Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kiss Elemér visszatér

2005.07.26. 14:07
Csütörtökön jön létre a Szülőföld Alap Tanácsa. A tizenöt tagú testület a programra elkülönített egymilliárd forint felhasználásáról dönthet a közéletből két és fél éve eltűnt Kiss Elemér volt kancelláriaminiszter vezetésével. A külügyi tárca helyettes államtitkára szerint a határon túli magyar szervezetek javasolták a bukott minisztert a tisztségre. Kiss a megbizatásért nem kap pénzt.

A Szülőföld Alap Tanácsa csütörtökön a Parlamentben tartja alakuló ülését - jelentette be Gémesi Ferenc, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára. A tizenöt tagú testület elnökévé a miniszterelnök a határon túli szervezetek javaslata alapján Kiss Elemér korábbi kancelláriaminisztert nevezte ki - közölte.

Az első konkért lépés

Gémesi szerint a tanács megalakulása az első konkrét lépés azóta, hogy az Országgyűlés elfogadta a Szülőföld Alapról szóló törvényt. A testületben - amely fele-fele arányban áll határon túli, és magyarországi tagokból - minden határon túli magyar régió képviselteti magát, a Magyar Állandó Értekezleten résztvevő szervezetek jelölése alapján - mondta el.

Hozzátette, hogy az alakuló ülés után két alapvető kérdésben döntenek majd: egyrészt meghatározzák a támogatási prioritásokat, vagyis hogy mely térségek milyen programok részesüljenek a Szülőföld Alap 1 milliárd forintos forrásából.

Kollégiumok osztják majd a pályázati pénzt

Másrészt a tanács felépítéséhez hasonló formában megalakulnak a támogatásokra kiírt pályázatokat elbíráló kollégiumok is. A kollégiumokban elsősorban azok az államigazgatási intézmények - így a Határon Túli Magyarok Hivatala (HTHM) - kapnak majd helyet, amelyek a konkrét lebonyolításban vesznek részt. Gémesi Ferenc kitért arra is, hogy szükség van a nemzetpolitika megújítására, egyrészt mert a Kárpát-medencei magyarság szinte teljes egésze rövid időn belül az Európai Unióhoz tartozik majd, és mert lezajlott egy belső strukturális változás is a határon túli magyarságon belül.

Huszöntmilliárdnyi kedevezményes hitel

A Szülőföld Program másik fontos eleme az a 25 milliárd forintos támogatási keret, főként kedvezményes hitel, amelyet nagyrészt a Magyar Fejlesztési Bank biztosít. Ezt a keretet főként az infrastruktúra fejlesztésére, illetve a vállalkozások, beruházások ösztönzésére lehetne fordítani. Kérdésre válaszolva elmondta: a tanács tagjai nem részesülnek tiszteletdíjban és a Szülőföld Alap 1 milliárdos forrásának 5 százalékát lehet működési költségekre felhasználni.

Kettős állampolgárság helyett Szülőföld program

A Szülőföld Programot a tavalyi, a kettős állampolgárságról rendezett népszavazási kampány idején dobta be a kormány, mint a kettős állampolgárság alternatíváját. A programmal nemzeti útlevelet, a korábbiaknál jelentősebb támogatásokat és egyszerűsített honosítást ígértek. A Szülőföld Alap a program egyik legfontosabb pillére, amely a határontúliak többlettámogatását szolgálja, bár az ellenzék azt állította korábban, hogy az alap nem más, mint PR-fogás, hiszen többletforrásokhoz nem jztnak a határon túliak, hanem a meglévő pénzeket költik el ezen a néven.

Megpróbáltuk elérni a tanács leendő vezetőjét, ám Kiss Elemér szabadságon van, de pihenését a tanács alakuló ülése miatt megszakítja.

Kiss volt kollégái állami megbízásaiba bukott bele
Kiss elemér kancelláriaminiszter volt a Medgyessy-kormány első és eddig utolsó tagja, akinek korrupciógyanús ügye miatt kellett távoznia. Kiss Elemér ügyvédi irodájáról - ahol a Szülőföld Alap Tanácsának leendő vezetője ma is dolgozik - ugyanis kiderült, hogy három állami céggel is kapcsolatban állt a Forgách és Kiss ügyvédi iroda, aminek a volt politikus negyed részben minisztersége idején is tulajdonosa maradt. Elsőként az derült ki, hogy a Malév átvilágítására szerződtek, majd a Nemzeti Autópálya Rt. szerződése hullott ki a szekrényből. Ez utóbbi azért is volt különösen kínos, mert kiderült, hogy az ügyvédi iroda egyik tagja, László András egyúttal a Nemzeti Autópálya Rt. igazgatósági elnöke is volt, így lényegében önmagának adott megbízást. A harmadik megállapodást azzal a Nemzeti Közlönykiadóval kötötték, amelynek tulajdonosi jogait éppen Kiss Elemér felügyelte, mint kancelláriaminiszter. Kiss azt állította, nem tudott irodája állami megbízásairól, de abban először nem is talált kivetnivalót. Végül arra hivatkozva távozott, hogy nem kívánt a Medgyessy-kabinet sikeres kormányzásának az útjában állni. A miniszterelnök sajnálkozott a lemondáson, megjegyezve, hogy nem volt törvénytelen egyik ügylet sem. Medgyessy Péter ekkor közölte híressé váőlt mondatát, miszerint "a jog és az erkölcs közül a szívünkhöz közelebb állót kell választani".