István, Vajk
17 °C
34 °C

Vasutassztrájkot hirdettek november 21-re

2007.10.11. 12:30
A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) támogatja, hogy a jelenleg korkedvezményes nyugdíjra jogosultak körét terjesszék ki a műszakos munkavállalókra is.

A tiltakozás egyik oka a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényjavaslat, áll a közleményben.

Indoklásuk szerint a javaslatban szereplő változtatások szigorúbb feltételeket jelentenek a jövőben nyugdíjjogosultságot szerzőkre, ezen belül a szakszervezet különösen kedvezőtlennek nevezi a nyugdíjszámítás feltételrendszerének megváltoztatását.

A jövő év elejétől a nyugdíjba vonulóktól lényegében a 13. havi ellátásnak megfelelő összeget vonnák meg - hangsúlyozza a szakszervezet. Hozzáteszik, hogy a konvergenciaprogramtól már amúgy is "sújtott munkavállalóknak ráadásul jelentős nyugdíjkorhatár-emelésre is fel kell készülniük a kormány tervei szerint".

Emlékeztetnek arra, hogy a szakszervezet országos választmánya csatlakozott a LIGA Szakszervezetek által szeptember végén meghirdetett "országos nyomásgyakorló akciósorozathoz". A testület szerint a szigorítások minden munkavállalót, így a vasutasokat is érintik.

A szakszervezet a sztrájkkal a szigorítások visszavonását kívánja elérni, ezen kívül támogatja, hogy a jelenleg korkedvezményes nyugdíjra jogosultak körét terjesszék ki a műszakos munkavállalókra is - áll a VDSZSZ közleményében.