Viola
-6 °C
-2 °C

Semjén Zsolt megszakította az interjút

2007.10.16. 09:35
Azonnali kérdések a nem orvosi végzettségű egykori népjóléti miniszterhez, a Fidesz volt elnökét 50 ezer forintra büntető egykori frakcióigazgatóhoz, az esélyegyenlőségért mosogatógéppel harcoló parlamenti alelnökhöz, a betonrácselem nagy barátjához és Semjén Zsolthoz.

Szabó György tudja, hogy a tigris győzne

Fotók: Huszti István

A 60 éves szocialista politikus 1995 áprilistól 1996 novemberig volt népjóléti miniszter, a rendszerváltás óta az egyetlen ezen a poszton, aki nem orvos végzettségű. A címlapokra, egyebek között, azzal verekedte magát, hogy ellopták szolgálati BMW-jét. 2002-ben több újraszámolás után dőlt el, hogy két szavazattal előzte meg fideszes vetélytársát. A szokottnál korábban érkezik a parlamentbe, napirend előtt ő beszél az MSZP nevében. Hiába mutatkozik be, nem ugrik be rögtön, kihez van szerencsénk.

Melyik pártnak a tagja?

A Magyar Szocialista Párté.

És mi volt eddig a legnagyobb dobása a parlamentben?

Ezt nem tudom megmondani. 1990 óta vagyok képviselő, egy kormánynak is tagja voltam, úgyhogy elég sok mindennel kellett foglalkoznom. De hát talán az egyik legfontosabb munka az volt, amikor 1990 táján az akkori hat párt megalkotta az önkormányzati törvényt és a saját frakciómat én képviseltem. Ez a törvény alapvetően jól funkcionál most is.

Ki nyerné egy tigris és egy oroszlán párharcát?

[Gondolkodás nélkül rávágja] A tigris.

Miért?

Legjobb tudomásom szerint a tigris a legnagyobb szárazföldi macska, ráadásul az oroszlánok falkában vadásznak a tigrisek pedig nem, ennél fogva a tigris ilyen közelharcra alkalmasabb az oroszlánnál.

Mi a véleménye arról, hogy egy főügyeletest rúgtak ki azután, hogy a GKM államtitkára gyorsan hajtott?

Nem tudom véleményezni, mert nem ismerem pontosan a történteket. Ami a sajtóban megjelent, az egy dolog. Sokszor kiderül a sajtóban írtak egy részéről, hogy igaz, egy másik részéről, hogy nem.

Schmidt Mária szerint permanens politikai polgárháború zajlik az országban. Egyetért ezzel?

Ez hál' Istennek nem igaz. Van egyfajta politikai hidegháború, az igaz, és ez nem jó. Normális párbeszéd kellene. Némi optimizmusra az ad okot, hogy helyi szinten, bizottságokban van párbeszéd a felek között, de magas vezetői szinten ez még nem alakult ki.

Mátrai Márta megdrágította a metrójegyet

Az 59 éves, jogász végzettségű politikus legutóbb a Fidesz Somogy megyei listáján szerzett mandátumot, 1998 óta a parlament tagja. A rendszerváltáskor a Fidesz kaposvári szervezetének alapítója, de csak a 35 éves korhatár eltörlése után, 1993-ban tud belépni a pártba. A Fidesz kormányzása idején frakcióigazgató, keménységére jellemző, hogy még az akkori pártelnök Pokorni Zoltánt is megbüntette 50 ezer forintra, mert hiányzott egy szavazásról. Frakciójából az első között érkezik az ülésterembe, éppen kabátját veszi le, amikor megszólítjuk.

Gyurcsány Ferenc felszólalásai alatt több mint egy év elteltével még mindig kivonulnak a parlamentből. Nem túlzás ez?

Úgy gondolom, hogy nem. Nagyon helyesnek tartom a kivonulást, annál is inkább, mivel számomra is hiteltelen a miniszterelnök. Az őszödi beszéd óta, amikor ő maga is beismerte, hogy négy évig nem csináltak semmit, innentől kezdve én nem hiszem, hogy ezt végig kéne hallgatni.

Mikor van a képviselői fogadóórája?

Minden hónapban, sőt, fogadóórán kívül bármikor telefonon elérhető vagyok.

Mi volt a legfurcsább kérdés, amivel önhöz fordultak?

