Szilvia
5 °C
16 °C

Vasutassztrájkot hirdettek november 21-re

2007.10.11. 12:30
A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) támogatja, hogy a jelenleg korkedvezményes nyugdíjra jogosultak körét terjesszék ki a műszakos munkavállalókra is.

A tiltakozás egyik oka a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényjavaslat, áll a közleményben.

Indoklásuk szerint a javaslatban szereplő változtatások szigorúbb feltételeket jelentenek a jövőben nyugdíjjogosultságot szerzőkre, ezen belül a szakszervezet különösen kedvezőtlennek nevezi a nyugdíjszámítás feltételrendszerének megváltoztatását.

A jövő év elejétől a nyugdíjba vonulóktól lényegében a 13. havi ellátásnak megfelelő összeget vonnák meg - hangsúlyozza a szakszervezet. Hozzáteszik, hogy a konvergenciaprogramtól már amúgy is "sújtott munkavállalóknak ráadásul jelentős nyugdíjkorhatár-emelésre is fel kell készülniük a kormány tervei szerint".

Emlékeztetnek arra, hogy a szakszervezet országos választmánya csatlakozott a LIGA Szakszervezetek által szeptember végén meghirdetett "országos nyomásgyakorló akciósorozathoz". A testület szerint a szigorítások minden munkavállalót, így a vasutasokat is érintik.

A szakszervezet a sztrájkkal a szigorítások visszavonását kívánja elérni, ezen kívül támogatja, hogy a jelenleg korkedvezményes nyugdíjra jogosultak körét terjesszék ki a műszakos munkavállalókra is - áll a VDSZSZ közleményében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?