Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megszűnik az APEH Bűnügyi Igazgatósága

2002.11.14. 21:56
Bűnmegelőzési központ alakul a Belügyminisztériumon belül, megszűnik az APEH Bűnügyi Igazgatósága. A hajléktalanok téli krízisellátása érdekében programot indít a kormány - derült ki a kormány csütörtöki ülését követő tájékoztatón.
A kormányprogramban foglaltaknak megfelelően év végén megszűnik az APEH Bűnügyi Igazgatósága, így az adóhatóság bűnüldözési és nyomozó hatósági feladatai az Országos Rendőr-főkapitánysághoz (ORFK) kerülnek vissza, hangzott el a kormány csütörtöki ülését követő budapesti tájékoztatón.

Gál J. Zoltán elmondta, hogy az ORFK-n belül új nyomozószerv jön létre, amelyet a javaslat szerint Pénzügyi Nyomozó Igazgatóságnak fognak nevezni. Az APEH Bűnügyi Igazgatósága alkalmazottainak jelenlegi köztisztviselői szolgálati jogviszonya megmarad, járandóságukat tekintve sem éri őket hátrány. Az ORFK a korábbi szervezet jogutódja lesz.

"Az ORFK új nyomozó szervének induló vagyonát és jövő évi költségvetési előirányzatait az APEH vagyonából, valamint a bűnügyi igazgatóság büdzsé-előirányzatából biztosítják" - mondta a szóvivő. Utalt arra, az alkotmánybíróság korábbi határozata is indokolta, hogy az adócsalásokat üldöző szervezetet más nyomozó hatóság keretében, szigorúan törvényes szabályozás és feltételek mellett kell működtetni.

Megemelik a nemzeti helytállásért járó pótlékot

A kormány úgy döntött, hogy 2003. január 1-jével 73 ezerről 83 ezer forintra emeli a nemzeti helytállásért járó pótlék összegét, az özvegyek esetében pedig 36 ezer 500 forintról 41 ezer 500 forintra nő ez az összeg, jelentette be a kormányszóvivő.

Gál J. Zoltán emlékeztetett arra, hogy az 1956-os eseményekhez kötődően sérelmet elszenvedettek részére 1995-ben alapított 1956-os Emlékérem és Emléklap, valamint a Nemzeti Ellenállásért Emléklap kitüntető címek után jár a nemzeti helytállásért pótlék, amely havi juttatás.

Az emelt összeget a nyugdíjban nem részesülő személyek, illetve özvegyeik teljes egészében megkapják, a nyugdíjjal rendelkezőknek pedig a pótlék címén járó összeghatárig felemelik azt.

Bűnmegelőzési központ alakul a BM-en belül

"A bűnmegelőzés hatékonyságának növelésére, a feladatok összehangolása érdekében Országos Bűnmegelőzési Központ alakul a Belügyminisztériumon belül" - közölte a kormányszóvivő.

A tervek szerint a belügyi tárca költségvetésében önálló, a helyi bűnmegelőzési programokat támogató célelőirányzatot hoznak létre a jövő évi büdzsében.

Az intézményrendszer-átalakítás részeként megreformálják az Országos Bűnmegelőzési Tanácsot, amelynek munkájában a jövőben az önkormányzati és civil szervezetek szövetségei, valamint az egyházak képviselete is részt vállalhat.

Krízisprogram hajléktalanoknak

Gál J. Zoltán beszámolt arról, hogy a hajléktalanok téli krízisellátása feltételeinek javítására programot indít az egészségügyi, szociális és családügyi tárca, emellett a Belügyminisztériummal együttműködve néhány napon belül miniszteri biztos vezette operatív munkacsoportot hoznak létre.

Jelenleg 30-35 ezerre becsülik a hajléktalanok számát, közülük 20 ezren élnek a fővárosban. A téli krízisellátás feltételeinek tartós javítását szolgálja, hogy takarókat, matracokat és összecsukható ágyakat osztanak szét, bővítik a befogadó szervezetek férőhely-kapacitását, és új utcai ellátóhelyeket is létesítenek.

Az egészségügyi, szociális és családügyi tárca kiemelten fontosnak tartja a hajléktalan gyermekes családok átmeneti otthonokban való elhelyezését. "A belügyminiszter és a szociális miniszter az önkormányzatokhoz fordul a segítségnyújtás összehangolása érdekében, emellett segélyhívó telefonvonalakat létesítenek" - közölte Gál J. Zoltán.

Idén döntenek a gáztörvény koncepciójáról

Várhatóan még az idén dönt a kormány az új gáztörvény koncepciójáról, adott választ egy kérdésre a kormányszóvivő. Gál J. Zoltán leszögezte, hogy a lakosságot jelentősen nem terhelő gázárszabályozás kialakítására van szükség. "Ennek a rendszerén dolgozik a kormány" - tette hozzá, jelezve, hogy különböző kompenzációs lehetőségeket, árszabályozási formákat keresnek a helyzet megoldására.