Károly, Karola
-4 °C
2 °C

Csalással vádolja a kunmadarasi éhségsztrájkolókat az ÁPV Rt.

2002.02.13. 12:38
A kunmadarasi önkormányzat mintegy 17 hektárnyi földterületet adott ki térítésmentesen, hónapokon át, nem szedett bérleti díjat a bérbeadott ingatlanokért sem és elmulasztotta az elektromos áram kiszámlázását is. A terület további környezetszennyezést is szenvedett és balesetveszélyessé vált. Ez néhány olyan visszaélésre utaló információ, ami az ÁPV Rt. tudomására jutott a kunmadarasi repülőtérrel kapcsolatban. A település polgármestere és társai mindeközben harmadik napja éhségsztájkolnak a repülőtér tulajdonjogának megszerzéséért.
Az önkormányzat által elkövetett visszaélésekre utaló információhoz jutott az ÁPV Rt. a kunmadarasi repülőtér elidegenítését előkészítő munka során, így az ügyben rendőrségi feljelentést tesz - olvasta fel Braskó Mária, az ÁPV Rt. ügyvezető igazgatója a privatizációs szervezet közleményét egy szerdai sajtótájékoztatón.

Az ÁPV Rt. szerint komoly visszaélések történtek

A közlemény szerint 1996 és 1999 között, amikor a Márki Sándor által vezetett önkormányzat volt a repülőtér vagyonkezelője komoly visszásságok történtek. Példaként említi a közlemény az illegális vadászat gyanúját a repülőtér területén, illetve azt, hogy az önkormányzat elhanyagolta a vagyonkezelési feladatok ellátását.

Kérdésre nem válaszoltak, csak felolvastak

A néhány percig tartó tájékoztatón - amelyen kérdésekre nem kívántak válaszolni az illetékesek - Braskó Mária ismertette: az ÁPV Rt. elnök-vezérigazgatója január 31-én telefonon megbeszélést folytatott a kunmadarasi önkormányzat vezetőjével, Márki Sándorral. A polgármester akkor megígérte, hogy az önkormányzat összeállítja a repülőtér fejlesztésének és hasznosításának részletes tervét. Ezt követően az ÁPV Rt. elindította a repülőtér elidegenítéséről szóló döntéshez szükséges vagyonértékelést.

Az ÁPV Rt. birtokába jutott információk szerint 1996 és 1999 között az önkormányzat mintegy 17 hektárnyi földterületet adott ki térítésmentesen, illetményföld használat címén a gondnoki teendőket ellátó alkalmazottaknak. Az önkormányzat hónapokon át nem szedett bérleti díjat a bérbeadott ingatlanokért, és elmulasztotta az elektromos áram kiszámlázását is. A terület további környezetszennyezést is szenvedett és balesetveszélyessé vált.

Az ÁPV Rt. megdöbbenéssel tapasztalta, hogy a jelenlegi éhségsztrájk résztvevői között akadnak olyan személyek, akik a korábbi visszaélésekben érintettek - tolmácsolta az ÁPV Rt. véleményét Braskó.

Mind többen akarnának a sztájkolókhoz csatlakozni

Mindeközben újabb csatlakozni kívánók keresték meg a három napja éhségsztrájkolókat, hogy ily módon is támogassák az akciót a helyi, volt szovjet katonai repülőtér tulajdonjogának rendezéséért. Ezt Márki Sándor Kunmadaras polgármestere mondta el, hozzátéve, hogy minden csatlakozni kívánót lebeszéltek a részvételről, mert megítélésük szerint a éhségsztrájkolók számának növelése nem lehet függvénye akciójuk eredményességének.

A sztrájkolók jókedvűek

Márki Sándor körülményeikről elmondta, hogy neki és négy társának jó a kedélyállapota, és a reggel elvégzett orvosi vizsgálat során is mindent rendben találtak náluk. Az éhségsztrájkolók egyébként minden nap fejenként egy-másfél liter vizet, csekély mennyiségű üdítőt és kávét fogyasztanak.

Márki Sándor reagálva Fazekas Sándornak, Karcag polgármesterének az egyik kereskedelmi televízióban tett nyilatkozatára, visszautasította azt az állítást, hogy kezdeményezésüket az MSZP sugallatára indították el, és céljuk Varga Mihály pénzügyminiszter, térségi országgyűlési képviselő lejáratása.

Az éhségsztrájk bejelentésekor közölték, független képviselő-testületük egyetlen pártól sem kér és nem is fogad el segítséget - hangsúlyozta a polgármester.