Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A szocialista frakcióban folytatódott volna a tűzijáték

2006.08.28. 14:49
Noha információink szerint a múlt héten még több képviselő is arra készült, hogy a párt legközelebbi frakcióülésén a tűzijáték alatti tragédiát vizsgáló jelentés miatt beolvas a kormányfőnek, hétfőn csak néhányan elégedetlenkedtek.
Szijjártó semmitmondó lózungokat emleget

Szijjártó Péter országgyűlési képviselő, a Fidesz szóvivője "ijesztőnek tartja" Gyurcsány Ferenc miniszterelnök - értékelése szerint - semmitmondó, minden konkrétumot nélkülöző, lózungoktól hemzsegő mondandóját a konvergenciaprogramról, négy nappal annak brüsszeli leadása előtt.

Az MSZP nyári szünet utáni első frakcióülését arra használta fel a miniszterelnök, hogy a sajtó előtt is nyilvános tájékoztatót tartson a kormány konvergenciaprogramjáról. A miniszterelnök szerint, amennyiben nem lenne konvergenciaprogram, államcsőd fenyegetne. A frakcióülés után Lendvai Ildikó röviden ismertette, hogy a frakcióülés ezutáni, zárt részében milyen hozzászólások érkeztek.

Lendvai szerint a frakció hosszú vita után egyhangúlag támogatta az intézkedéscsomagot. Arról, hogy milyen viták előzték meg a szavazást, Lendvai csak annyit közölt, a tartalmát nem, csak a tempóját tették szóvá. Az egyik képviselőtől úgy tudjuk, hogy kritizálták azt is, a frakció rövid időt kapott a program megvitatására.

A MeH-et védték

Úgy tudjuk, hogy a frakcióülésen szó esett az augusztus 20-i tűzijáték alatt történt tragédia vizsgálatáról is. Lendvai Ildikó szűken csak annyit mondott, hogy volt egy hozzászóló, de az Index információi szerint többen is úgy értékelték a vizsgálatot, hogy az nem a megfelelő felelősöket nevezte meg.

Az egyik képviselő a Miniszterelnöki Hivatal felfüggesztett főosztályvezetőjét, Bodor Tibort vette védelmébe. Mint mondta, a köztisztviselő idegösszeroppanást kapott, amikor őt nevezték meg felelősnek. Mások azt feszegették, hogy a két intézmény, az Országos Meteorológiai Szolgálat, és az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság sokkal inkább felelős, mint ami a vizsgálatból kiolvasható. A kormányfő nem reagált érdemben a felvetésekre, és nem sokkal ezután be is rekesztették az ülést.

Lendvai Ildikó érdeklődésünkre kijelentette, hogy amennyiben a Fidesz a tűzijáték alatt történtek tisztázására vizsgálóbizottságot szabályszerűen akarja összehívni, akkor ők támogatják a kezdeményezést.