Erzsébet
1 °C
4 °C

A legkevésbé szocialistát választja elnökének az MSZP

2007.02.24. 01:30
Szombaton és vasárnap tisztújító kongresszust tart az MSZP. Késő délután és este a közel hatszáz párttag először a történelme során egy milliárdos nagyvállakozót választ elnökének.

Ezekben az órákban a Magyar Szocialista Párt prominensei a Syma csarnokban gyülekeznek, hogy tisztázzanak egy sor kérdést, és leginkább, hogy új vezetőket válasszanak. A mostani kongresszus a 2006-os választási győzelem óta már a második összejövetel lesz, és ennek is meg van az oka. Hogy mi várható, arra nagyjából annyi mondható előre: semmi különös, egy kivülről jött milliárdos lesz az MSZP első embere.

Zavar után

A párt Hiller István leköszönő pártelnök, kulturális és oktatási miniszter uódjáról dönt.. A 2006-os győztes választás után a szocialisták akár kényelmes beszélgetős kongresszust is tarthatnának, de hogy mégse így legyen, arról az elmúlt hónapok történései tesznek: egy teljesen elvesztett önkormányzati választás, majd az őszi zavargások, és mára a reformok miatt kialakult társadalmi feszültségek.

A párt népszerűsége romokban, és alighanem ez lenne a garancia a beszólós feszült kongresszusra, de hogy a pártelnökségre aspiráns Gyurcsány Ferencnek mégse kelljen különösebben izgulnia, arról a pártvezetés időben tett: tavaly ősszel egy semmire sem jó kibeszélő kongresszust tartottak, amelyen aztán még a nyílt vitának sem adtak teret, és az elmúlt hetekben a pártvezetés úgy alakította, hogy a vezető posztokra csupán annyi jelölt legyen, ahány hely. Elnökhelyettesként Szekeres Imrével, és Juhász Ferenccel, alelnökként várhatóan Ujhelyi Istvánnal, Kiss Péterrel, és Hiller Istvánnal futhatunk össze a jövőben.

A program szerint szombaton Mandur László, a parlament helyettes elnöke az újságírók és a nyilvánosság előtt egy könnyed megnyitót tart, majd a leköszönő elnök beszámolója lesz hallható, aztán Simon Gábor választmányi elnök gondoskodik az eseménytelenségről.

Nem jött Tony Blair

Délelőtt Gyurcsány Ferenc is szót kap, lefogadjuk, hogy a reformok szükségszerűségére és elkerülhetetlenségére fűzi fel mondandóját. Utána háromnegyed órás politikai vita következik, aztán a szocialisták nem kisebb nemzetközi hírű meghívottja, mint Matthias Platzeck, Brandenburg tartomány miniszterelnöke, az SPD volt elnöke mond beszédet. Szombat este amikor izgalmak és a tisztújítás következik, a szocialisták magukra zárják az ajtókat, és titkos szavazáson elnököt, elnökhelyetteseket, alelnököket és új elnökséget választanak. Hogy kik lesznek a befutók, arról hetek óta tudni.

Vasárnap Gyurcsány Ferenc, Alfred Gusenbauer osztrák szövetségi kancellár, az SPÖ elnöke és Boris Tadic szerb köztársasági elnök, és a DS elnöke jelenti majd az eseménytelenséget.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?