Szilárda
-4 °C
2 °C

Kedden engedik haza az otthon szülő nőt és gyermekét

2007.10.29. 17:33
Kedden várhatóan elhagyhatja a kórházat az az anya és gyermeke, akiket szombaton szállítottak kórházba, miután a nő otthon szülte meg gyermekét. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház az ügyben feljelentést tesz, mert a szülés körülményei nem tisztázottak, és felmerült a szakszemélyzet felelőssége is.

Várhatóan kedden elhagyhatja a kórházat az a nő, aki otthon akarta világra hozni gyermekét, de a szülés közben komplikációk léptek fel, ezért kórházba kellett őt szállítani, tájékoztatott a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház hétfőn.

"Jelenleg a beteg és az újszülött állapota kielégítő, várhatóan kedden már távozhatnak otthonukba" - olvasható a közleményben.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) október 27-én hajnalban kivérzett állapotban szállította be az anyát az intézmény szülészet-nőgyógyászati osztályára. A beteg tervezett otthonszülésekor léptek fel komplikációk, közölte a kórház. Az újszülött rendben megszületett, majd miután erős vérzés lépett fel, a család egyik tagja telefonon a mentőszolgálat segítségét kérte.

A kórházi közlemény megerősíti, a mentők tájékoztatása szerint a kiérkezéskor szaksegítséget az erősen kivérzett asszony mellett nem láttak, "információnk szerint azonban a szülésnél szülésznő vagy szülészorvos működhetett közre" - áll a kórház közleményében.

Az apa, A. V., valamint a szülésnél jelenlévő bábák, K. Á. Tünde és B. Edina vasárnap azt közölték, hogy a korábbi híradásokkal ellentétben az édesanya és a baba nem volt életveszélyes állapotban. A szülés után a méhlepény valóban nem született meg, ezért a bábák tanácsára az apa mentőt hívott, a mamát és a babát kórházba szállították. A bábák állításuk szerint a mentők megérkezéséig a szülő nő mellett maradtak.

Az intézmény leszögezi, ismeretlen tettes(ek) ellen feljelentést tesz a rendőrségen arra való tekintettel, hogy az otthonszülés körülményei nem kellően tisztázottak és felmerülhet a szülésnél közreműködő szakszemélyzet felelőssége.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!