Huba
17 °C
33 °C

Negyven fokos hőségben műtenek Szegeden

2004.07.22. 08:06
Kétórás figyelmeztető sztrájkot tart csütörtök reggel 8 órától a szegedi egészségügyi dolgozók. Hasonló sztrájk kezdődött Makón is. Csongrád megyében eddig még nem fordult elő, hogy az egészségügyi dolgozók sztrájkoltak volna. Most több mint 300-an függesztették fel munkájukat.
A Szegedi Tudományegyetem több klinikáján mintegy 300 dolgozó jelezte részvételét a munkabeszüntetésben, a makói kórház minden orvosa csatlakozik a sztrájkolókhoz. A munkabeszüntetéssel arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy szerintük lehetetlen körülmények között, elavult műszerekkel folyik a gyógyító munka.

Az egészségügyi tárca ezt vitatja, Kereszty Éva főcsoportfőnök közölte, hogy a Csongrád megyei tisztifőorvos helyszíni vizsgálata azt állapította meg, alkalmasak a betegellátásra és biztonságosak a sztrájkolók által kifogásolt műszerek.

Forgatni tilos

Nagyon sok újságíró van a helyszínen, de a klinika épületeiben nem lehet forgatni és fényképezni - jelenti az Index helyszínen lévő tudósítója. Az újságírók szabadon bemehetnek bárhová.

Pető Zoltán, a sztrájkbizottság tagja az Indexnek elmondta, szeretnék ha lecserélnék az elhasznált eszközparkot (ez többmilliárdos beruházás lenne), továbbá legalább 6 százalékos béremelést szeretnének a dolgozók, akik az ügyeleti szolgálatról szóló európai törvények harmonizációját is szeretnék elérni. Pető hangsúlyozta, hogy a sztrájkon látványos elemeket nem terveztek

"A politikát nem szeretnék belekeverni, mert az egészségügy tarthatatlan helyzetéért nem csak a mostani, hanem a korábbi kormányok is felelősek" - fogalmazott. Attól nem tartanak, hogy bármilyen retorzió éri őket a munkabeszüntetés miatt - ahogy Pető fogalmazott: "Attól szép a demokrácia, hogy lehet szólni."

Három helyszínen

A sztrájk három nagy helyszínen, az új klinikán, a sebészeti klinikán, és a fül-orr-gégészeten zajlik. A legrosszabb munkafeltételek ez utóbbi helyen vannak. A háromblokkos az EU-ban egyedülálló módon zsiliprendszerrel nem ellátott műtő 40 éves. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az orvosok nem tudnak átöltözni a műtéthez, csupán fehér köpenyükre veszik fel a műtős köpenyt.

Légkondicionáló nincs, kánikulában 35-40 fokban műtenek. Az ÁNTSZ csupán ideiglenes engedélyt adott a műtőre, mert ha bezárnák, akkor Dél-Magyarország fül-orr-gégészeti csúcsintézmény nélkül maradna.

Paczona Róbert egyetemi adjunktus az Indexnek elmondta: nem várhatnak pénzt az egészségi minisztériumtól, mert a klinikák az egyetemhez taroznak. Az oktatási minisztériumnak viszont nincs pénze a költséges egészségügyi műszerek cseréjére.

Türelmes betegek

A betegek türelmesek a sztrájkolókkal szemben, a fül-orr-gégészeten például egy középkorú nő elmondta, hogy szívesen kivárja a 10 órát, amikor újra felveszik a munkát az orvosok, és reméli, hogy teljesülnek a követelések.

Az orvosok közül egyébként nagyon kevésnek van engedélye nyilatkozni. A sebészeti klinikán például senki nem nyilatkozott az újságíróknak. A fotóriporterek a sztrájkhoz kapcsolódó téma híján egy, az új klinika udvaráról felszálló helikoptert fényképeztek.

Elvégzik a halaszthatatlan műtéteket

A Délmagyarország úgy tudja, a sztrájk ideje alatt a hétvégi ellátásnak megfelelő szolgáltatást minden intézményben biztosítják. Az osztályokon ápoltak, valamint a sürgős beavatkozást igénylő betegek ellátása zavartalan lesz. Mindenki megkapja a reggelijét és gyógyszerét, elvégzik a halaszthatatlan műtéteket is.

Számos kórház, klinika és érdekképviseleti szervezet vállal szolidaritást a szegedi klinika dolgozóival.

Új vizsgálat
Közben új vizsgálat indult a tragikus kimenetelű szegedi betegcsere ügyében, ugyanis a vizsgálat új kérdéseket vetett fel. Két CT-vizsgálat eredményét keverték össze a kórházban, ezért tévedésből megműtöttek egy 80 éves embert, aki a beavatkozás után meghalt. Az ügyben fegyelmi eljárás indult. Most azt vizsgálják, hogy vajon meghamisították-e a jelentést. Az önkormányzatnak elküldött jelentésben a 9-es után a 11-es pont következik, és éppen a tízes pont hiányzik, ami az egyik ügyeletes vezető nevét is tartalmazza. A kórház felfüggesztett főigazgatója, Nárai György elismerte, hogy ő húzta ki a jelentés tizedik, a jelenlegi megbízott orvos-igazgatóra vonatkozó pontját.