Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

„Orbán mínusz” az MSZP új szórólapkampányában

2006.01.31. 21:46
Az MSZP legújabb szórólapja szerint a Fidesz járulékcsökkentési ígéretével a szociális biztonságot veszélyezteti. Az egyelőre még csak Budapesten terjesztett propagandaanyag azt vetíti előre, hogy az ellenzék terve többek között négyhavi nyugdíj kifizetését veszélyezteti.

„Orbán mínusz” - hirdeti a Magyar Szocialista Párt legújabb szórólapja, amelyet kedden a fővárosban több helyen, például a Blaha Lujza téren és a Moszkva téren terjesztettek.


A szórólap eleje és hátulja. Vagy fordítva.

Az aktivisták által osztogatott szórólapon azzal fenyegetnek, hogy a Fidesz ígéreteiben szereplő járulékcsökkentés a szociális biztonságot: a nyugdíjak a családi pótlék, a gyes, a gyed és az anyasági támogatás kifizetését és az egészségügy finanszírozását veszélyezteti, valamint gyógyszeráremelést eredményez.

Mínusz hatszázötven milliárd

Az MSZP azt állítja, Orbán terve 650 milliárd forintot venne ki a közös kasszából. Ezzel állítják szembe a 100 lépés programot, amiben "radikális lépések helyett ötéves adócsökkentési programban" gondolkodnak.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP évindító rendezvényén - csatlakozva az államfő újévi beszédéhez - óvta párttársait a negatív kampánytól, de jelezte, kritikai elemei azért lehetnek a szocialista kampánynak. "Arra kérlek benneteket, hogy alávalót és durvát, igaztalant és hamist, személyesen bántót és tisztességben sértőt sem szóban, sem írásban, sem újságban, sem könyvben ne kövessetek el, mert az országnak nem erre van szüksége" – mondta január 15-én a kormányfő.

Az összehasonlítása az Orbán–Torgyán-kormány teljesítményének, illetve az MSZP–SZDSZ-kormánynak, teljesen helyénvaló, mondta Nyakó István az Indexnek. "Nem léptünk át semmilyen etikai normát, egyszerűen a tényeket közöltünk. Továbbra sem kívánjuk átlépni azt a határt, amit a köztársasági elnök újévi üzenetében megfogalmazott" - mondta a szóvivő. "Nem vesszük át a vizsla stílust" - tette hozzá.

"Sok sikert kívánunk az MSZP választási kampányához" – nyilatkozta az Indexnek a szórólapról Nyitrai Zsolt, fideszes országgyűlési képviselő, a párt helyettes kampányfőnöke.

Komássy Ákos is osztogat
A Moszkva téren az MSZP szórólaposztogató aktivistáit figyeltük meg. Először Komássy Ákos alakja tűnt fel. A Fiatal Baloldal elnöke elárulta, hogy két órán át vesz részt az akcióban, később - a többiekhez hasonlóan őt is - leváltják. Feltűnt, hogy az elnökön nem volt kesztyű. Egy másik aktivistával is szóba elegyedtünk. A fiatalember elárulta, hogy csak minden harmadik kínálását fogadják, a többiek el sem veszik a szórólapot. Rajta sem volt kesztyű,. Egy aktivista lány a fiúnál jobb arányban tudja odaadni a szórólapot, neki minden második próbálkozását koronázta siker. Rajta sem volt kesztyű. Miért nincs rajtatok kesztyű? - kérdeztem. "Mert így könnyebb átadni, és a szövetkesztyűvel ellentétben a kézből nem csúszik ki a fényes papír" - árulta el a tudományos választ Komássy.