Jenő
-2 °C
6 °C

Negyven fokos hőségben műtenek Szegeden

2004.07.22. 08:06
Kétórás figyelmeztető sztrájkot tart csütörtök reggel 8 órától a szegedi egészségügyi dolgozók. Hasonló sztrájk kezdődött Makón is. Csongrád megyében eddig még nem fordult elő, hogy az egészségügyi dolgozók sztrájkoltak volna. Most több mint 300-an függesztették fel munkájukat.
A Szegedi Tudományegyetem több klinikáján mintegy 300 dolgozó jelezte részvételét a munkabeszüntetésben, a makói kórház minden orvosa csatlakozik a sztrájkolókhoz. A munkabeszüntetéssel arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy szerintük lehetetlen körülmények között, elavult műszerekkel folyik a gyógyító munka.

Az egészségügyi tárca ezt vitatja, Kereszty Éva főcsoportfőnök közölte, hogy a Csongrád megyei tisztifőorvos helyszíni vizsgálata azt állapította meg, alkalmasak a betegellátásra és biztonságosak a sztrájkolók által kifogásolt műszerek.

Forgatni tilos

Nagyon sok újságíró van a helyszínen, de a klinika épületeiben nem lehet forgatni és fényképezni - jelenti az Index helyszínen lévő tudósítója. Az újságírók szabadon bemehetnek bárhová.

Pető Zoltán, a sztrájkbizottság tagja az Indexnek elmondta, szeretnék ha lecserélnék az elhasznált eszközparkot (ez többmilliárdos beruházás lenne), továbbá legalább 6 százalékos béremelést szeretnének a dolgozók, akik az ügyeleti szolgálatról szóló európai törvények harmonizációját is szeretnék elérni. Pető hangsúlyozta, hogy a sztrájkon látványos elemeket nem terveztek

"A politikát nem szeretnék belekeverni, mert az egészségügy tarthatatlan helyzetéért nem csak a mostani, hanem a korábbi kormányok is felelősek" - fogalmazott. Attól nem tartanak, hogy bármilyen retorzió éri őket a munkabeszüntetés miatt - ahogy Pető fogalmazott: "Attól szép a demokrácia, hogy lehet szólni."

Három helyszínen

A sztrájk három nagy helyszínen, az új klinikán, a sebészeti klinikán, és a fül-orr-gégészeten zajlik. A legrosszabb munkafeltételek ez utóbbi helyen vannak. A háromblokkos az EU-ban egyedülálló módon zsiliprendszerrel nem ellátott műtő 40 éves. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az orvosok nem tudnak átöltözni a műtéthez, csupán fehér köpenyükre veszik fel a műtős köpenyt.

Légkondicionáló nincs, kánikulában 35-40 fokban műtenek. Az ÁNTSZ csupán ideiglenes engedélyt adott a műtőre, mert ha bezárnák, akkor Dél-Magyarország fül-orr-gégészeti csúcsintézmény nélkül maradna.

Paczona Róbert egyetemi adjunktus az Indexnek elmondta: nem várhatnak pénzt az egészségi minisztériumtól, mert a klinikák az egyetemhez taroznak. Az oktatási minisztériumnak viszont nincs pénze a költséges egészségügyi műszerek cseréjére.

Türelmes betegek

A betegek türelmesek a sztrájkolókkal szemben, a fül-orr-gégészeten például egy középkorú nő elmondta, hogy szívesen kivárja a 10 órát, amikor újra felveszik a munkát az orvosok, és reméli, hogy teljesülnek a követelések.

Az orvosok közül egyébként nagyon kevésnek van engedélye nyilatkozni. A sebészeti klinikán például senki nem nyilatkozott az újságíróknak. A fotóriporterek a sztrájkhoz kapcsolódó téma híján egy, az új klinika udvaráról felszálló helikoptert fényképeztek.

Elvégzik a halaszthatatlan műtéteket

A Délmagyarország úgy tudja, a sztrájk ideje alatt a hétvégi ellátásnak megfelelő szolgáltatást minden intézményben biztosítják. Az osztályokon ápoltak, valamint a sürgős beavatkozást igénylő betegek ellátása zavartalan lesz. Mindenki megkapja a reggelijét és gyógyszerét, elvégzik a halaszthatatlan műtéteket is.

Számos kórház, klinika és érdekképviseleti szervezet vállal szolidaritást a szegedi klinika dolgozóival.

Új vizsgálat
Közben új vizsgálat indult a tragikus kimenetelű szegedi betegcsere ügyében, ugyanis a vizsgálat új kérdéseket vetett fel. Két CT-vizsgálat eredményét keverték össze a kórházban, ezért tévedésből megműtöttek egy 80 éves embert, aki a beavatkozás után meghalt. Az ügyben fegyelmi eljárás indult. Most azt vizsgálják, hogy vajon meghamisították-e a jelentést. Az önkormányzatnak elküldött jelentésben a 9-es után a 11-es pont következik, és éppen a tízes pont hiányzik, ami az egyik ügyeletes vezető nevét is tartalmazza. A kórház felfüggesztett főigazgatója, Nárai György elismerte, hogy ő húzta ki a jelentés tizedik, a jelenlegi megbízott orvos-igazgatóra vonatkozó pontját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?