Judit
2 °C
7 °C

Szeptembertől adómentes a minimálbér

2002.06.14. 17:42
A kormány 13 vállalásából 11-et már teljesített - jelentette be Gál J. Zoltán. A kormányszóvivő a kabinet mai ülését követően elmondta, a nemzeti földalapról és az átlagos vagy átlag alatti keresetből élők adómentességéről szóló döntéssel folytatódott a 100 napos program megvalósítása. A szóvivő arra is kitért, hogy a Kehi megkezdte az Országimázs Központ és a Happy End szerződéseinek vizsgálatát. Az MFB igazgatóságának mai ülésén pedig az előző vezetéssel szemben felmerült gyanúk miatt elképzelhetővé vált, hogy a több száz milliós végkielégítés nélkül, rendkívüli felmondással küldik el a régi menedzsmentet.
A kormány mai ülésén véglegessé vált, hogy az ígérethez képest egy hónappal korábban, már szeptember elsejétől adómentes lesz a minimálbér. Ezzel 2, 7 millió ember nettó keresete növekszik majd. Az adó összege az érintettek többségénél havi 6000 forinttal csökken, vagyis ennyivel több marad a borítékban - jelentette ki Gál J. Zoltán. A kormányszóvivő elmondta, hogy az előző kabinet hivatali ideje alatt az alacsony keresetűek minden 100 forintjából 11-ről 23-ra nőtt az adóbefizetés, ellenben a Medgyessy kormány mostani döntésével lényegében 60000 forintra növelte a minimálbér összegét. Az adócsökkentés egyébként a kormány 150 milliárdos csomagjából 40 milliárd forintot érint.

Ismét terítéken a Happy End szerződései

A kormányszóvivő elmondta azt is, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal megkezdte az Országimázs Központ és a Happy End Kft. között létrejött szerződések és kifizetések vizsgálatát. A Miniszterelnöki Hivatalban történt átadás- átvételnél húsz oldalon keresztül sorolták azokat a papírokat és szerződéseket, amelyek a kormányváltás előtt eltűntek - jelentette ki Gál J. Zoltán. Hozzátette: a KEHI vizsgálni fogja, hogy történt - e adatvesztés az imázsközpontban és ha igen, ígérik, akkor annak meglesznek a felelősei.

Lehet, hogy nem fizetnek 100 milliós végkielégítést

Gál J. kitért arra is, hogy a napokban nagy felháborodást kiváltó 100 milliós végkielégítésekkel kapcsolatban ülésezett a Magyar Fejlesztési Bank igazgató tanácsa. A testület mai ülésén felmerültek olyan tények, amelyek akár alapot adhatnak a rendkívüli felmondásra is, ez pedig mentesítené a költségvetést a nagy összegű kifizetésektől - fogalmazott a kormányszóvivő.

A mai kormányülésen döntés születet arról is, hogy valamennyi minisztériumnak kell jelölni egy a határon túli magyarokkal, az egyházügyekkel, és a romák helyzetének javításával foglalkozó felelőst.

Átlátható Nemzeti Földalap

A kormányülést követő tájékoztatón részt vett Németh Imre földművelésügyi miniszter, aki a Nemzeti Földalappal kapcsolatos kormánydöntéssel kapcsolatos részleteket közölt. Németh elmondta, hogy a földalap szabályozásának módosításakor az volt a cél, hogy átlátható gazdálkodást, ellenőrizhető és nyilvános rendszert alakítsanak ki. Jelentős különbség lesz az előző kormány elképzeléseihez képest, hogy az ellenőrzést a Parlament illetékes bizottsága által megszavazott ellenőrző testület fogja végezni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?