Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Sztrájkhangulat és elbocsátási hullám az országban

2003.12.04. 15:00
Több ezer postai és MÁV dolgozó, százötven ferihegyi alkalmazott elbocsátása, átlagosan tíz százalékos létszámleépítés a közszférában és reálbércsökkenés: mindez az elmúlt években nem tapasztalt feszültséget okoz a munkaerőpiacon. Sztrájkolnának az orvosok, a pedagógusok, a minisztériumi dolgozók, a vasutasok, a buszvezetők és a versenyszférában is jónéhány fenyegetően emelik fel mutatóujjukat.
Az állami, kormányzati foglalkoztatottak, a tanárok, az orvosok, az autóbuszvezetők, a reptéri dolgozók, sorolta az Index kérdésére Palkovics Imre szakszervezeti vezető a sztrájkkészültségben álló munkavállalókat; és a rendőrök sem elégedettek, tette mindehhez hozzá Pongó Géza szakszervezeti főtitkár, ám ők nem sztrájkolhatnak. Az elégedetlenség oka, hogy jövőre előre láthatóan reálbércsökkenéssel és több ezres létszámleépítéssel kénytelenek szembenézni a munkavállalók.

A sztrájkbizottság és a kormány

Mindennek eredményeképpen már országos sztrájkbizottság is alakult, amely szerdán először ült asztalhoz a kormányzattal. Szabó Endre, aki a tárgyaláson a közalkalmazottakat és a köztisztviselőket képviselte, egyébiránt ő a szakszervezeti konföderációk soros elnöke is, érdemi megállapodásról nem tudott beszámolni kérdésünkre, a kormány képviselőivel abban maradtak, hogy a jövő héten ismét asztalhoz ülnek.

Palkovics szerint politikai leszámolás

A szakszervezeteknek garanciára van szükségük ahhoz, hogy elhiggyék, a kormány valódi béremelést, de legalább a bérek szinten tartását biztosítja jövőre. A kormány viszont nem ad garanciát, ellenben a költségvetési intézményeknél elrendelt átlagosan 10 százalékos létszámleépítést. Ezzel kapcsolatban Palkovics úgy értesült, hogy ezt egyfajta politikai leszámolásra is felhasználják. Ő egyébként kétségbe vonja azt is, hogy bármiféle gazdasági racionalitása volna a leépítéseknek, hiszen a végkielégítések elviszik a bérmegtakarítást, vélekedik Palkovics.

Vasúti eufémizmus: nem elbocsátás, hanem kiszervezés

A vasutasoknál az idén lejár a kollektív szerződés, így csupán egy hónapja van a vasút társaságnak hátra, hogy megeggyezzenek a bérekről és az elbocsátásokról az érdekképviseletekkel. Borsik János szakszervezeti vezető szerint a kormány nem akar a vasútra költeni, mindemellett azzal is szembe kell nézniük, hogy jövőre háromezer embert "szerveznek ki" a vasúttól.

A Magyar Nemzet szerint négyezer postai dolgozót, százötven ferihegyi alkalmazottat is az elbocsátás rémével fenyegetnek, a Pedagógusok Szakszervezete szerint pedig jelenleg még ismeretlen számú pedagógust akarnak elűzni.