Még pártja előtt is titkolózik Gyurcsány

2006.06.09. 13:24
Egyre hangosabban morgolódnak a szocialista frakciótagok, mert a kormányfő csak az utolsó pillanatban osztja meg velük döntéseinek részleteit. Gyurcsány eddig azt hangoztatta, hogy politikusokat hív a kormányába, de például az igazságügyi és rendészeti tárcát is párton kívülről érkezett vezetők igazgatják majd.

A miniszterelnök az MSZP képviselőit ezekben az órákban tájékoztatja arról, hogy milyen konkért lépésekből és megszorításokból (reform) áll a kormányprogram. A szokatlan időpontban, pénteken délután egy órára összehívott frakcióülésre nem mindenki ment el, az Index által megkérdezett szocialista távolmaradók hangjából sértettségből érződik.

Néhány szocialista képviselő erős szavak kíséretében kommentálta, hogy a miniszterelnök csupán öt-hat emberrel osztotta meg a kormányprogram részleteit, őnekik a nyilvánosságra hozatal előtti órákban árulták el, miről kell szavazniuk a jövő héten. A kormányfő szombaton az Érdekegyeztető Tanács ülésén hozza nyilvánosságra a kormány konkrét számokat és lépéseket is tartalmazó programját.

Gyurcsány szűk stábjába többek között Gál J. Zoltán MeH-államtitkár, Kiss Péter miniszter, Hiller István pártelnök tartozik bele. "Pénteken elmondja, miről szól a kormányprogram, hétfőn meg szavazni kell róla", háborgott az Indexnek egy szocialista frakciótag.

Gyurcsány renoméja

A Hírszerző.hu szerint a frakcióban a morgolódás odáig terjedt, hogy kedden, a frakció tisztújító ülésén Gyurcsány beszédét zajos elégedetlenség kísérte. A szocialisták közül többen is azt mondták, hogy nem engedik, hogy a kormányfő teljesen kisajátítsa a frakciót, és mindent lenyomjon a torkán.

Ezzel újra kezdődhet az a Kovács Lászlóék távozásával berekesztett vita, hogy a pártnak van-e kormánya, vagy a kormánynak van pártja. Az MSZP-frakció nem csupán a kormányprogram miatt, hanem azért is zabos, mert több kormánytag kívülről érkezett, anélkül, hogy a párttagoknak bármilyen ráhatásuk lett volna a dolgokra.

Hatalomkoncentráció

Egyik informátorunk Göncz Kinga kinevezését nevezte neuralgikus pontnak, mások a Petrétei József vezette Igazságügyi és Rendészeti minisztériumot említették, ahova a pletykák szerint a párton kívüli miniszter mellé az államtitkárt is kívülről hívják, várhatóan a jelenlegi közigazgatási államtitkár, Kondorosi Ferenc veszi át a politikai feladatokat is.

A kormányfő legszűkebb stábbal irányított vezetési stílusa miatt nem csak sértettség érződik a szocialista tagokból, de a gyakorlatban is inkább akadályt jelent a túlzott zárkózottság. Az őszi önkormányzati választásokra a felkészülés is késik. A szocialista párt a fővárosban konkrétan nem tud a szabaddemokratákkal tárgyalni, mert Gyurcsányon kívül senki sincs döntési helyzetben, a kormányfőnek viszont erre most nincs ideje.  • Bérelnék
  • Bankszámla