Árpád
-2 °C
4 °C

Mégsem közbeszerzés dönt az autópálya-építésről

2002.07.17. 06:49
Az ígéretek ellenére mégsem közbeszerzési eljáráson dől el, ki nyeri az új autópálya-szakaszok építésének jogát. Az eljárás túl sok időbe telne, így az építkezés csak jövő tavasszal indulhatna, érvel a kormány. A megbízó Nemzeti Autópálya Rt. szerint verseny lesz a jelentkezők között: zárt, meghívásos. Keller László továbbra is közbeszerzési eljárást sürget.
A kormány ígéretei ellenére mégsem közbeszerzési eljáráson dől el, mely cégek építhetik tovább az M7-70-es, illetve az M3-as soron következő szakaszait, írja a szerdai Népszabadság. A közbeszerzés mellőzését időhiánnyal indokolta a lapnak Csillag István közlekedési miniszter, mivel így több hónapot is csúszhatott volna az építkezés.

Verseny lesz

A kormánynyilatkozatok versenyt ígértek, ennek több formája is van, mondta el a lapnak nyilatkozva Bodnár Zoltán, a Nemzeti Autópálya Rt. vezérigazgatója. Ezek egyike a zárt meghívásos tender, amelyre a Népszabadság információi szerint az osztrák Strabag, a francia Colas-csoport tagja, az Egut, az ugyancsak francia érdekeltségű Hídépítő Rt., valamint a Betonút Rt. kapott meghívást.

A Vegyépszer nem

Nem hívták meg a tenderre az Orbán-kabinet autópálya-építéseit levezénylő Vegyépszer Rt.-t, az indoklás szerint azért, mert a cég a Betonút Rt.-vel már korábban tett ajánlatot a munkálatok elvégzésre. A napilap értesülései szerint azonban nem biztos, hogy az elbírálásnál a Vegyépszer ajánlatát is figyelembe veszik.

Egy nappal a határidő előtt

A július 12-én kiírt tender feltűnően rövid, 12 napos határidőt szabott az ajánlatok leadására. Ennek az az oka, hogy július 25-től a közbeszerzési törvény hatálya kiterjed majd az autópálya építésekre is. A parlament kedden fogadta el a közbeszerzési törvény módosítását, eszerint az Magyar Fejlesztési Bankra (MFB) és az irányítása alá tartozó társaságokra is kiterjeszti a közbeszerzési törvényt - amennyiben a módosítást még szerdán közzéteszik, akkor is legkorábban nyolc nappal később, július 25-én léphet életbe a módosítás.

A Nemzeti Autópálya Rt. annak ellenére egyeztetett a tender kiírásáról a gazdasági és közlekedési minisztérium vezetőjével, hogy a közbeszerzési törvény módosításának életbelépéséig az MFB autópálya-építéseinek felügyeletét a Miniszterelnöki Hivatalt ellenőrző miniszter gyakorolja

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?