25 millió forintos kártérítés plasztikai műtétek miatt

2001.02.08. 13:56
Fegyelmi eljárás indítása mellett elbocsájtással folytatódik a fővárosi Szent István Kórház égés- és plasztikai sebészeti osztályán kipattant botrány. Az osztály vezetőjével és helyettesével szemben januárban indult fegyelmi eljárás, miután felmerült a gyanú: a két orvos a munkavégzésre és betegellátásra vonatkozó jogszabályokat és más kötelező előírásokat megsértette. A kórházzal szemben - ugyancsak szépészeti műtétek eredményei miatt - öt kártérítési per folyt, ezek közül háromban született jogerős ítélet. A megítélt kártérítés összege közel 25 millió forint.
A fővárosi Szent István Kórház igazgató főorvosa az égés- és plasztikai sebészeti osztályán kipattant ügy kapcsán a kórház főigazgatói tárgyalóban tartott tájékoztatón mindenek előtt azt hangsúlyozta, hogy az osztály működése a perektől és az elbocsátásoktól függetlenül zavartalan, a betegellátás folyik.

Molnár Lajos rámutatott: felelőtlenség volt a sajtóban szakemberhiánnyal magyarázni például annak a pécsi orvvadásznak a halálát, aki eltalált egy villanyvezetéket, ezért megégett, majd meghalt. A Szent István Kórházban a két orvos felfüggesztése miatt a januári ügyeletben egy napot kellett megváltoztatni csupán - hangsúlyozta az igazgató főorvos.

Az igazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy 32.000 orvos nyugalma, 250 orvos jó híre forog kockán két-három - helytelenül - dolgozó orvos miatt.

A döntés: elbocsájtás

Csorba Éva, az égés- és plasztikai sebészeti osztályvezetőjének fegyelmi eljárását - mivel az orvosnő a vizsgálatban mindvégig közreműködött -, lezárták, az orvosnőt a fővárosi Szent István Kórházból elbocsájtották.

Bene Ruzsina, az osztály helyettes vezetője esetében a fegyelmi döntés egyelőre nem született meg, mert az orvosnő a fegyelmi tanács korábbi ülésein és szerdán sem jelent meg, így a törvény szerint a jövő héten zárhatják le legkorábban az ő ügyét.

A két európai hírű plasztikai sebészt adminisztrációs hibák miatt függesztették fel állásukból.

Rejtett nagyipar

A Szent István Kórház égés- és plasztikai sebészeti osztálya januárban költözött az egymilliárd forint értékű új épületbe a Kun utcából. Miután a kórház költségvetési intézmény, ezért nem vállalkozhat. A főigazgató szerint azért adtak lehetőséget a Kft.-nek arra, hogy a kórházban tevékenykedjék, mert a betegek mindenképpen el fogják végeztetni a szépészeti műtétet, és a kórházban megfelelő körülményeket lehet ehhez biztosítani, legalább nem lakásokban vagy nyaralókban fognak a hasonló műtétek zajlani. (Ez utóbbiakra egyébként valóban akadt példa - az orvos tiltott magángyakorlatot folytatott)

Másrészt úgy találták, hogy így legalább tisztességes és legális jövedelemhez juthatnak az orvosok.

Ezért alapos szabályozási rendszert dolgozott ki a kórház vezetősége, melyben a szándékuk szerint határozottan különválasztották a kórházi gyógyító tevékenységet és a vállalkozás keretében elvégzett plasztikai sebészeti eljárásokat, majd a kórházban megkezdte működését a kft.

Milliárdok forognak

Öt hónap alatt a kft. hatvan szépészeti műtétet végzett. Az első vizsgálat után, melyre a működés megkezdése után két hónappal került sor, egy orvos közös megegyezéssel távozott. A kórház igazgatótanácsa úgy döntött, hogy novemberben újabb vizsgálatot tart.

Először a számítógépes nyilvántartást kontrollálták, amelyből - bár néhány felvitt adatot töröltek, a szerver azonban megőrzi ezeket a fájlokat is - kiderült, hogy egyes műtéteket a TB felé is elszámoltak, viszont a páciens magánbetegként is fizetett.

Milliárdos üzlet
Az öt hónap alatt a kft. két és fél millió forintot fizetett a kórháznak - bérleti díj és anyagköltség fejében. Egy év alatt az osztályra összesen hét és fél millió forint folyt be. Egy szépészeti műtét átlagosan legkevesebb kétszázezer forintba kerül.
További két orvossal kapcsolatban merült fel gyanú, ezért az ő tevékenységük teljes dokumentációját részletesen is átvizsgálták. A két orvos hatvan magánműtétet végzett, ebből a kórháznak kétszázezer forint bevétele volt.

