Sára, Márió
2 °C
6 °C

A Fidesszel szavazna az SZDSZ az ügynökügyben

2005.02.16. 13:58
A Szabad Demokraták Szövetsége továbbra sem ért egyet azzal, hogy a rendszerváltás előtt a III-as főcsoportfőnökséggel kapcsolatban állók ne vállalhassanak politikai szerepet, de készek együtt szavazni akár a Fidesszel is, ha az MSZP továbbra is elzárkózik az ügynöklisták nyilvánosságra hozásától.
"Az SZDSZ (...) üdvözli a Fidesz legújabb javaslatát a pártállam titkos iratainak nyilvánossága kapcsán" - írja közleményében Fodor Gábor, SZDSZ-es politikus, miután a kisebbik koalíciós párt frakciója úgy határozott, támogatja az ellenzéki párt indítványát, mert "e kérdés megoldása számunkra fontosabb a pártpolitikai szempontoknál".

Kifarol az MSZP és a kormányfő is

Ügynökügyben az MSZP ezzel lépéskényszerbe került. A szocialisták két hete az SZDSZ-szel közösen dolgozták ki a törvénytervezetet, majd néhány napra rá - a megállapodás ellenére - "technikai módosításokkal" nyújtották be az Országgyűlésnek. Az SZDSZ azonnal tiltakozni kezdett az MSZP - szerintük - igenis érdemi módosítása ellen. Ennek másfél hete, azóta annak ellenére sem sikerült a koalíciós pártoknak egy asztalhoz ülniük, hogy a miniszterelnök ígéretet tett arra, a két kormánypárt között közvetít. Az SZDSZ úgy véli, hogy "az MSZP törvénytervezete (...) nem tükrözte a miniszterelnöki bejelentésben rejlő szándékot". Bővebben > > >

A szankciókat ellenzik

Fodor Gábor az Indexnek elmondta, hogy az ellenzéki párt javaslatából két elemet elleneznek. Nem értenek azzal egyet, hogy az előző rendszerben az állambiztonsági szolgálattal kapcsolatban állók ne vállalhassanak közéleti szerepet, valamint ellenzik azt is, hogy az Országgyűlés ellenzéki vezetésű nemzetbiztonsági bizottsága különleges szerepet kapjon ebben a kérdésben.

Az MSZMP vezetőit és a tartótiszteket is pellengérre állítanák

A kisebbik koalíciós párt a Fidesz javaslatában támogatandónak tartja ugyanakkor, hogy a tartótisztek és az egykori állampárt, az MSZMP vezetőinek az ügynökökkel kapcsolatos múltja, jelentései is kerüljenek nyilvánosságra. A Fidesz javaslatáról Fodor azt írta, hogy "az MSZMP tisztségviselőinek tevékenységéről szóló iratokat teszi kutathatóvá". Bővebben > > >

Azt, hogy mi az MSZP álláspontja minderről, nem sikerült megtudnunk, mert az MSZP ügynökügyi felelőse, Burány Sándor hetek óta nem reagál az Index megkeresésére. Az ügynöklisták nyilvánosságra kerülését ellenző szocialista forrásaink szerint például azért lenne káros a szabad demokraták által szorgalmazott nyilvánosság, mert olyanokról is kiderülhet titkos múltjuk, akik tovább dolgoztak a nemzetbiztonsági szolgálatnál, de ma már nem aktív ügynökök, viszont még mindig érdekeltségeik vannak egyes külföldi országokban.