Fogyatkoznak a kunmadarasi éhségsztrájkolók

2002.02.15. 14:44
Már csak négyen maradtak a kunmadarasi éhségsztrájkolók, akik a település határában lévő repülőtér tulajdonosi helyzetének rendezése miatt hirdették meg figyelemfelkeltő akciójukat. Az önkormányzat az APV Rt.-t támadta, amiért az állami szervek következetesen elutasítják a volt katonai objektum tulajdoni helyzetének rendezésére tett javaslataikat. Az ÁPV Rt. viszont rendőrségi feljelentést tesz, mert az elidegenítést előkészítő munka során állítólag olyan információkhoz jutott, amelyek az önkormányzat által elkövetett visszaélésekre utalnak.
Péntekre egy személlyel megfogyatkozott - négyre apadt - a kunmadarasi volt szovjet katonai repülőtér tulajdoni helyzetének rendezéséért hétfőn kezdődött éhségsztrájk résztvevőinek létszáma: a 70 éves Kovács János nyugdíjast, miután szívére panaszkodott, orvosi javaslatra a karcagi kórházba szállították vizsgálatra.

Sztrájkolók találkoztak

A kunmadarasi repülőtér madártávlatból
Erről Márki Sándor polgármester tájékoztatta az MTI-t. Megemlítette, hogy csütörtökön este érdekes látogatójuk volt: felkereste őket Bicskéről Deák Lajos nyugdíjas, aki 1992-ben 29 napon át folytatott éhségsztrájkot a kétkulcsos áfa bevezetése ellen.

- Jól elbeszélgettünk, s ha lehet így fogalmazni, "szakmai tanácsokkal" is ellátott bennünket, és volt egy figyelemre méltó megjegyzése, miszerint még egyszer nem ismételné meg akkori tettét - összegezte dióhéjban a vizitet a polgármester.

A polgármester megelégelte

Február 11-én kezdett éhségsztrájkba hétfőn a kunmadarasi önkormányzat, hogy a helyi volt szovjet katonai repülőtér tulajdoni helyzetének rendezését megpróbálja ezzel az akcióval kikényszeríteni - nyilatkozta Márki Sándor a település polgármestere.

Az akcióra a képviselőtestület tagjai amiatti elkeseredésükben vállalkoztak, mert megfogalmazásuk szerint bizonyítottnak látják, hogy az állami szervek a volt szovjet katonai objektum tulajdoni helyzetének rendezésére minden eddigi önkormányzati kezdeményezést elutasítottak és figyelmen kívül hagytak - közölte a polgármester.

Emlékeztetett rá, hogy az utolsó szovjet katona 1991. május 8-án hagyta el a helyi laktanyát és az eltelt csaknem tizenegy év alatt - az állami tulajdonlás következményeként - a terület szinte teljesen lepusztult, amortizálódott, ami szinte kilátástalan helyzetbe hozta a települést.

Ellenlábasok

Aláírásgyűjtési akciót kezdeményeztek csütörtökön délután Kunmadarason azzal a céllal, hogy a polgármestert és társait meggyőzzék: szükségtelen az éhségsztrájk folytatása - tájékoztatta az MTI-t a szervezők nevében Solymosi Károly, helyi építési vállalkozó.

Megítélésük szerint az éhségsztrájk résztvevői kellően felhívták a figyelmet a volt szovjet katonai repülőtérre, a tulajdonosi helyzet visszáságaira.

Kontrázott az ÁPV Rt.

Eközben az ÁPV Rt. arról tájékoztatott, hogy a kunmadarasi repülőtér elidegenítését előkészítő munka során olyan információkhoz jutott, amelyek a privatizációs szervezet szerint az önkormányzat által elkövetett visszaélésekre utalnak, így az ügyben az ÁPV Rt. rendőrségi feljelentést tesz.

- A kunmadarasi polgármester sajtónyilatkozatával szemben az ÁPV Rt. soha nem állította, hogy a helyi repülőteret nem lehet az önkormányzat tulajdonába adni - áll az ÁPV Rt. közleményében, amelyet szerdán juttatott el az MTI-nek.

Az ÁPV Rt. emlékezet arra, hogy az előző napon, kedden kiadott közleménye így fogalmazott: "A kunmadarasi volt szovjet repülőtérre nincs olyan jogszabályi előírás, amely alapján az objektumot át kellene adni az önkormányzat tulajdonába".

A keddi közlemény válasz volt a kunmadarasi polgármester azon nyilatkozataira, amelyekben már-már alanyi jogot formált az állami tulajdonban lévő repülőtérre, fogalmazott az ÁPV Rt.

Szabadit is érdekelte
Az önkormányzat szerint Közép-Európa egyik legnagyobb felszállópályájával rendelkező katonai bázis építésekor Kunmadaras legjobb termőföldjeit vették el, és a település elmaradottságához nagyban hozzájárult az is, hogy repülésbiztonsági okok miatt ipart oda nem telepítettek. A repülőtér területén közel 1300 lakás minimális állagmegóvás nélkül az enyészetnek van kitéve.

A jelenleg letartóztatásban lévő Szabadi Béla, korábbi földművelésügyi államtitkár is kacsingatott a kunmadarasi repülőtérre. Egy 1998-as interjúban a következőket mondta:

"Kunmadaras és Térsége Övezetben van egy volt szovjet katonai repülőtér, amelyik az egyik legkorszerűbb repülőtér, katonai repülőtér volt abban az időben, amikor működtették. Igen magas a munkanélküliség, sokan elveszítették ipari munkahelyüket is és mezőgazdasági termelésre kevéssé alkalmas területről van szó, tehát itt a repülőtér bevonása a közlekedésbe komoly szerepet fog játszani a változások elindítására."

A Szolnok megyei Önkormányzat 1996-ban megbízást adott a TERRA STUDIO Kft.-nek a kunmadarasi volt szovjet repülőtér hasznosítása, egy nemzetközi pályázati kiírás elkészítésére.