Eltűnnek a szovjet hősök

2002.01.18. 10:09
A mélygarázs építése idején nem látható majd a Szabadság téren a híres szovjet emlékmű. A mai napig "Dicsőség a felszabadító szovjet hősöknek" feliratot viselő szobrot az építkezés után visszaállítják a helyére. Az azonban még kérdéses, hogy milyen szöveg díszelegjen rajta.
Egyelőre nem döntötte el az V. kerületi önkormányzat, hogy mikor kezdenek hozzá a Szabadság téri emlékmű ideiglenes elbontásához, amelyre a mélygarázs építése miatt mindenképpen szükség van. Az azonban valószínűnek látszik, hogy az obeliszk csak rövid ideig lesz "raktárban" - értesült a Magyar Hírlap.

Garancia Moszkvának

Kétségtelen, hogy sokan szívesebben látnák az emlékművet a Szoborparkban, mint a főváros egyik legreprezentatívabb terén, a híres szovjet emlékmű helyreállítására azonban a honvédelmi tárca már ígéretet tett Moszkvának. Az orosz nagykövetség még sem elégedett meg ennyivel, a külügyminisztérium garanciájára is igényt tart.

Megítélés kérdése

Már csak az nem eldöntött kérdés, hogy milyen szöveg díszelegjen az obeliszken. A fővárosi önkormányzat a "Dicsőség a felszabadító szovjet hősöknek" szöveget "A fasizmus elleni harcokban elesett szovjet katonák emlékére" feliratra váltaná.

A feliratcsere máris nagy vitákat váltott ki, mivel az V. kerületi önkormányzat ellenzi a főváros javaslatát. A napilap értesülése szerint az V. kerületi önkormányzat szakbizottságában még abban sem volt egyetértés, hogy mit is takar a "fasizmus" jelentése, megegyezik-e a nácizmussal.

Moszkva egyelőre csak az emlékmű eredeti helyén való visszaállítására kért garanciát, arra a felvetésre még nem reagáltak, hogy megváltoztatnák az emlékművön lévő szöveget.  • Hírek
  • Támogatások