Furcsa kérdés? Nem furcsa kérdésekről van szó, megélhetési kérdésekről. Idősek, fiatalok, mindenki azzal küzd, hogy egyszerűen nem tudja az életét tovább vinni, nincs jövőképük az embereknek, és főleg a felsőoktatási intézménybe készülő diákok panaszkodnak arról, hogy a szüleik nem tudják a taníttatásukat finanszírozni.

Ki nyerné egy tigris és egy oroszlán párharcát?

[Rögtön visszakérdez, de lehengerlő magabiztossága most először megbicsaklik] Tigris és egy oroszlán?

Tételezzük fel, hogy mind a ketten tökéletes állapotban vannak.

[Gondolkodik, visszakérdez, gondolkodik] Egyenlő eséllyel indulnak a harcba, én úgy gondolom.

Mennyibe kerül egy metrójegy?

Metrójegy? 240 forint. [230, de egy ellenzéki képviselőtől elfogadható a 10 forintos áremelkedés]

A női kvótát megszavazná?

A női kvótát megszavazom, igen.

És otthon, a férjének az esélyegyenlőség terén van még mit fejlődnie?

Nálunk ez abszolút kiegyensúlyozott, mert van egy nagyfiam is, és ő is részt vesz mindenben. Tehát ez nem esélyegyenlőségi kérdés, hanem figyelem kérdése. Egy felgyorsult világban ma már nem férfi és nő kérdésről van szó. Mindig az segít be mondjuk a házimunkába, akinek több ideje van. A házimunka fő szervezése természetesen inkább a nőre marad, de nem hiszem, hogy ez egy kardinális kérdés kell, hogy legyen.

Mandur László mosogatógéppel harcol az egyenlő esélyekért

A 49 éves mosolygó szemű szocialista politikus olyan embernek néz ki, mint aki nem retten meg egy olyan kérdéstől, hogy a tigris és az oroszlán csatájából melyik kerülne ki győztesen. Tévedtünk, de erről majd később. Főállásban KISZ-ezett, majd ringatta az 1989-ben született Budapest Rádió bölcsőjét. Az egyéni választásokat általában elveszti, 1994-ben a III. kerület polgármesteri címéért indult, de Tarlós István 15 ezer szavazatot vert rá, 1998-ban nem jutott be a parlamentbe, 2002-ben és 2006-ban is csak listáról. A Fidesz folyosóján siet, amikor megállítjuk, és az orra alá dugjuk a női kvótát népszerűsítő szórólapot.

Mit tesz otthon, a mindennapi életben az esélyegyenlőségért?

[Hosszú csönd] Nem értem pontosan a kérdést.

Hát, hogy szokott-e otthon mosogatni, ilyesmi?

Ja, hogy én? Az esélyegyenlőség jegyében vettem magamnak mosogatógépet, vettem kávéfőzőgépet, csak be kell nyomni egy gombot. Ezt mindig én csináltam. Például reggel, ha fölkelek, én viszem a feleségemnek a kávét az ágyba, ez nem vicc. Van egy rend az esélyegyenlőség jegyében, hogy aki hamarabb kel és megy, az főzi a kávét. Sokszor én kelek hamarabb, és én viszem a kávét.

A parlamenti női kvóta bevezetését támogatja?

Hát, ez egy nagyon érdekes dolog, mert megvan a veszélye annak, hogy a végén már csak annyi nő kerül be. Az MSZP a párttisztségeknél is bevezette a kvótát, elkezdtünk kvótában gondolkodni és ott tartunk, hogy sok helyen a kvóta miatt kevesebb a nő, mint korábban. A parlamentben majd meglátjuk, milyen eredményre vezet a kvóta, ha elfogadja egyáltalán az országgyűlés.

És nem fél attól, hogy a kvóta miatt kiszorul?

Ja, én nem hiszem. Az mindenképpen egészségesebb volna, ha több nő képviselőtársunk lenne, mint most. Ezt őszintén mondom. Nagyon nőpárti vagyok, életem során többször volt női vezetőm, kollégáim között is sok nő volt.

És ki a legjobb politikus a nők közül a másik oldalról?

A másik oldalról? Hú, ezt most meg nem tudom mondani. Nagy hirtelen.

Ki nyerné egy tigris és egy oroszlán párharcát?

[Hosszú, mély csönd, mintha azt hinné, beugratós kérdés, talán a múltjában kutat] Tigris és oroszlán párharcát? Ez hogy jön most ide?

