Huba
19 °C
33 °C

A legkevésbé szocialistát választja elnökének az MSZP

2007.02.24. 01:30
Szombaton és vasárnap tisztújító kongresszust tart az MSZP. Késő délután és este a közel hatszáz párttag először a történelme során egy milliárdos nagyvállakozót választ elnökének.

Ezekben az órákban a Magyar Szocialista Párt prominensei a Syma csarnokban gyülekeznek, hogy tisztázzanak egy sor kérdést, és leginkább, hogy új vezetőket válasszanak. A mostani kongresszus a 2006-os választási győzelem óta már a második összejövetel lesz, és ennek is meg van az oka. Hogy mi várható, arra nagyjából annyi mondható előre: semmi különös, egy kivülről jött milliárdos lesz az MSZP első embere.

Zavar után

A párt Hiller István leköszönő pártelnök, kulturális és oktatási miniszter uódjáról dönt.. A 2006-os győztes választás után a szocialisták akár kényelmes beszélgetős kongresszust is tarthatnának, de hogy mégse így legyen, arról az elmúlt hónapok történései tesznek: egy teljesen elvesztett önkormányzati választás, majd az őszi zavargások, és mára a reformok miatt kialakult társadalmi feszültségek.

A párt népszerűsége romokban, és alighanem ez lenne a garancia a beszólós feszült kongresszusra, de hogy a pártelnökségre aspiráns Gyurcsány Ferencnek mégse kelljen különösebben izgulnia, arról a pártvezetés időben tett: tavaly ősszel egy semmire sem jó kibeszélő kongresszust tartottak, amelyen aztán még a nyílt vitának sem adtak teret, és az elmúlt hetekben a pártvezetés úgy alakította, hogy a vezető posztokra csupán annyi jelölt legyen, ahány hely. Elnökhelyettesként Szekeres Imrével, és Juhász Ferenccel, alelnökként várhatóan Ujhelyi Istvánnal, Kiss Péterrel, és Hiller Istvánnal futhatunk össze a jövőben.

A program szerint szombaton Mandur László, a parlament helyettes elnöke az újságírók és a nyilvánosság előtt egy könnyed megnyitót tart, majd a leköszönő elnök beszámolója lesz hallható, aztán Simon Gábor választmányi elnök gondoskodik az eseménytelenségről.

Nem jött Tony Blair

Délelőtt Gyurcsány Ferenc is szót kap, lefogadjuk, hogy a reformok szükségszerűségére és elkerülhetetlenségére fűzi fel mondandóját. Utána háromnegyed órás politikai vita következik, aztán a szocialisták nem kisebb nemzetközi hírű meghívottja, mint Matthias Platzeck, Brandenburg tartomány miniszterelnöke, az SPD volt elnöke mond beszédet. Szombat este amikor izgalmak és a tisztújítás következik, a szocialisták magukra zárják az ajtókat, és titkos szavazáson elnököt, elnökhelyetteseket, alelnököket és új elnökséget választanak. Hogy kik lesznek a befutók, arról hetek óta tudni.

Vasárnap Gyurcsány Ferenc, Alfred Gusenbauer osztrák szövetségi kancellár, az SPÖ elnöke és Boris Tadic szerb köztársasági elnök, és a DS elnöke jelenti majd az eseménytelenséget.