Piroska
-2 °C
5 °C

Riasztó eredményeket mért a koleszterinkommandó

2007.06.11. 13:13
Riasztó adatokkal végződött a Tiszta Szívvel kommandó egészségügyi felmérése nyolc vidéki nagyvárosban. Az ingyenes szűrésen részt vevők háromnegyedének magas volt a koleszterinszintje, a férfiak 45 százalékánál kórosan emelkedett volt a has körfogata.

A közel 800 önkéntes résztvevő kétharmadánál tapasztaltak kóros mutatókat a Magyar Diabetes-, valamint az Atherosclerosis Társaság szűrőcsapata nyolc vidéki nagyvárosban, közölte Beliczai Petra, a program kommunikációs feladatait ellátó szakember

Az akcióban Debrecenben, Győrött, Veszprémben, Szolnokon, Kecskeméten, Szegeden, Pécsett és Nyíregyházán végeztek ingyenes testsúly-, has-körfogat-, vérnyomás- és koleszterinszint-mérést.

Az elvégzett koleszterinszint-méréseknek alig egynegyede, 24 százalék volt megnyugtató, s optimális, 120/80-as vérnyomást is csak a résztvevők 24 százalékánál találtak.

A nagy többségnek, 75 százaléknak a normális, 5,2-des mutató felett volt a koleszterin szintje, s egynegyedük magasvérnyomás-betegségben szenvedett, s a férfiak 45 százalékának kórosan emelkedett volt a has körfogata.

A budapesti VM Kommunikációs Tanácsadó Iroda munkatársa megjegyezte: annál is inkább figyelmeztetők az adatok, mivel a felmérésben résztvevő 800 személy 58 százaléka 50 év alatti volt, s azon belül egynegyedük a 35 éven aluli korosztályhoz tartoztak.

A márciusi-áprilisi szűrőprogram iránt egyébként a vidéki nagyvárosokban a nők voltak a fogékonyabbak, a résztvevők 63 százaléka közülük került ki.

Beliczai Petra rámutatott: az orvosi tapasztalatok szerint kihagyás nélküli öt éves koleszterin-csökkentő kezeléssel áltagban 30 százalékkal lehetne csökkenteni a szív- és érrendszeri halálozást, s 20 százalékkal a bármely betegségi okból bekövetkező összes halálozást is.