Szabolcs
20 °C
35 °C

Helyreállt a vasúti közlekedés

2008.07.15. 06:54
Keddre már el is múlt a VDSZSZ sztrájkjának minden hatása, hajnaltól menetrend szerint közlekednek a vonatok. A csata azonban folytatódik, Gaskó Istvánék továbbra is fejenként 250 ezer forintot követelnek az állami vállalat privatizációs bevételéből.

Kedd hajnalra helyreállt a vasúti közlekedés a Gaskó István féle gördülő vasútassztrájk után. Kavalecz Imre sajtófőnök tájékoztatása szerint vonatkésés, járatkimaradás nincs, immár a nemzetközi vonatokat is fogadja és indítja a MÁV.

"A teljes menetrend július 15-én, kedden a hajnali üzemkezdetre állt helyre. Néhány nemzetközi járatnál esetleg még várható késés kedden, napközben, de már valamennyi járat indul Budapestről, s érkezik Magyarországra". A tizenegy órán tartó sztrájk után hétfőn elsőként a budapesti elővárosi vonatokat indították el, ezzel párhuzamosan a távolsági IC és gyorsvonatok is visszaálltak eredeti menetrendjükbe, valamint a nemzetközi járatokat is beindították.

Eközben kedden folytatódik az egyeztetés a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a MÁV-társaságok között a szakszervezet sztrájkköveteléseiről illetve a még elégséges szolgáltatásról.

A hétfői munkabeszüntetés felfüggesztését követően Gaskó István, a VDSZSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a szakszervezet továbbra is kitart a leányvállalatoknál a 10 százalék kihelyezési pótlék mellett, amit akár 3 évre elosztva is el tudnák fogadni. Továbbra is ragaszkodnak hozzá, hogy az állami tulajdonú - azaz az adófizetők pénzéből működtetett - vállalat privatizációjából befolyó bevételből minden vasutas 250 ezer forintot kapjon.

A MÁV mindkét követelést irreálisnak tartja, a veszteséges vállalatnak nincs fedezete a kifizetésekre.