Emőke
6 °C
20 °C

Szetey: Kell a friss levegő

2008.01.28. 11:01
Hétfőn bejelentette távozását Szetey Gábor. A személyügyi államtitkár pályáját várhatóan a Phillip Morrisnál folytatja. Szetey tárgyalt a kormányfővel és a kancelláriaminiszterrel is, de nem tudtak megegyezni.

Személyesen jelentette be távozását hétfőn délután Szetey Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal személyügyi államtitkára, lemondását január 31-ei hatállyal fogadták el. "Kell a friss levegő" - közölte Szetey Gábor a budapesti kormányszóvivői tájékoztatón. Mint mondta, tudja, mikor kell hátrébb lépni és a ma politikai környezete nem az ő világa.

Távozását konkrétan azzal indokolta, hogy munkájának nagy részét, a közigazgatás újítási fázisát elvégezte és a korábbi cégétől globális felelősségű állásajánlatot kapott, olyat, amire mindig is vágyott. Szetey Gábor kitért arra, hogy döntését még az ünnepek alatt meghozta, erről később tájékoztatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt és Kiss Péter kancelláriaminisztert, akik január 31-vel elfogadták lemondását.

Az elmúlt héten több sajtóhír is megjelent arról, hogy Szetey Gábor visszautasíthatatlan állásajánlatot kapott korábbi cégétől, a Phillip Morris dohánygyártól, ahonnan jelenlegi kormányzati posztjára érkezett. Úgy tudjuk, hogy Madridban ajánlottak fel neki állást, mostani államtitkári fizetése kétszereséért.

Az államtitkár a miniszterelnökkel és a kancelláriaminiszterrel is folyatott tárgyalásokat jövőjéről, de ezek nem vezettek eredményre. A Hírszerző korábban arról számolt be, hogy Szetey és Gyurcsány viszonya a tavalyi kormányátalakításkor vált feszültté, akkor csak azért maradt a kormányban, mert a melegek regisztrált élettársi kapcsolatának elismeréséért kormánytagként akart harcolni. Ezt a célt sikerült elérnie.

Szetey és Gyurcsány

Szetey Gábor 2006 nyarán érkezett a Miniszterelnöki Hivatalhoz. Amint arról bemutatásakor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is beszélt, elsődleges feladata az volt, hogy közreműködjön egy olyan szemlélet meghonosításában, amely szerint a közigazgatásban a lehető legjobb minőségű szolgáltatást a legolcsóbban kell nyújtani.

Maga Szetey a teljesítményértékelési rendszer kidolgozását tartotta az egyik legfontosabb feladatának. Mint mondta, akkor végzi jól a dolgát, ha 2009/2010-re az igazgatásban meghonosodik egy olyan kultúra, amely fontosnak tartja a teljesítményt. Az államtitkár 2006 júliusában úgy fogalmazott, azért vállalta el ezt a munkát, mert "mást nem tehetett, mivel a miniszterelnök nemhogy az ország, de a világ legjobb állását" ajánlotta fel neki. Szetey módszere nem aratott osztatlan leklesedést a minisztériumoknál, terveit csak részben tudta végrehajtani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!