Klaudia
-4 °C
2 °C

Vakrepülésben követi Gyurcsányt az MSZP

2006.10.21. 17:22
Unalmas kongresszust tartottak szombaton a szocialisták. Téma pedig lett volna, például a választási vereség okait boncolgathatták volna, de ezt inkább néhány szóval elintézte a pártelnök. Gyurcsány támogatást kért politikája folytatásához.

Csendben, unalmasan lezajlott az MSZP szombati kongresszusa, és ez éppen megfelelt jövő februári tisztújításra készülő kormányfőnek és a pártvezetésnek.

Szövegkörnyezetből kiragadva
Hiller István pártelnök beszéde a figyelmesebbeknek néhány igazi csemegével szolgált. Olyanokat mondott, mint például "az MSZP társadalmilag a legbeágyazottabb", "politikai mélyelemzés", "kontrollelemzés", "összefogott politizálás", "tágabb és nagyobb tér", "politikai ellenfelünk a ... Fidesz", "politikai ízlésirány", egységesítő gyűjtőpárt, "politikai networkjének, hálózatának".

A szinte eseménytelen kongresszus egyhangúságát az elnökség garantálta, amely az országos választmány kifejezett kérésére ellenére nem készítette el a választási vereséget elemző vitaanyagot. Hogy a kongresszus mégse úgy fejeződjön be, hogy a Hiller István által mélyelemzésnek nevezett választási értékelésről szó se essen, egy-két mondat erejéig a pártelnök szólt róla. Szerinte az MSZP mindig begyűjti a legtöbb szavazatot, de két választás között előfordul a népszerűtlenség. Ennyi volt a zárógondolat.

Hirtelen vége lett

Az viszont már nem derülhetett ki, hogy ehhez mit szóltak a nagy részében vidéki küldöttek, mert az esemény a Szózattal hirtelen véget ért. Pedig a kongresszus úgy indult, hogy Vitányi Iván és Mécs Imre olyan 56-os megemlékezést mondott, amelyben éreztették, a szocialisták 1956 rossz emlékével még nem számoltak le véglegesen.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök politikai értékeléssel kezdett. Szerinte ami most az országban történik az hatalmi küzdelem, amely nemcsak a parlament legitimitását kérdőjelezi meg, hanem a parlament erkölcsi, politikai jogát, és a többség kormányzásának jogát. "Ami történik, az a kompromisszumos rendszerváltás megkérdőjelezése" - mondta.

Listányi hibák

Gyurcsány Ferenc részletek kibontása nélkül, de elismerte, kormányzása elmúlt öt hónapjában listányi hibát vétettek. A kormányfő/pártelnökjelölt ugyanakkor bizalmat és támogatást kért a szocialistáktól. Tovább is ment, és kijelentette, a kormány és a kormányfő nem helyezhető politikai gyámság alá. A párttól azt kérte, hogy az egység érdekében kövessék az ő politikáját. Pártelnökségre apsiráló esetleges riválisait pedig nyílt színvallásra szólította fel, de senki sem jelentkezett.

Nem voltak komolyabb viták a párt zárt szekcióülésein sem, amelyeket Hiller István és Gyurcsány Ferenc is végiglátogatott. A megbeszélések néhány óra alatt lezárultak, és nem beszéltünk egyetlen olyan kongresszusi képviselővel sem, aki komolyabb vitáról beszámolhatott volna. A kongresszus végén így Hiller István a választási vereségért és a kormányzati hibákért kevésbé önostorozó beszédet tarthatott.

Tanulságként azt mondta, a párttagok arra kérték a pártvezetést, és a kormányt, hogy kevesebbet foglalkozzanak a Fidesszel, inkább az emberekkel, a településekkel. Több szót ejtett az általa és Gyurcsány Ferenc által kidolgozott, a jelenleginél erősebb központi irányítást lehetővé tevő pártalapszabály-módosításról, amely újabb változást hozhat pártjának.