Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Álalelnök vádolja csalással az MSZP-t

2006.03.27. 14:28
Sehol sem tartják nyilván választási bizottsági pártdelegáltként Bácsics Gyulát, aki választási csalással vádolta meg saját pártját. A férfi tavaly szeptemberben lépett be a tápiószentmártoni MSZP-be, ahol egy feltehetően szabálytalan gyűlésen választották a helyi választási bizottság alelnökévé. Korábban nem viselt hasonló tisztséget.

"Az alapvető szabályokat sem tartják be a pártban" - nyilatkozta az Indexnek Lakatos András, a tápiószentmártoni MSZP volt vezetője, aki a kulcsfigurája lehet az MSZP állítólagos választási csalási ügyének. A szocialista Bácsics Gyula a Hír Tv-nek azt nyilatkozta, hogy pártja négy éve választási csalást követett el.

Nem volt ilyen tag

A szocialista jelölt
A választókerület MSZP-s országgyűlési képviselője, Németh Imre szerint Bácsics "2002-ben még a jobboldalt erősítette, így választási eljárási tapasztalatokat is csak ott szerezhetett". A Demokrata című lap 2003-ban megszólaltatta Bácsicsot, aki Farkas Flóriánnak, a Fidesz képviselőjének kampányolt. Németh közleménye szerint "Bácsics Gyula a Pest megye 6. sz. választókörzetében az MSZP színeiben semmiféle tisztséget nem viselt és ma sem visel". Németh a vádakat visszautasítja.

Az MSZP-be csak szeptemberben belépő Bácsics a Hír Tv szerint a helyi választási bizottság alelnöke, és rálátása nyílt a különféle ügyletekre. Bácsics szerint az előző választáson a szocialisták 2000 forinttal honorálták, ha valaki rájuk szavazott. (Arról a televízió nem számolt be, hogy mikor lehetett alelnöke a bizottságnak).

Pest megye 6-os választókerületében viszont nincs Bácsics nevű választási bizottsági alelnök, mondta Szekeres Imre, a szocialista párt elnökhelyettese. Nyakó István pártszóvivő az Indexnek elmondta, hogy nemhogy választási bizottsági alelnökként, de Bácsics semmilyen minőségben nem képviselte és nem is képviseli a szocialista pártot a helyi választási bizottságban, sem az egyéni választókerületi bizottságban. Ezt megerősítette Nagykáta aljegyzője is az Indexnek.

Van még valaki, aki szerint Bácsics igenis alelnöke a választási bizottságnak. Lakatos András az Indexnek azt mondta, hogy tavaly ő maga hívta össze a választókerületben lévő szocialista alapszervezeteket, amelyen Bácsicsot megválasztották.

Az összehívott tanácskozáson a harminchat delegáltból 22-en megjelentek, ők összesen 180 párttagot képviseltek, mondta. A taggyűlés után Lakatos levelet írt a megyei pártközpontnak, és a párt országos választási bizottságának, Gyurcsány Ferencnek is, és beszámolt a döntésekről.

Nem volt joga

De hiába Lakatos taggyűlése, a tápiószentmártoni férfi számára az csak később derült ki, hogy nem lett volna joga összehívni olyan közgyűlést, amelyen választási bizottsági tagokat delegálhattak volna.

Feloszlatott szervezetek
Ahhoz, hogy Bácsicsot miért csak szeptembertől tartják nyilván a pártban adalék, hogy a szocialista pártban az elmúlt három évben jelentős személyi változások történtek. A régi, Kovács László elnöksége idején vezető pozíciókat szerző párttagokat, a Gyurcsány Ferenc megjelenésével érkező új, és zömében fiatal párttagok kezdték kiszorítani. A pozícióharc eredménye csak ritkán fajult odáig, hogy az országos központnak kelljen közbeavatkoznia, és egész szervezeteket kelljen feloszlatnia. Az egyik ilyen helyszín Vas megye, ahol a megye összes alapszervezetét megszűntették, majd újraalakították. Hasonló pozícióharc zajlott tavaly Pest megyében is, az ominózus körzetben.

Lakatosnak a szocialista párt megyei vezetői jelezték, hogy nem szabályosan hívta össze a taggyűlést, így az ott született határozatok érvénytelenek. (A szervezeti és működési szabályzat az interneten nem fellelhető, egyelőre a Pest megyei iroda elzárkózott attól, hogy az Index részére bocsássa). Lakatos viszont úgy látja, hogy az elvtársai nem tartják be a szabályokat, ezért tavaly karácsonykor kilépett a pártból.

Az MSZP alapszervezeteinél nyilatkozatstoppot rendeltek el. Lakatos sem akart arról nyilatkozni, hogy 2002-ben Bácsics alelnöke, vagy tagja volt-e a választási bizottságnak. A választási csalással gyanúsított kerületben, 2002-ben háromezer szavazattal a Fidesz jelöltje, Czerván György nyert.