kft. között létrejött szerződések és kifizetések vizsgálatát. A Miniszterelnöki Hivatalban történt átadás- átvételnél húsz oldalon keresztül sorolták azokat a papírokat és szerződéseket, amelyek a kormányváltás előtt eltűntek - jelentette ki Gál J. Zoltán. Hozzátette: a KEHI vizsgálni fogja, hogy történt - e adatvesztés az imázsközpontban és ha igen, ígérik, akkor annak meglesznek a felelősei.

Lehet, hogy nem fizetnek 100 milliós végkielégítést

Gál J. kitért arra is, hogy a napokban nagy felháborodást kiváltó 100 milliós végkielégítésekkel kapcsolatban ülésezett a Magyar Fejlesztési Bank igazgató tanácsa. A testület mai ülésén felmerültek olyan tények, amelyek akár alapot adhatnak a rendkívüli felmondásra is, ez pedig mentesítené a költségvetést a nagy összegű kifizetésektől - fogalmazott a kormányszóvivő.

A mai kormányülésen döntés születet arról is, hogy valamennyi minisztériumnak kell jelölni egy a határon túli magyarokkal, az egyházügyekkel, és a romák helyzetének javításával foglalkozó felelőst.

Átlátható Nemzeti Földalap

A kormányülést követő tájékoztatón részt vett Németh Imre földművelésügyi miniszter, aki a Nemzeti Földalappal kapcsolatos kormánydöntéssel kapcsolatos részleteket közölt. Németh elmondta, hogy a földalap szabályozásának módosításakor az volt a cél, hogy átlátható gazdálkodást, ellenőrizhető és nyilvános rendszert alakítsanak ki. Jelentős különbség lesz az előző kormány elképzeléseihez képest, hogy az ellenőrzést a Parlament illetékes bizottsága által megszavazott ellenőrző testület fogja végezni.