Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Megszűnik az APEH Bűnügyi Igazgatósága

2002.11.14. 21:56
Bűnmegelőzési központ alakul a Belügyminisztériumon belül, megszűnik az APEH Bűnügyi Igazgatósága. A hajléktalanok téli krízisellátása érdekében programot indít a kormány - derült ki a kormány csütörtöki ülését követő tájékoztatón.
A kormányprogramban foglaltaknak megfelelően év végén megszűnik az APEH Bűnügyi Igazgatósága, így az adóhatóság bűnüldözési és nyomozó hatósági feladatai az Országos Rendőr-főkapitánysághoz (ORFK) kerülnek vissza, hangzott el a kormány csütörtöki ülését követő budapesti tájékoztatón.

Gál J. Zoltán elmondta, hogy az ORFK-n belül új nyomozószerv jön létre, amelyet a javaslat szerint Pénzügyi Nyomozó Igazgatóságnak fognak nevezni. Az APEH Bűnügyi Igazgatósága alkalmazottainak jelenlegi köztisztviselői szolgálati jogviszonya megmarad, járandóságukat tekintve sem éri őket hátrány. Az ORFK a korábbi szervezet jogutódja lesz.

"Az ORFK új nyomozó szervének induló vagyonát és jövő évi költségvetési előirányzatait az APEH vagyonából, valamint a bűnügyi igazgatóság büdzsé-előirányzatából biztosítják" - mondta a szóvivő. Utalt arra, az alkotmánybíróság korábbi határozata is indokolta, hogy az adócsalásokat üldöző szervezetet más nyomozó hatóság keretében, szigorúan törvényes szabályozás és feltételek mellett kell működtetni.

Megemelik a nemzeti helytállásért járó pótlékot

A kormány úgy döntött, hogy 2003. január 1-jével 73 ezerről 83 ezer forintra emeli a nemzeti helytállásért járó pótlék összegét, az özvegyek esetében pedig 36 ezer 500 forintról 41 ezer 500 forintra nő ez az összeg, jelentette be a kormányszóvivő.

Gál J. Zoltán emlékeztetett arra, hogy az 1956-os eseményekhez kötődően sérelmet elszenvedettek részére 1995-ben alapított 1956-os Emlékérem és Emléklap, valamint a Nemzeti Ellenállásért Emléklap kitüntető címek után jár a nemzeti helytállásért pótlék, amely havi juttatás.

Az emelt összeget a nyugdíjban nem részesülő személyek, illetve özvegyeik teljes egészében megkapják, a nyugdíjjal rendelkezőknek pedig a pótlék címén járó összeghatárig felemelik azt.

Bűnmegelőzési központ alakul a BM-en belül

"A bűnmegelőzés hatékonyságának növelésére, a feladatok összehangolása érdekében Országos Bűnmegelőzési Központ alakul a Belügyminisztériumon belül" - közölte a kormányszóvivő.

A tervek szerint a belügyi tárca költségvetésében önálló, a helyi bűnmegelőzési programokat támogató célelőirányzatot hoznak létre a jövő évi büdzsében.

Az intézményrendszer-átalakítás részeként megreformálják az Országos Bűnmegelőzési Tanácsot, amelynek munkájában a jövőben az önkormányzati és civil szervezetek szövetségei, valamint az egyházak képviselete is részt vállalhat.

Krízisprogram hajléktalanoknak

Gál J. Zoltán beszámolt arról, hogy a hajléktalanok téli krízisellátása feltételeinek javítására programot indít az egészségügyi, szociális és családügyi tárca, emellett a Belügyminisztériummal együttműködve néhány napon belül miniszteri biztos vezette operatív munkacsoportot hoznak létre.

Jelenleg 30-35 ezerre becsülik a hajléktalanok számát, közülük 20 ezren élnek a fővárosban. A téli krízisellátás feltételeinek tartós javítását szolgálja, hogy takarókat, matracokat és összecsukható ágyakat osztanak szét, bővítik a befogadó szervezetek férőhely-kapacitását, és új utcai ellátóhelyeket is létesítenek.

Az egészségügyi, szociális és családügyi tárca kiemelten fontosnak tartja a hajléktalan gyermekes családok átmeneti otthonokban való elhelyezését. "A belügyminiszter és a szociális miniszter az önkormányzatokhoz fordul a segítségnyújtás összehangolása érdekében, emellett segélyhívó telefonvonalakat létesítenek" - közölte Gál J. Zoltán.

Idén döntenek a gáztörvény koncepciójáról

Várhatóan még az idén dönt a kormány az új gáztörvény koncepciójáról, adott választ egy kérdésre a kormányszóvivő. Gál J. Zoltán leszögezte, hogy a lakosságot jelentősen nem terhelő gázárszabályozás kialakítására van szükség. "Ennek a rendszerén dolgozik a kormány" - tette hozzá, jelezve, hogy különböző kompenzációs lehetőségeket, árszabályozási formákat keresnek a helyzet megoldására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!