Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Egészségi érettségi alá vetnek minden tinit

2008.09.03. 17:05
Jövő évtől minden 16 évest alapos egészségügyi vizsgálat alá vetnek, ma ugyanis ebben a korosztályban csak esetlegesen működnek a szűrőprogramok, mondta az Indexnek Székely Tamás egészségügyi miniszter. Az „egészségi érettségi" eredményeit egy egészségügyi könyvben rögzítik, amely tartalmazza az összes korábbi vizsgálatot is.

Korábban az iskolákban évente, kétévente voltak egészségügyi szűrések, s a fiúk legalább a katonai sorozáson 18 éves korukban még átestek egy általános orvosi ellenőrzésen. Sorozás ma már nincs, ebben a korban pedig jelenleg nincsenek rendszeres vizsgálatok.

Egy miniszteri rendelet 0-4 napos korban, 1-3-6 hónapos korban, 1-6 éves korban, illetve 6-18 éves korban ír elő kötelező vizsgálatokat. A kiskamaszoknál, kamaszoknál azonban a gyakorlatban ezeket vagy elvégzik vagy nem. A szűrések sok esetben az iskolaorvos vagy a háziorvos lelkiismeretességén múlnak.

Leszűrik a korosztályt

A kormány a miniszteri rendelet módosítására készül, és a jövő évtől teljes fizikális, és a belső szervekre is kiterjedő vizsgálatot tenne kötelezővé a teljes 16 éves korosztályban, mondta az Indexnek Székely Tamás egészségügyi miniszter. Az egészségi érettséginek nevezett vizsgálaton általános képet lehet majd kapni a korosztály egészségi állapotáról. Megmérik a magasságot, testsúlyt, vérnyomást, vércukorszintet, vizsgálják a látást, a hallást, a lábak és a gerinc állapotát, illetve a nemi fejlettséget.

A vizsgálatokat a most is működő iskolaorvosi rendszer végezné. Hogy ne az orvos lelkiismeretességén múljanak az ellenőrzések, pontos protokollokat határoznak meg, s a szűrések elvégzését számon kérik.

A vizsgálat eredményeiről a gyermek is megkapja a szükséges dokumentumokat, s későbbi életében minden változást ehhez képest lehet majd vizsgálni. Bevezetik a gyermekek egészségügyi könyvét is. Ebben a gyermek születésétől fogva feltüntetik a különböző vizsgálatok eredményeit. Az adatokat természetesen elektronikusan is rögzítenék, s ez összekapcsolódna a bevezetni tervezett elektronikus taj-kártyával.

Az eredményekre alapozzák az egészségügyet

Korábbi adatok azt mutatták, hogy míg a szülők a csecsemő és kisgyermekkorban különös gondot fordítanak gyermekük rendszeres orvosi ellátására, a 14-18 évesek már csak szórványosan jelennek meg az egészségügyi vizsgálatokon. A kamaszok maguktól nem szívesen mennek orvoshoz, s ha hiányoznak a kötelező szűrések, erről az időszakról egyáltalán nem készül egészségügyi pillanatfelvétel.

A 16 évesek szűrésével a kormány nem titkolt célja az is, hogy az így kapott eredményekhez igazítsa az egészségügyi rendszert és a szakorvosok képzését. Előre látható lesz ugyanis a kapott adatok alapján, hogy a 16 évesek milyen problémákkal fordulnak majd orvoshoz 10-20 év múlva.

Egészségnevelés tantárgy az iskolákban

Az iskoláskorú gyermekek egészségmagatartásáról készült 2006-os vizsgálat azt mutatta, hogy csökkent a magukat jó egészségi állapotúnak tartók aránya, a tanulók mintegy 15 százaléka túlsúlyos, egyre korábban próbálják ki a drogokat és egyre korábban kezdenek nemi életet. Pozitív ugyanakkor, hogy emelkedett a zöldséget, gyümölcsöt naponta fogyasztó aránya és az elegendő vagy közel elegendő mennyiséget mozgó iskolások aránya.

Az Egészségügyi Minisztérium az iskolások egészségtudatosságát is erősíteni szeretné. Az oktatási tárcával arról egyeztetnek, hogyan lehetne hangsúlyosabbá tenni az egészségnevelést az iskolákban. A szakértők jelenleg azt mérlegelik, hogy a fakultatív tantárgy csak keveseket ér el, ha viszont kötelező tennék, ahhoz a Nemzeti alaptantervet is át kellene írni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!