Jolán
2 °C
4 °C

Titkos miniszterek: Orbán tudta, Pokorni nem?

2002.08.21. 16:50
"Nekünk nincsenek listáink" - jelentette ki Pokorni Zoltán, még a Fidesz elnökeként, amikor Medgyessy Péter Magyar Nemzetben közölt szt tiszti beszervezési parancsa kapcsán az Index arról kérdezte, van-e a párt elnökségének tudomása másokról is, akik az egykori állambiztonsági szerveknek dolgoztak. Az Orbán-kormány egykori pénzügy- és PHARE-minisztere viszont úgy nyilatkozott, hogy az exminiszterelnök tudott titkosszolgálati tevékenységükről. Boros Imre nyilatkozatban részletezte állítását, amely szerint az ő szt tiszti kinevezése hamisítvány.
A Medgyessy Péter titkosszolgálati múltjáról szóló dokumentum megjelenése után az akkor még Fidesz-elnök Pokorni Zoltán azt állította: a miniszterelnök "hazudott", és megtévesztette saját, szűkebb politikai közösségét, amikor eltitkolta múltjának ezt a részét a választók elől.

Nem volt listájuk

Pokorni a Magyar Nemzet közlése után, június 19-én tartott sajtótájékoztatóján az Index kérdésére azt állította, hogy a pártvezetésnek nem volt tudomása más érintettről. Nekünk nincsenek listáink - jelentette ki akkor a pártelnök. A Magyar Nemzetnek adott interjújában a múlt héten az Orbán-kabinet két minisztere is felfedte, hogy volt kapcsolata a Kádár-korszak állambiztonságával. Mindketten arra hivatkoztak, hogy erről beszámoltak az 1998-as kormányalakítás idején, korábban pedig átestek C típusú átvilágításon is.

Orbán törvénytelenség miatt hallgat

Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, egykori pénzügyminiszter azt is kiemelte, hogy titkosszolgálati munkájáról annak idején Orbán Viktor volt kormányfőt is tájékoztatta, Boros Imre, MDF-es képviselő, volt kisgazda PHARE-miniszter pedig a Nemzetbiztonsági Hivatal tisztjeinek számolt be a "bizonyos ügyről". Az Index érdeklődésére Doncsev András, a volt miniszterelnök sajtótitkára elmondta: Orbán Viktor továbbra is fenntartja álláspontját, hogy a Mécs-bizottság törvényes tevékenységének helyreállításáig ebben az ügyben nem kíván nyilatkozni.

Maguk az iratok bizonyítják

Boros Imre, az Orbán-kormány PHARE-minisztere az MTI-n keresztül kiadott nyilatkozatban részletezte érveit, amelyek szerint a Népszabadságban két alkalommal közzétett szt tiszti múltjára utaló dokumentumok hamisítványok. A volt miniszter szerint a hamisítás ténye magukból a másolatokból is bizonyítható: a kinevező iromány szerint munkába állása időpontja 1965. január 1., noha - mint írja - 1970. szeptember 15-én állt munkába. Hozzáteszi, tévesen szerepel a munkakönyve száma is, ugyancsak a kinevező okmányon. "Egy másik iromány, amely nyugdíjba vonulásomról rendelkezik állítólag, 1990. III. 31-es dátummal feltüntetni nevemet, édesanyám nevét, és az állítólagos fedőkódot is. A név és a fedőkód együttes szerepeltetése teljességgel elképzelhetetlen, hiszen a fedőkód azt a célt szolgálta, hogy a titkos ügynök neve ne derüljön ki. Ebből az áldokumentumból viszont azonnal kiderül" - áll a közleményben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?