Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

A Volán-buszok kilencven százaléka nem indul el hétfőn

2003.01.03. 16:14
Nagyon kevés esély van rá, hogy a Közúti Közlekedési Szakszervezet és a tulajdonos ÁPV Rt. megegyezik a Volán dolgozók fizetéséről. A jelenlegi helyzet szerint a buszok kilencven százaléka áll le hétfőn fél öt és fél hét között. A BKV Rt. buszvezetői nem csatlakoztak ugyan a sztrájkhoz - a cégnél a bértárgyalások ezt követően kezdődnek -, de szolidaritásuk jeleként hétfőn egész nap kék zászlóval közlekedtetik a buszokat.
Pénteken késő délután folytatódik az egyeztetés a Volán-dolgozókat képviselő Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) és a tulajdonos ÁPV Rt. között. A jelenlegi állás szerint hétfő hajnalban csaknem kétezer távolsági autóbusz nem indul el fél öt és fél hét között. Az ÁPV Rt. továbbra is bruttó öt százalékos béremelést javasol, míg a KKSZ 29.500 forinttal szeretné emelni a 24 Volán társaság 26 ezer dolgozójának fizetését.

Szinte biztos, hogy nem tudunk megegyezni a tulajdonossal - nyilatkozta az Indexnek Szabó Enikő, a KKSZ PR-menedzsere. Az országban várhatóan a buszok kilencven százaléka nem indul el hétfő hajnalban. A sztrájk szervezői azért döntöttek a fél öt és fél hét közötti időpont mellett, mert ekkor van úton a legtöbb, mintegy kétezer járat. A KKSZ vasárnap délután négy óráig fújhatja le a sztrájkot.

Az öt-tíz perccel fél öt előtt induló buszok a végállomásokon maradnak, míg az annál is korábban indulók minden bizonnyal felveszik az utasokat. Azok a járatok, amelyeket útközben ér a sztrájk a legközelebbi, fűthető váróteremmel és mellékhelyiséggel rendelkező állomáson várakoznak fél hétig. A tényleges helyzetről a Volán diszpécserszolgálata ad felvilágosítást akkor, amikor biztossá válik a munkabeszüntetés.

A Balaton Volán dolgozóinak többsége a Munkástanácsok tagja. Ez a szervezet nem támogatja a munkabeszüntetést, így Veszprém, megyében várhatóan az országos átlagnál több busz közlekedik majd. A BKV Rt. buszvezetői nem csatlakoztak ugyan a sztrájkhoz - a cégnél a bértárgyalások ezt követően kezdődnek -, de szolidaritásuk jeleként hétfőn egész nap kék zászlóval közlekedtetik a buszokat. A Pécsi Tömegközlekedési Rt. dolgozói is szolidárisak volános kollégáikkal, a munkát azonban ők is felveszik.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ellátási felelőségéből adódóan felkérte a 24 Volán-társaság vezérigazgatóját, hogy a január 6-i munkabeszüntetés idejére módosítsák a járatok menetrendjét a minimális szolgáltatás biztosítása érdekében. A minimális szolgáltatásokat helyi szinten határozzák meg az egyeztetést követően. Erről a társaságok az egyezség megszületését követően adnak majd tájékoztatást. A tárca közleménye szerint: a munkabeszüntetés idejére a minimális szolgáltatást a helyi igényekhez igazodóan kell biztosítani, ezért szükséges az egyeztetés a Volán-társaságok körzetében lévő köz-, illetve egészségügyi ellátást végző intézményekkel.

Magyarországon egyébként körülbelül kétezer települést csak a Volán járataival lehet elérni. A MÁV arra számít, hogy a munkabeszüntetés idején forgalma növekszik, különvonatok indítását mégsem tervezik.