Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tizenkét tárca fizetett egykori és mai Gyurcsány-cégeknek

2005.07.25. 13:26
A tizenhét minisztérium közül tizenkettővel volt valamilyen kapcsolata a miniszterelnök érdekkörébe tartozó cégekkel, állította hétfői tájékoztatóján Szijjártó Péter. A fideszes politikus ugyanakkor hozzátette, hogy a kérdéses cégek nem mindegyike van már Gyurcsány Ferenc tulajdonában. Balsai István azt állította, Gyurcsány - ígérete ellenére - nem mondott le cégeiben tulajdonosi jogai gyakorlásáról.

A tizenhét megkeresett minisztérium közül tizenkettővel volt valamilyen kapcsolata az 54 egykori és mai Gyurcsány-cég valamelyikével, közölte hétfői sajtótájékoztatójáN Szijjártó Péter. A miniszterelnök vagyonosodását firtató parlamenti vizsgáló bizottság fideszes elnöke hozzátette, hogy a törvényes határidőn belül csak a Gazdasági és Közelkedési Minisztérium nem adott válaszokat.

Hiányos válaszok

Közlése szerint a tárcavezetők néhány kivételtől eltekintve nem adtak választ sem arra, hogy milyen szerződéseket kötöttek a cégek és a minisztérium között, sem pedig arra, hogy mennyi pénzhez jutottak, illetve, hogy időben mikorra esett a megbízás.

(Az igazságügyi tárca például közölte, hogy a Perfekt 635 ezer, egy másik korábbi Gyurcsány-cég az Envirosinvest Waste Kft. pedig 23 ezer forintot kapott. Az informatikai tárca megalakulása óta 270 ezer forint értékben vásárolt a Perfekttől. A pénzügyi tárca kétszer 2,65 millió forintot fizetett az Orbán-kormány idején az Altus Consultingnak, illetve összesen 6,8 milliót három részletben a Perfektnek.)

A leggyakoribb állami partner a Perfekt

Szijjártó kérdéseiben '92-től napjainkig kérdezett rá a cégek szerződéses kapcsolatára, illetve arra, hogy támogatást kapott-e az 54 vállalkozás valamelyike. A legtöbb alkalommal a Perfekt Rt. neve bukkan fel, amelynek a cégiratok szerint 2002. októberéig volt tulajdonosa a kormányfő százszázalékos tulajdonában álló Altus Rt., amely az Erdős Ákos érdekeltségébe tartozó Láng Holdingnak adta el a céget.

A Perfekt vezetői a Népszabadságnak nyilatkozva múlt héten azt állították, hogy az utóbbi nyolc évben csupán egyetlen alkalommal kaptak kormányzati megbízást, azt is az előző ciklusban. A Szijjártó Péternek írott minisztériumi válaszokból viszont az derült ki, hogy a cég 12 tárcával állt valamilyen kapcsolatban, vagy megbízást kaptak, vagy pedig támogatást az utóbbi tizenhárom esztendőben. Az Oktatási Minisztérium pedig munkatársait többször is elküldte a cég tanfolyamaira, bár szerződéses kapcsolatban nem állt a Perfekttel.

Az 'egyetlen" kivétel

A cég szerint az egyetlen kivétel az volt, amikor 1999 és 2002 között közreműködtek a honvédség egészségügyi rendszerének korszerűsítésében, illetve a NATO-szabványokhoz illesztésében. A honvédelmi miniszter válaszában ellenben nincsen nyoma a megbízásnak.

A cég vezetője a lapnak arról is említést tett, hogy egy-egy szakemberüket felkérik valamilyen szaktanácsadói munkára, például kincstári biztosként, de ezt a Perfekttől függetlenül végzik. Veres János pénzügyminiszter írásbeli válaszában viszont azt írta, hogy kincstári biztosi feladatokat a Perfekt végzett ugyancsak az Orbán-kormány regnálása idején.

"Gyurcsány nem vonult vissza cégeiből"

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ígéretei ellenére nem vonult vissza cégei irányításától, csupán jogellenesen, meghatalmazással átadta az irányítást egy beosztottjának, mondta Balsai István országgyűlési képviselő. Emlékeztetett arra, Gyurcsány Ferenc megígérte, hogy visszavonul az üzlettől, és vagyonkezelőre bízza cégeit. "Ez nem történt meg" - mondta, hozzátéve: "semmiféle vagyonkezelési szerződést nem kötött (...), adott egy rosszul sikerült meghatalmazást (...) a cégjognak és társasági jognak ellentétesen egy személynek".

Balsai István a Gyurcsány Ferenc száz százalékos tulajdonában lévő Altus Rt.-re utalva közölte: "tulajdonosi jogokat nem lehet átruházni, csak akkor, ha eladjuk a tulajdont. (...) Meg lehet hatalmazni valakit, hogy vegyen részt a közgyűlésen és képviselje a tulajdonost annak utasításai szerint".

László Boglár kormányszóvivő délutáni sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta: az ellenzéki képviselők ez esetben nem a miniszterelnökkel vitáznak, hanem a cégbírósággal. Hozzáfűzte: a cégbíróság egy formai hiányosságot állapított meg, magát az eljárást nem kérdőjelezte meg. Mint mondta, a cégbíróság felé a miniszterelnök, miniszteri kinevezésekor, megtette a megfelelő bejelentést, a mérlegelés a cégbíróság dolga.

Folyamatos ellenőrzés, elfelejtett ígéretek
A kormányfő sportminiszter-jelöltként tartott sajtótájékoztatóján azt ígérte, hogy miniszteri kinevezésig valamennyi gazdasági tisztségéről lemond, amit meg is tett, viszont közölte, hogy érdekeltségeitől nem kíván megválni. Bejelentette: vagyonkezelői szerződést köt társaságai vezérigazgatójával, mely kiköti majd az utasítási, illetve lobbizási tilalmat.

A kormányfő két éve azt is közölte, hogy felkéri cégei vezetőit, hogy tartsák távol magukat az állami megrendelésektől. Megígérte, hogy évente vizsgálják majd cégeinél a könyvvizsgálók: milyen kapcsolatba kerültek vállalatai az álammal, az erről szóló információkat minden esetben nyilvánosságra kívánják hozni. Ilyen könyvvizsgálói jelentést egyébként egyet sem hozott nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc. A kormányfő ugyan említést tett balatonőszödi ingatlanszerzéséről bemutatkozó tájékoztatóján, később a megegyezés részleteinek nyilvánosságra kerülése után, mégis majdnem belebukott a rendkívüli előnyösnek bizonyult üzletbe.

A Fidesz politikai pályára lépése óta folyamatosan feszegeti a Magyar Nemzet című napilappal együtt a mostani miniszterelnök gazdasági ügyeit. Szijjártó Péter fideszes politikus egy időben hetente tartott sajtótájékoztatókat Gyurcsány üzleti ügyeiről. Az Apró-Gyurcsány érdekkör vagyonosodását vizsgáló bizottság létrehozását azután kezdeményezte a nagyobbik ellenzéki párt, hogy a szocialisták javasolták az Orbán-család gazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság létrehozását.