Ez egy kérdés.

De a kvótához mi köze van?

Semmi.

Ja, értem. [Megnyugszik, hogy nem beugratásról van szó, végre szimplán hülyének nézhet, annak is néz] Köszönöm, más kérdés nincs már?

De, van még.

Na!

Miért pont ezt a nyakkendőt vette fel?

Az öltönyömhöz választottam a nyakkendőmet.

Tóth Károly nem barátkozik politikusokkal

Az 56 éves szocialista politikus akkor lett híres, amikor a 2002-es választási kampányban nyilvánosságra hozta a Kövér László békéscsabai fórumán elhangzott lejegyzetelt köteles beszédet, aminek sulykolásával az MSZP meg is nyerte a választást. Tanított KISZ-iskolában, galambokat tenyészt, 1994 óta országgyűlési képviselő. Amikor a dohányzóban mellételepszünk, felsóhajt: mit követtem el?

Mi a véleménye Medgyessy Péter hétvégi nyilatkozatáról? A volt kormányfő azt mondta, nem ilyen országot képzelt el.

Szerintem mindannyian másmilyen országot képzeltünk el 1990-ben.

De ő az elmúlt három évről beszélt.

Az elmúlt három évben én személy szerint is jobban szerettem volna, ha egy kiegyensúlyozott, párbeszédre építő, indulatmentes országban élhetünk.

És miért nem sikerült?

A politika egésze felelős, mert időnként az ügyek megoldása helyett izgalmasabb egy új ötlet.

Minek nevezi az 1956-ban történteket?

Meg is szavaztam azt a törvényt, amely kimondta, hogy 1956 forradalom volt. Ezzel együtt mindenhol, ahol társadalmi feszültségek vannak, biztosan vannak túlkapások és törvénysértések.

Havas Szófia nyilatkozata nem került szóba frakcióülésen?

Nem került szóba, nem értek vele egyet. Ötvenesével tudok olyan ügyet, ahol más a véleményem, mint a képviselőcsoportnak, de nem vártam el soha, hogy egyetértsenek velem.

Ki a legjobb politikusbarátja?

Nincs... Békés, nyugodt, magányos ember vagyok.

Mikor van a fogadóórája?

Amikor Békéscsabán vagyok, folyamatos. Minden nap hazamegyek, ha véget ér a bizottsági ülés időben, és hazaérek 6-ra, akkor sokszor már van valaki.

Mi volt a legfurcsább kérés a fogadóóráján?

Egyik alkalommal meg kellett oldanom azt a konfliktust, hogy a szomszéd kutyája ne tépje fel folyton a kerítést.

És sikerült?

Kimentünk, békésen megbeszéltük, hogy zseniális megoldások vannak, vettünk egy ilyen betonrácselemet, az elég olcsó, és a kerítés tövét két sor csík hosszan lecövekeltük, és többet nem jött át a kutya.

Semjén Zsolt megszakítja az interjút

Fotók: Huszti István

A 45 éves kereszténydemokrata politikus az érettségi után a Kispesti Termeltető Vállalatnál kezdte karrierjét, 1990-ben teológusként végzett. A parlamentben valószínűleg őt hülyézték le legtöbben nyíltan vagy burkoltan, ebben különösen élen jár a napirend előtti felszólalásainak viszontválaszában Gyurcsány Ferenc. Bizonyos körökben a buzizásairól vált híressé, 2004-ben például bizonytalan nemi identitásúnak nevezte a Szabad Demokraták Szövetségét. Már szólt az üléskezdet közeledtét jelző csengő, amikor elcsípjük a folyosón, de előtte még a fideszes Salamon Lászlóval puszival üdvözlik egymást. Zárójelben: négy hónapja akarunk nagyinterjút kérni több csatornán a politikustól, de nem reagál.

Nincs elege abból, hogy Gyurcsány Ferenc rendszeresen gúnyosan kioktatja a napirend előtti felszólalásai viszontválaszában?

Megszoktam. Mindig meg kell nézni, hogy ki mondja és mit mond.

Nagy divat mostanában tojással megdobálni a miniszterelnököt. Önnek ez még nem fordult meg a fejében? Szerintünk lenne rá oka.

Most ezt a hülyeséget komolyan kérdezi? Ez egy olyan abszurd kérdés, nyilvánvalóan, hogy nem, de szerintem most fejezzük be az interjút.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!