48 kórlapot néztek át. A 48 műtétből nyolc esetben fizetett a kórháznak a kft., negyven esetben vizsgálták, hogy a térítésmentesség szakmailag indokolt-e.

A negyvenből 15 műtétről derült ki, hogy nem indokolt szakmailag a térítésmentesség, hatról a szakértő nem tudta eldönteni, indokolt-e, tíz kettős (rekonstrukciós és plasztikai) műtétet végeztek, kilenc esetben pedig indokoltan vették igénybe a támogatást.

Csorba Éva osztályvezetőnek és helyettesének, Bene Ruzsinának felajánlották, hogy távozzanak a kórházból - egyikük nyugdíjba vonulhatott volna, másikuk közös megegyezéssel felmondhatott volna, ám ezt a megoldást az orvosok nem fogadták el.

Súlyos dokumentációs szabálytalanságok

Az igazgató szerint a két orvos csaknem valamennyi szabályt megszegte: súlyos dokumentációs szabálytalanságokat követett el.

Európai hírű sebész
Az Országos Sajtószolgálat közleménye szerint Csorba Éva 1983 óta dolgozott az osztályon, 1998 óta kinevezett osztályvezető főorvosként. Az EBOPRAS (European Board of Plastic Surgery) akkreditációs bizottsága neves európai plasztikai sebészprofesszorok szakvéleménye alapján az orvoscsoport munkáját kiválónak minősítette. Ez alapján osztály megkapta az Európai Unió szakorvosképző központ minősítését.
Csorba Éva esetében például 22 beteg esetéből kettő volt elfogadható. Az egyik beteg például a zárójelentés szerint adott hó nyolcadikán vették fel, a műtét kilencedikén 11:38-tól 11:38-ig tartott, majd a beteg ugyanaznap 11:38-kor távozott. A műtéti napló szerint a diagnózis elhízás, a műtét pedig zsírleszívás volt, az ápolási napló szerint azonban nyolcadikán délután kettőkor arcon ráncplasztika műtétet végeztek rajta.

Egy másik beteget 23:00 órakor magánbetegként vettek fel, ellenben bevérzett, így 23:00-kor már mint kórházi beteget kezelték.

Kizárt hasfali sérvműtét helyett hasplasztikai műtétet végeztek kétszer, zsírleszívás helyett emlőplasztikát, máskor csak abból derült ki, hogy milyen műtétet végeztek, hogy találtak egy fülkorrekcióról szóló tájékoztatót, vagy a számláról tudták csak meg, mennyit fizetett a beteg, nem is volt kórlap.

Egy következő kórlap fizetőnek indult, ezt áthúzták. Az eredeti diagnózist hibajavítóval átfestették, és azt írták rá: a műtét bőrlézió radikális kimetszése lesz. Ehhez képest emlő-implantátum keloidját távolították el. (Ezt a műtétet nem támogatja a tb.)

A kórház fizeti a magáncég elrontott műtéteit

Az igazgató szerint kizárólag azért perelik műhiba miatt a kórházat, mert engedte, hogy a magánvállalkozás a kórház fejléces papírját használja. Molnár Lajos főigazgató azt is közölte, hogy a kórházzal szemben - ugyancsak szépészeti műtétek eredményei miatt - öt kártérítési per folyt, ezek közül háromban született jogerős ítélet. A kártérítés összege közel 25 millió forint, amit a kórház számlájáról fognak leemelni, mert a magánorvosoktól nem tudják a pénzt behajtani. 25 millió forint a százágyas kardiológia és az intenzív osztály másfél-kétéves gyógyszerköltsége - tette hozzá.

A főigazgató újságírói kérdésre cáfolta, miszerint az európai hírű sebészek ellen koncepciós per folyna, hogy más sebészeknek szeretnék átjátszani a lehetőséget. Hangsúlyozta: minden jártas, szaktudással, engedéllyel bíró orvosnak megadták a lehetőséget, hogy a kft.-ben dolgozzék, senkinek sem nézték ki a helyet. A főigazgató szerint arra hivatkozni, hogy nem volt megfelelő a szabályozás, olyan lenne, mintha az, aki megölte apját-anyját, a bíróságon azt hozná fel enyhítő körülménynek, hogy árva.

Az orvosok szaktudását nem vonták kétségbe - hangsúlyozta az igazgató, azonban megszüntették a közalkalmazotti jogviszonyt, így nem tud visszaélni vele. A Főorvosi Kollégium messzemenően támogatja a kórház főigazgatóját.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Betét