A Századvégnél 20 százalék alatt az MSZP támogatottsága

2007.06.15. 18:08
A biztos szavazók körében a Fidesz támogatottsága 51, a szocialistáké 34 százalékos a Századvég és a Forsense közvélemény-kutatásában.

Az MSZP támogatottsága egy hónap alatt az összes megkérdezett körében 3 százalékponttal 18 százalékra csökkent, áll a Századvég és a Forsense pénteken közzétett, június első felében végzett közvélemény-kutatásában.

A Fidesz támogatottsága ugyanebben az időben 26 százalék volt. A biztos szavazó pártválasztók csoportjában a Fidesz támogatottsága 51, míg az MSZP-é 34 százalékos.

"A háttéradatok alapján az MSZP gyengülő globális támogatottsága a párt választói holdudvarának egyre nagyobb részére kiterjedő elbizonytalanodásra vezethető vissza" – áll a kutatás elemzésében.

Az MDF támogatottsága 5, míg az SZDSZ-é 3 százalékos, tehát a liberálisoknál a pártelnök-váltás nem hozta meg a várt pozitív változást.

A legfrissebb adatok szerint a megkérdezettek 59 százaléka inkább, vagy egyértelműen negatívan értékeli a Gyurcsány-kormány munkáját, ugyanakkor az ellenzék tevékenységével is hasonló arányban (58 százalék) elégedetlenek.

Minden második megkérdezett (48 százalék) érzékeli úgy, hogy közvetlen környezetében a kormányváltást kívánók vannak többségben, miközben a jelenlegi kormány támogatását mindössze 25 százalék észleli.

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet csütörtökön tette közzé június elején végzett felmérését, amely szerint a Fidesz előnye az előző négy évben soha nem volt ennyire tetemes. A kutatás szerint júniusban csaknem kétszer annyian szavaztak volna a Fideszre, mint az MSZP-re.

A szocialisták támogatottságában február óta kevés a változás: továbbra is a teljes népesség bő egyötöde szavazna az MSZP-re. Az MSZP az előző parlamenti ciklusban állt már ilyen rosszul.  • Hírek
  • Hírek